SHUTTERSTOCK
Savjeti stručnjaka

Kako na prirodan način riješiti menstrualne migrene

Zašto se događaju i nekoliko savjeta stručnjaka kako se uspješno nositi s ovim stanjem

Suočavanje s obilnim krvarenjem tijekom menstrualnog ciklusa iscrpljujuće je za svaku ženu. U tim danima u mjesecu nerijetko poželimo ostati u toplini doma, zamotane u deku i u miru. I to ne zbog simptoma grčeva, promjene raspoloženja, ili nadutosti, već ponajviše zbog manje spominjanog simptoma, glavobolje. Stručnjaci kažu da se migrene tijekom menstruacije zapravo mogu pogoršati. Prema Američkoj zakladi za migrenu, žene koje dožive napade migrene mogu imati više napadaja tijekom menstruacije. Menstrualne migrene općenito počinju između dva dana prije mjesečnice i trećeg dana nakon početka ciklusa.

image
SHUTTERSTOCK

Što izaziva menstrualne migrene?

Menstrualna migrena uglavnom je uzrokovana naglim padom razine estrogena koji se javlja prije menstruacije. Iako to ne doživljava svaka žena, one koje su osjetljive na ove promjene, imaju veću vjerojatnost da će iskusiti glavobolje.

- Fluktuacije u vašim hormonima mogu dodatno pogoršati okidače - kaže nutricionistica Nmami Agarwal.

Drugi uzrok menstrualne migrene su promjene u hormonu serotoninu, koji je potreban za rad živčanih stanica i mozga. Promjene u razinama serotonina koje se događaju tijekom ciklusa, mogu izazvati migrene.

Kako se nositi s menstrualnom migrenom?

Evo nekih od prirodnih načina na koje se možete nositi s menstrualnom migrenom prema preporukama nutricionista:

1. Pijte puno vode

Nedovoljna količina vode može izazvati migrene. Studije su pokazale da održavanje hidratacije i ispijanje najmanje 10 do 12 čaša vode svaki dan može djelovati preventivno.

2. Izbjegavajte određenu hranu

Ono što jedete može utjecati na način na koji tijelo reagira na određene okidače poput hormonalnih promjena. Jedna je studija pokazala kako određeni obrasci prehrane mogu povećati šanse za dobivanje migrene.

- Treba izbjegavati kofein, alkohol, prerađenu hranu, stare sireve i hranu koja sadrži mononatrijev glutamat - savjetuje Agarwal.

image
SHUTTERSTOCK

3. Jedite hranu bogatu vitaminom B2

Nedavna studija objavljena u Current Journal of Neurology pokazala je da konzumacija hrane bogate vitaminom B može pomoći ženama da se nose s epizodnim migrenama. Njome se preporučuje da u žene u prehranu uključe suplemente vitamina B2 kako bi smanjile migrene. Ovim vitaminom su obiluju namirnice poput jaja, mliječnih proizvoda, nemasno meso i lisnato povrće.

4. Uključite u prehranu namirnice bogate magnezijem

Magnezij je esencijalni mineral koji može pomoći u smanjenju učestalosti i intenziteta migrena. Uključite u svoju prehranu namirnice kao što su orašasti plodovi, sjemenke, cjelovite žitarice i lisnato povrće. Također, možete isprobati dodatke magnezija prema savjetima liječnika i nutricionista.

5. Unosite više antioksidansa

- Žene bi u prehranu trebale uključiti koenzim Q10, koji je antioksidans. On će pomoći u smanjenju učestalosti i ozbiljnosti migrena - govori nutricionistica. Namirnice u kojima se prirodno nalazi su govedina, riba, piletina i povrće.

Linker
05. ožujak 2024 17:59