SHUTTERSTOCK
Izaberite favorit

Imamo rješenje! Uz sedam jeftinih trikova učinkovito se riješite neugodnog mirisa iz cipela

Sintetički materijali u cipelama, pomiješani s bakterijama, gljivicama i znojem mogu uzrokovati loš miris

Polako ulazimo u doba godina kad zimske čizme spremamo u kutije i mijenjamo ih laganijim cipelama i neizostavnim tenisicama. Ova tranzicija će možda ponovno u vama probuditi znatiželju ili potrebu za pronalaženjem učinkovitog odgovora na pitanje zašto cipele imaju neugodan miris? Naime, u cipelama mogu nastati bakterije ili gljivice koje se mogu pričvrstiti se za vašu kožu. Neki od tih mikroba mogu izjesti gornji sloj kože pritom stvarajući neugodan miris. Određeni sintetički materijali koji se koriste u cipelama, pomiješani s bakterijama, gljivicama i znojem, mogu uzrokovati loš miris. Također, neke su osobe sklone znojnim stopalima što stvara vlažnu okolinu u kojoj se razmnožavaju mikrobi i koji se prenose na obuću. Stoga će osim higijene tijela i cipela zahtijevati svojevrsni tretman. U nastavku donosimo nekoliko jeftinih savjeta uz pomoć kojih će misija mirisne obuće vrijediti tijekom cijele godine.

image
SHUTTERSTOCK

1. Mijenjanje obuću redovito

Nošenje istog para cipela ili tenisica više dana zaredom povećava rizik od smrdljivih nogu. Stoga, mijenjajte obuću redovito. Također, pokušajte izvaditi uloške kako bi se nošene cipele brže osušile.

2. Nanesite puder za stopala

Ako vam se stopala znoje, prevencija je ključna, a tu može pomoći puder za stopala. On će apsorbirati dodatnu vlagu i održavati stopala suhima. Nakon tuširanja nožne prste dobro prebrišite ručnikom kako biste se riješili vlage i spriječili nakupljanje pudera ako ga često koristite. Ako su problem unutrašnjost vaših cipela ili tenisica, u njih možete dodati praškove za upijanje mirisa.

3. Eksperimentirajte s pijeskom za mačke

Mačji pijesak učinkovito upija vlagu i mirise kod mačaka, no mogao bi poslužiti i za vaše cipele. Za ovaj trik iskoristite stare čarape koje ćete napuniti ovim pijeskom. Učvrstite ih gumicom kako se pijesak ne bi rasipao i stavite ih u svoje cipele preko noći da upiju svu vlagu i neugodne mirise.

4. Sprej za dezinfekciju

Sprejevi za dezinfekciju također mobu biti učinkoviti kod rješavanja problema s bakterijama u cipelama zbog kojih se stvara neugodan miris. Dodatna opcija je da napunite bocu s raspršivačem alkoholom i poprskate cipele. Poput spreja za dezinfekciju, alkohol će uništiti bakterije. U ovom postupku nemojte pretjerati. Dovoljna je samo par laganih potisaka.

5. Isprobajte uloške od ugljena

Ugljen pomaže u uklanjanju neugodnih mirisa. Iako nije poznato pomaže li i u slučaju uklanjanja mirisa kod tkanine poput one na tenisicama, nije loše isprobati i tu opciju. Danas u trgovinama postoje ulošci koji u sebi sadrže ugljen i koji prema iskustvima potrošača, imaju pozitivan učinak.

6. Sok od limuna pomiješan s vodom

Istraživanja su otkrila da limunov sok ima antibakterijska svojstva i antiupalno je sredstvo koje pomaže u uklanjanju mrtvih stanica kože. Nijedna studija nije posebno proučavala učinkovitost ispiranja stopala otopinom limunova soka i vode. Ipak, nekima bi to moglo biti od pomoći.

7. Koristite sodu bikarbonu i filter za kavu

Još neke od djelotvornih opcija osvježavanja cipela je korištenje sode bikarbone i filtera za kavu. Ako nemate sodu bikarbonu, možete upotrijebiti kukuruzni škrob.

  • Napunite neiskorišteni filter za kavu sodom bikarbonom ili kukuruznim škrobom. Filter zavežite gumicom.
  • Preko noći ostavite filter vrećice u cipelama.

image
SHUTTERSTOCK

Uz navedene trikove, ne zaboravite na higijenu stopala. Redovito ih pregledavajte i pripazite ima li znakova pukotina, posjekotina, svrbeža ili pak ranica između prstiju. U tom slučaju posjetite liječnika ili podijatra, koji je specijaliziran za zdravlje stopala.

Linker
26. travanj 2024 16:51