TOMAŠEVIĆ O OTPADU

‘Znate li kako je godinama to funkcioniralo u Zagrebu i po kojim cijenama? Stiže novi sustav‘

Na godišnjoj razini ćemo uštedjeti 33 milijuna. To je jedan dječji vrtić za 200 djece, kaže Tomašević
 Darko Tomas/Cropix

Nakon što je istekao ugovor o zbrinjavanju glomaznog otpada između Grada Zagreba i tvrtke Ce-za-r, unutar C.I.O.S grupe Petra Pripuza, u Zagrebu već osam dana otpad nitko ne zbrinjava, a popunjeni su i svi kapaciteti u zagrebačkim reciklažnim dvorištima, o čemu je Jutarnji prvi pisao.

Iz Pripuzove tvrtke Ce-za-r najavili su kako novoj gradskoj upravi Zagreba nude da bez ikakve naknade privremeno skladište prikupljeni glomazni otpad u svom reciklažnom centru dok Grad ne zaključi postupak javne nabave i odabere novog oporabitelja.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević upravo o problematici riješavanja problema s odvozom glomaznog otpada govorio je na pressici sazvanoj za 12 sati.

Na početku pressice je objasnio kako ju ju sazvao zbog otpada u Zagrebu koji se ne odvozi.

image
Darko Tomas/Cropix

- Do zastoja je došlo jer je postojeći ugovor iskorišten količinski. Grad ima ugovore s tvrtkom Ce-za-r i Reoma grupa i ugovor vrijedi do siječnja, no količina je već konzumirana, ranije nego li je bilo procijenjeno. Količina otpada povećavala se brže prvenstveno zbog obnove nakon potresa. Novi ugovor je bio raspisan još u prosincu prošle godine, za iduće dvije godine i ponude su otvorene još u siječnju ove godine. Od siječnja do lipnja iz prošle Gradske uprave niti iz Holdinga nitko nije htio donijeti odluku o novom ugovoru. Zna se tko se prijavio i koje cijene su ponuđene i nitko tu odluku nije htio donijeti.

- Polovicom lipnja smo saznali za ovu činjenicu i počeli tražiti alternativno rješenje, da Čistoća sama zbrinjava otpad, a ne samo da ga kupi. Bez privatnih poduzeća kojima se plaćaju basnoslovne cijene. Ja sam poništio natječaj za glomazni otpad koji je bio raspisan u prosincu prošle godine - kazao je gradonačelnik i rekao kako su oni kao 'nova gradska uprava najavili da će odgovorno i transparentno trošiti javni novac'.

image
Na fotografiji: Luka Korlaet, Tomislav Tomašević i Danijela Dolenec
Darko Tomas/Cropix

Stari i novi sustav

- Da opišem kako je to funkcioniralo za vrijeme prošle vlasti. Zagreb je plaćao najveću cijenu u Hrvatskoj, od 1800 kuna po toni. Čistoća bi pokupila glomazni otpad od građana i predala privatnim poduzećima. Oni bi izdvojili vrijedne sirovine, drvo i metal što se može prodati na tržištu, ostalo bi u drobilici samljeli i stavili na odlagalište gradskog Jakuševca. Čistoća je godinama tražila novac da kupi drobilicu kako bi sami to mogli raditi i to nije godinama ostvareno.

Tomašević je kazao kako se kreću prema tome da kupe dvije drobilice i da posao mogu sami raditi.

- Bile su dvije ponude, od 1800 kn od strane Reoma grupe i od 2500 kn po toni od strane Ce-za-ra. Nova ponuda Ce-za-ra bi dakle iznosila 125 milijuna kuna na taj period na dvije godine, a ponuda Reoma grupe 89 milijuna kuna. Od polovice lipnja smo krenuli sa sljedećim koracima: pripremili smo plato za glomazni otpad, tako da sami možemo izvlačiti sirovine koje grad može prodati. Time smo automatski smanjili sirovine koje idu privatnim poduzećima. Isprobali smo drobilicu kako bismo vidjeli koliko bismo uštedjeli ako sami kupimo drobili i to radimo. Mi se krećemo prema tome da iz EU fondova kupimo dvije drobilice.

image
Darko Tomas/Cropix

- Dok ne završi javna nabava smo raspisali jednostavnu javnu nabavu za najam drobilica i očekujemo da će biti gotova za tjedan dana. S njom ćemo moći drobiti polovicu otpada nakon što se izvuku vrijedne sirovine. Imamo i neke druge privremene opcije za rješavanje otpada, o tome ćemo izvijestiti uskoro, molim građane za strpljenje.

Ušteda od 33 milijuna godišnje

- Građani su prošle godine platili 54 milijuna kuna. Prosječni trošak nakon odvajanja je pao na dva milijuna kuna mjesečno, sa 3,1 milijuna kuna. Procjena je Čistoće da bi mjesečni trošak pao s 3,1 na pola milijuna kuna. Na godišnjoj razini računamo s vlastitim kapacitetima da ćemo imati uštedu od 33 milijuna kuna godišnje. To je jedan dječji vrtić za 200 djece. Samo sa sustavom u kojem to radi gradska firma, a ne privatne.

Tomašević je ponovio kako se zasad može predavati sav glomazni otpad osim tapeciranog namještaja, madraca, tepiha... Kazao je kako moli razumijevanje za 'mali period u kojem će se prijeći na vlastiti sustav zbrinjavanja otpada'.

- Dok god Zagreb nema vlastitu kompostanu, moramo surađivati s privatnim poduzećima, isto po visokim cijenama. Cijena je oko 1600 kuna po toni, tko da najpovoljniju cijenu, sklopit ćemo ugovor. U svim frakcijama gledamo kako da uštedimo i iskoristimo kapacitete koje imamo.

image
Darko Tomas/Cropix

- Kako je moguće da nikome prije nije palo na pamet kupiti drobilicu - upitao se Tomašević pa dodao kako je javna nabava u tijeku i kako će se dvije drobilice platiti iz EU fondova.

- Različitim poduzećima prodajemo drvo, papir i metal. Što se tiče plastike, ugovor i dalje vrijedi s tvrtkom Cezar, mislim da je 1200 kn po toni. Tu ćemo raspisati novi natječaj, zasad nemamo izlaza nego da surađujemo s privatnim poduzećima.

Moli za strpljenje

Ponovio je kako očekuju da će građani imati razumijevanja jer se radi o kratkom periodu i s obzirom na to da će im uštedjeti toliki novac.

- To uostalom i je dio našeg programa zbog kojeg smo dobili na lokalnim izborima.

- Što se tiče analiza, građani mogu imati samo koristi. 33 milijuna kuna će otići za javnu korist, a ne za privatne džepove - kazao je Tomašević i dodao kako računi zasad ostaju isti.

- Zašto pet mjeseci nitko o tome nije donijelo odluku i što se čekalo godinama, kad smo mi to upogonili za dva mjeseca - upitao je gradonačelnik.

- Krajnji cilj je da sve ono što gradska poduzeća mogu jeftinije raditi, to i rade. Tu je niz privatnih poduzeća, ne samo onih iz CIOS grupe. Nebitno je o kojem poduzeću se radi.

Najveće cijene u Hrvatskoj

Upitan o Pripuzovoj ponudi o besplatnom skladištenju glomaznog otpada dok se ugovor ponovno ne popiše, Tomašević je kazao:

- Ako se ponude cijene koje su po meni nelogične i najveće u Hrvatskoj, a onda se pojave znatno veće cijene nego što su bile do sada, biste li vi potpisali ugovor? A nije da nemamo drugog izbora. Mi smo od početka srpnja već smanjili količinu koja je išla privatnim poduzećima, no zbog obnove nakon potresa je ta količina bila veća.

- Treba postojati kompostana, a ključno pitanje je gdje će biti. Mi biootpad privremeno zbrinjavamo sami jer je propao ugovor pet dana prije izbora. Raspisali smo natječaj bez direktne pogodbe.

- Holding je u nezavidnom financijskom položaju i činimo sve da se troškovi ne povećaju - zaključio je Tomašević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:08