Pjevačica je nedavno lansirala svoju prvu kozmetičku liniju nazvanu 'That J.Lo glow'
 FOTOGRAFIJE: JEAN-BAPTISTE LACROIX AFP
što kažu stručnjaci

J.Lo se kune u njegovu moć, a evo kako maslinovo ulje zapravo djeluje na našu kožu

Jennifer Lopez njemu pripisuje svoj mladenački blistav ten, a možda je vrijeme da i vi požurite u kuhinju i isprobate djeluje li uistinu tako čarobno na kožu

Botoks ili nešto drugo? To je pitanje o kojem se raspravljalo proteklih godina u svim medijima kad je riječ o tom mladenačkom, zdravom sjaju i svježini kojima pršti koža J.Lo, 52-godišnje latinoameričke dive. A odgovor smo dobili početkom godine kad je lansirala svoju prvu kozmetičku liniju nazvanu upravo 'That J.Lo glow' čiji je osnovni sastojak - maslinovo ulje, navodno, zaslužan za njezin besprijekoran ten.

Nikakav botoks, nego nešto što svi imamo u kuhinji i što su, kako tvrdi J.Lo koristile i njezina mama, baka i teta kad im je trebala dodatna hidratacija na koži ili kosi. Maslinovo ulje se kao sastojak za ljepotu koristi stoljećima ili, točnije, tisućljećima jer se zna da je svoju kožu njime mazala Kleopatra, a i Sofia Loren je svoju bezvremensku ljepotu i mladolikost pripisivala kupki od maslinovog ulja. Pa da vidimo što kažu stručnjaci o djelovanju maslinovog ulja na kožu i je li ono čarobni štapić baš za svakoga.


Što sve čini

Maslinovo ulje, kako su pokazala brojna istraživanja, može prevenirati znakove prijevremenog starenja i oštećenja izazvana djelovanjem sunca. Ono sadrži antioksidanse koji se bore protiv oštećenja koja nastaju kao posljedica djelovanja slobodnih radikala, ali i sastojak koji se naziva skvalen koji ima visoko hidratantno djelovanje. No, to nisu sve dobrobiti maslinovog ulja za kožu.


- Sprečava gubitak vode

Maslinovo ulje održava kožu hidriranom tako što sprečava gubitak vode, povećava sadržaj vode u koži te tako poboljšava izgled i zdravlje kože.

- Sprečava oštećenja uslijed štetnih agensa iz okoliša

Antioksidansna svojstva maslinovog ulja štite stanice kože od oštećenja izazvanih štetnim agensima iz okoliša (sunčeve zrake, onečišćenja...) i od upalnih procesa. To znači da štiti od prijevremenog starenja, ali i od pojave nadraženosti i crvenila.

- Sprečava prijevremeno starenje

Maslinovo ulje obiluje vitaminima A, D, K i E, jednako kao i skvalenom, snažnim antioksidansom koji nas štiti od oksidacije osjetljivih masnih kiselina i isušivanja, a važan je sastojak hidro-lipidnog sloja kože. Svi ti sastojci zajedno smanjuju oksidacijski stres na koži, a on vodi u prijevremeno starenje. Nije zgoreg dodati i da se vitamin E odavno koristi u liječenju brojnih problema kože, od psorijaze do ekcema.

- Uklanja šminku

Maslinovo ulje je odlično za razlamanje voštanih tvari kakve su prisutne u vodootpornim maskarama ili eyelinerima, a uz to ima i dodatnu vrijednost što nježno vlaži kožu oko očiju i hrani trepavice na isti način kao što balzami hrane kosu. Korisno je za uklanjanje svih ostataka topivih u ulju, bilo da je riječ o sebumu ili šminki.

- Pospješuje cijeljenje kože

Protuupalni sastojci iz maslinovog ulja mogu pomoći u procesu cijeljenja. Triterpeni, koji su prisutni u uljima mnogih biljaka, a naročito u maslinovom ulju, sudjeluju u mnogim biološkim reakcijama među kojima su i one nužne za cijeljenje rana: migracija stanica, umnažanje stanica i taloženje kolagena.

- Antibakterijski učinak

Istraživanja su pokazala da maslinovo ulje ima antibakterijsko djelovanje te da se ponekad može koristiti za liječenje bakterijskih infekcija kože.


Postoje i rizici

Stručnjaci se slažu da maslinovo ulje nije dobar izbor za osobe sklone aknama ili za one sa začepljenim porama. Naime, masne kiseline kojima maslinovo ulje obiluje su upravo hrana za bakterije koje uzrokuju akne i gljivice. Maslinovo ulje je teško te može začepiti pore i u njima „zarobiti” bakterije ako se koristi u preobilnim količinama. Uz to, oleična kiselina koja je također prisutna u maslinovom ulju može pogoršati stanje kod dermatitisa pa se ne savjetuje koristiti maslinovo ulje na koži malih beba i djece. Ukratko, maslinovo ulje se ne preporučuje za liječenje suhoće kod osjetljive i vrlo osjetljive kože. I još jedno upozorenje: izuzetno je važno da koristite samo visoko kvalitetno maslinovo ulje jer ono slabije kvalitete može sadržavati aditive i kemikalije koje mogu nadražiti i oštetiti kožu.


Kako ga koristiti na koži

- Kao hidrataciju ili kao losion za nakon sunčanja

Nek istraživanja na miševima su pokazala da može biti izuzetno korisno kad se nanosi na kožu nakon izlaganja suncu jer smiruje kožu i sprečava nastanak oštećenja. Koristite li ga kao hidratantni losion, nanesite ga na vlažnu kožu jer ćete tako izbjeći osjećaj da ste „namašćeni”.

- Kao piling

Za čišćenje kože od odumrlih stanica, nečistoće i ostataka šminke, pomiješajte maslinovo ulje s morskom soli. Za lice koristite sitnu sol, a za tijelo krupnu.

- Za uklanjanje šminke

Maslinovo ulje razlama vodootporne tvari u make-up proizvodima te tako omogućava da se oni lakše uklone s lica. Kako biste uklonili šminku s lica, nanesite samo nekoliko kapi maslinovog ulja na blazinicu i nježno njome prijeđite preko područja oko očiju.

- Maska za lice

Osobe sa suhom (ali ne osjetljivom) kožom mogu koristiti maslinovo ulje kao bazu za hidratantnu masku. Pomiješajte ga sa sastojcima kao što su bjelanjak, med ili zobena kaša te ostavite dvadeset minuta na koži, zatim isperite. Takva maska kožu smiruje, čini mekšom i hidrira.

- Tretman protiv bora

Kako biste spriječili nastanak bora, prije spavanja nanesite na područje oko očiju ili usana nekoliko kapi maslinovog ulja. Ili to učinite nakon izlaganja suncu.

- Ubrzajte cijeljenje ožiljaka

Vitamini i drugi antioksidansi iz maslinovog ulja pomoći će koži da se brže obnovi. Jednostavno umasirajte nerazrijeđeno maslinovo ulje u ožiljak ili ga pomiješajte s iscijeđenim sokom od limuna kako biste tretirali područja zahvaćena hiperpigmentacijom. Maslinovo ulje može se koristiti i za sprečavanje nastanka strija na trbuhu, bedrima i grudima u trudnoći.


Manje je više

To pravilo zaista vrijedi kad je u pitanju korištenje maslinovog ulja za njegu kože. ZA maksimalan učinak dovoljno je nekoliko kapi jer prevelika količina dovodi do masnog izgleda, a može uzrokovati i začepljenje pora te pojavu akna kod nekih tipova kože. Stoga je najbolje, planirate li ga redovito koristiti, da kupite malu bočicu s kapaljkom koja će vam pomoći da odredite odgovarajuću dozu.

Linker
16. svibanj 2024 22:28