VODIČ ZA RAZDVAJANJE

Znate li da se kapsule za kavu odvajaju u tri kante, i zašto je pseći izmet najbolje baciti u - WC?

Doznali smo odgovore na 28 gorućih pitanja oko razdvajanja otpada, od Čistoće, Fonda za okoliš i influencerice Marine Matijević

Vodič sa otpad

 Ilustracija: Vesna Veselić/

Kako razdvajate otpad? Novi sustav prikupljanja i odvoza u Zagrebu započeo je prije 11 dana i nakon brojnih polemika građani se privikavaju na famozne plave vrećice. Poanta je jednostavna: što više razdvajate otpad to će vas odvoz mjesečno stajati manje. Ipak, dvojbi oko toga što se gdje baca ima i dalje. Prikupili smo 28 najčešćih i najneobičnijih pitanja naših čitatelja, a najpreciznije odgovore dobili smo na najjednostavniji način: zvanjem dežurnog telefona oglašenog na stranicama Čistoće. Na ista pitanja odgovorili su nam i iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost gdje su nam napomenuli da konačnu odluku oko svakog pitanja donosi lokalno komunalno poduzeće. Pa tako možda u Čakovcu drugačije odvajaju pelene nego u Zagrebu. Odgovorila nam je i Marina Matijević iz inicijative ‘Ja bolji građanin‘ koja preko Instagrama daje praktične savjete za odvajanje otpada.

image

Marina Matijević

Marko Čordaš/studio Jeka/

1. Je li pseći izmet biootpad? Ako nije, kud s njime?

Čistoća: Izmet od životinja nije biootpad, on se odlaže u miješani komunalni otpad. Ako je u plastičnoj vrećici ne trebate ga izdvajati. To su nekakve sitnice na koje je nemoguće utjecati. Ako bi ga držali izdvojenog u kanti od smeća pogušili bi se.

Fond: Sukladno Okvirnoj Direktivi o otpadu biootpad direktno potječe od tkiva životinja i biljaka. Izmet ne treba miješati s biorazgradivim otpadom.

Jaboljigrađanin: Izmet pasa i mačaka sadrži patogene koji mogu uzrokovati bolest kod ljudi, drugih ljubimaca pa i divljih životinja. Apeliram na korištenje papirnatih vrećica za skupljanje izmeta. Biorazgradive vrećice nisu rješenje jer one trebaju uvjete kompostane da se razgrade, a sad smo naveli, izmet ne smije u biootpad. Više nego poželjno bi bilo da fekaliju odvojite u školjku, a vrećicu onda samu u miješani komunalni otpad. I time smo već smanjili otpad.

2. Što s pijeskom u koji kućne mačke obavljaju nuždu?

Čistoća: Pijesak sigurno ide u biootpad.

Fond: Treba pratiti upute komunalnog poduzeća, ali najčešće se odlaže u miješani komunalni otpad.

Jaboljigrađanin: Pijesak mačke koji na sebi nema fekaliju možete nositi u reciklažno dvorište, primit će vam pod građevinski otpad. Ovaj dio koji je bio u kontaktu s fekalijama stavlja se u miješani komunalni otpad. Puno pratitelja mi je hvalilo biorazgradive pelete. One mogu u biootpad. Vlasnici su navodili da im se maca vrlo brzo prilagodila na promjenu.

3. Što s ampulama za kavu od kućnih espreso aparata? Moraju li se rastvoriti, pa kava ide u biootpad, a ostalo u plastiku?

Čistoća: Da, tako bi se trebalo zbrinjavati. A one kapsule koje imaju metalizirani dio bi trebale ići u miješani, kava u biootpad, a posudica u plastiku.

Fond: Ampulu od kave bi trebalo odložiti sukladno materijalu od kojeg je napravljena, npr. aluminij ili plastika.

Jaboljigrađanin: Talog kave može u biootpad. Međutim, pijenje turske kave je značajno povoljnije za okoliš, jer samo su aluminijske kapsule reciklabilne, sve ove ostale odu na deponij.

image
Davor Pongracic/Cropix

4. Kako pravilno odložiti kosu, kožu, nokte?

Čistoća: Kosa ide u biootpad, kao i koža i nokti.

Fond: Kosu, kožu, nokte treba odložiti sukladno uputama komunalnog poduzeća, no najčešće se ona odlaže u miješani komunalni otpad.

Jaboljigrađanin: U biootpad.

5. U koji otpad idu kosti od mesa (sirovog i kuhanog)? Ima li razlike gdje se odlaže?

Čistoća: U miješani.

Fond: U u pravilu u miješani komunalni otpad jer iako su biootpad u pravilu se ne kompostiraju iz zdravstvenih i estetskih razloga (npr. neugodan miris).

Jaboljigrađanin: U smeđe spremnike kosti se ne smiju odlagati. Idu u miješani komunalni otpad.

6. Je li doista potrebno prati plastiku u koju su omotane salame i naresci?

Čistoća: Znate što gospođo, evo iskreno ne znam odgovor na to pitanje, ali zdrav razum mi kaže da ne. To ide u miješani. Svi ti papiri koji su plastificirani i metalizirani oni vam svi idu u miješani komunalni otpad. I one vrećice od slatkiša, štapića, čokolade, na primjer, to vam sve zapravo spada u plastificirani i metalizirani, i to ide u miješani otpad.

Fond: Moramo misliti i na potrošnju pitke vode i na proizvodnju otpadne vode. Plastika se pere u postupku recikliranja. Doduše, čišća plastika omogućava veću iskoristivost pri recikliranju (postotak reciklirane plastike iz komunalnog otpada je niska ovisno već o tome što se reciklira te u koji materijal i predmet se reciklira), a i manje onečišćuje drugu plastiku koja je možda ubačena u spremnik čišća.

Jaboljigrađanin: Ne, nije nužno. Ali ovdje bih ja nadodala plastike kojima se omotavaju recimo mozzarella ili druge razne vrste sireva, pa kobasice recimo, ili kad se plastikom vakumira generalno, miješani komunalni otpad bi uvijek trebao biti zadnji izbor, međutim ovo su masni komadi plastike gdje ćete kod ispiranja potrošiti značajno više vode, koja nam je isto vrijedan resurs, nego što ćete dobro učiniti za reciklažu. Isto tako, vrijedno spomenuti kod narezaka, uvijek birajte kupnju rinfuzo, najčešće vam omotaju u papir, što je bolja opcija za okoliš nego navedeno plastično pakiranje.

7. Što s magazinima, je li potrebno sjajnu plastificiranu omotnicu odvojiti od papira i izdvojiti klamerice?

Čistoća: Ma ne, nije potrebno, to možete slobodno staviti u papir.

Fond: U postupku recikliranja papira on se sortira, usitnjava i postoje separatori koji uklanjaju metalne komponente.

Jaboljigrađanin: Ne, građani nisu to dužni činiti. Plastificirani papir je isto tip papira, a klamerice će biti izdvojene u reciklaži.

8. Koje boce i ambalažu je potrebno ispirati, a koje ne, prije nego ih se odloži u plastiku?

Čistoća: Dobro je isprati boce od jogurta, i nekih čvršćih sadržaja, a od soka i slično nije potrebno. Niti od ulja, bilo bi vrlo teško oprati bilo što od ulja.

Fond: Slično kao kod odgovora o plastičnim omotima salama. Međutim svakako treba isprazniti sadržaj iz ambalaže. Posebno treba paziti i da npr. boce od sredstava za čišćenja i sličnih kemikalija u pravilu ne idu u reciklabilni otpad jer kemikalije migriraju u stijenku plastike te ispiranje ne bi riješilo problem, dok je ambalažu od ulja teško čistiti bez upotrebe kemikalija.

Jaboljigrađanin: Jako važno za spomenuti je da sve boce koje na sebi imaju 50 lipa naknadu treba nositi za naknadu, ne odvajati u spremnike za plastiku. Ako vama to nije nešto što rado činite ostavite pored kante, netko će ih sigurno uzeti i pokupiti i odnijeti na pravo mjesto. Sustav povratne naknade Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti ima stopu reciklaže od oko čak 90% i važno je da ga cijenimo. Boce od mliječnih proizvoda treba malo isprati jer to se polijepi, ostale boce građani nisu dužni ispirati, pa tako ni bocu od ulja, ni od sapuna, deterdženata.

9. Kako se pravilno odlažu štapići za uši papirnati/plastični?

Čistoća: To je miješani otpad, kao i higijenske potrepštine općenito.

Fond: U miješani komunalni otpad.

Jaboljigrađanin: Papirnati u biootpad, plastični u miješani komunalni. Svakako provjerite da uvijek odaberete papirnati štapić za uši..

10. Je li kuhani krumpir biootpad? Ako ne, zašto?

Čistoća: Sve što je kuhano ide u miješani otpad. U biootpad ide jedino ono što ste gulili od voća i povrća, a sve termički obrađeno u miješani. Nema veze što je povrće, ako je kuhano ide u miješani.

Fond: Kuhani otpad se u određenim slučajevima smatra biootpadom, ali kuhana hrana se ne može kompostirati te se zato u pravilu ne odlaže u biootpad.

Jaboljigrađanin: U Zagrebu se termički obrađena hrana ne odvaja u biootpad. Ostaci hrane se ne preporučuju radi privlačenja glodavaca, a raspadanjem uzrokuju neugodne mirise.

11. U koji otpad ide sir?

Čistoća: Sir ide u miješani, kao i svi ostaci hrane.

Fond: U većini slučajeva ide u miješani komunalni otpad.

Jaboljigrađanin: Miješani..

image
Dragan Matic/Cropix

12. Koja je razlika u odvajanju i odlaganju sirovog i obrađenog mesa?

Čistoća: Nema razlike. Sve što je termički obrađeno ide u miješani otpad. I sirovo meso ide u miješani.

Fond: Nema razlike. Bilo koje meso je biootpad, ali ako se odlaže u kante za biootpad privlači glodavce i potencijalni je izvor zaraze.

Jaboljigrađanin: Nema razlike. Oboje mora u miješani komunalni otpad.

13. Kud odložiti ljuske od jaja?

Čistoća: Biootpad.

Fond: Biootpad, ali pratiti upute komunalnog poduzeća jer postoje nedoumice oko kuhanih i sirovih ljuski jajeta.

Jaboljigrađanin: Biootpad. Može i svježa i skuhana ljuska.

image
Darko Tomas/

14. Gdje odložiti odjeću? Je li potrebno prije odlaganja odvojiti primjerice metalne dijelove poput kopče od remena ili žice iz grudnjaka?

Čistoća: To je za reciklažno dvorište. Ne trebate odvajati. Tamo su vam ionako dužni sve primiti što god donesete.

Fond: Reciklažno dvorište, kontejneri za tekstil, veliki prodavači odjevnih predmeta, organizacije kao što su karitas i ostale. Za metalne dijelove pratiti upute tvrtki/osoba koje će preuzimati taj tekstilni otpad. No, tekstil koji se reciklira, nakon usitnjavanja prolazi kroz magnet i metalni dijelovi se uklanjaju.

Jaboljigrađanin: Odbačeni tekstil odlažete u spremnike za odjeću u obližnjem reciklažnom dvorištu. Također, uvijek su dobre opcije spremnici socijalnih zadruga Humana Nova i Humana Zagreb koje prenamjenjuju takav tekstil. Što se tiče odvajanja metalnih stvari s odjeće, to je više nego dobrodošlo, pogotovo jer znamo da je metal visoko reciklabilan, ali građani nisu to dužni činiti. Brza moda i današnja odjeća od mješovitih materijala su veliki zagađivač, čak se i samim pranjem oslobađaju ogromne količine mikroplastike. Ako vam to nije dovoljno alarmantno da pribjegavate smanjenju same kupovine tekstila, imajte na umu da za samo jednu majicu kratkih rukava, potrebno je utrošiti oko 2700 litara vode.

15. Gdje odložiti obuću?

Čistoća: Obuća? Nema nigdje navedeno. U miješani. A možete i u reciklažno, tamo moraju sve primiti. Ali baš obuća nije nigdje navedena. Ima tu zavrzlama milijun, koliko hoćete.

Fond: Reciklažno dvorište, kontejneri za tekstil, organizacije kao što su Caritas i ostale.

Jaboljigrađanin: Obuću nosite u reciklažno dvorište, nije im mjesto u spremnicima tekstila. Međutim, svaki par obuće izrađen je najčešće od više materijala – kože, gume, metala, plastike, te ga je zbog toga gotovo pa nemoguće reciklirati. No, slično kao i za odjeću, vrijedi i za obuću – kupovati kvalitetniju obuću pod broj 1, pokušajte proslijediti, a i pronađite pouzdanog i dobrog postolara, popravljanje cipela bi trebala biti uobičajena praksa.

16. Kuda ide stiropor?

Čistoća: Stiropor i spužve idu u miješani. U plastiku sigurno ne ide.

Fond: Polistiren je jako kompliciran za recikliranje te se često traži da se ne odlaže s ostalom plastikom.

Jaboljigrađanin: Male komade stiropora možete odložiti u kantu za plastiku. Sve veće mora u reciklažno dvorište gdje ih se odvojeno prikuplja. Pa tako ako ste kupili hladnjak ili neku perilicu, s tim stiroporom idete u reciklažno.

17. Treba li se prije odlaganja odvojiti metalni čep od staklene boce?

Čistoća: Da, to odvojite. Metalni čep ide u kantu za plastiku i metal.

Fond: Može se, ali nije nužno. Staklo u postupku recikliranja prolazi kroz magnet gdje se odvajaju metalni dijelovi.

Jaboljigrađanin: Sugerirala bih da se uvijek ostavi metalni čep na boci. Kod nas se otpad sortira uglavnom ručno i takav manji komad metala poput čepa ima veće šanse proći ručnu sortirnicu na staklenoj ambalaži, nego među silnim komadima plastike.

18. Kako pravilno odložiti vrećice od čaja koje imaju papirnatu oznaku na koncu koji je pričvršćen klamericom?

Čistoća: Biootpad. Samo cijelu bacite.

Fond: U slučaju kada je proizvod/otpad sastavljen od više elemenata gleda se koji je prevladavajući element. To je biootpad koji je djelomično termički obrađen.

Jaboljigrađanin: Klamericu odvojite škarama. Papirnate vrećice od čaja mogu ići u biootpad. Ima i onih plastificiranih, to ovisi od proizvođača, pa se svakako dodatno raspitajte. Moja topla preporuka je prijeći na rinfuzni čaj, tako zaista stvaramo minimalno otpada i sigurni smo da to možemo staviti u biootpad ili kućni kompost.

19. Pravilno odvajanje pelena za djecu/odrasle?

Čistoća: Pelene idu u miješani komunalni otpad, kako se do sad bacalo tako i od sad.

Fond: Najčešće je to miješani komunalni otpad, ali postoje strojevi koji obrađuju pelene (najčešće ga posjeduju starački domovi i bolnice).

Jaboljigrađanin: Pelene čine čak 2% čitavog svjetskog otpada i karakterizira ih izrazito spora razgradnja. Samo u RH prikupi se oko 20 000 tona pelenskog otpada godišnje. To je otpad s kojim zaista ništa ne možemo napraviti i baca se u miješani komunalni otpad nakon što se odvoji od fekalije. Preporuka je, ako se ikako može, prijeći na platnene pelene.

20. Kamo ide medicinski otpad poput injekcija, vrećica od stome, flastera morfijskih, ali i običnih za manje rane?

Čistoća: Na žalost, Čistoća ne zbrinjava tu vrstu otpada. Nazovite neki dom zdravlja, do sada su to oni zbrinjavali. Male flastere možete najnormalnije baciti u miješani komunalni otpad, ali injekcije bi trebali odnijeti u dom zdravlja.

Fond: Neke od lijekova, injekcija i slično mogu preuzimati ljekarne i zdravstvene ustanove.

Jaboljigrađanin: Kod vašeg liječnika opće prakse. Oni su dužni zaprimiti ovakve tipove medicinskog otpada. Zaprimit će i pojedine ljekarne. Sve otpadne lijekove možete odnijeti u obližnju ljekarnu, sve ljekarne su dužne primiti farmaceutski otpad, ili u reciklažno dvorište. Obični flasteri odbacuju se u miješani komunalni otpad.

21. Kako odložiti britvice i žilete?

Čistoća: U miješani komunalni otpad. Ne morate ništa odvajati.

Fond: Najčešće u miješani komunalni otpad.

Jaboljigrađanin: Ako koristite jednokratne britvice, ili samo mijenjate patrone, odlažete u miješani komunalni otpad. Možete odvojiti plastičnu dršku pa bar malo olakšati vrećicu s mješovitim otpadom. Jednokatne britvice koristi gotovo svaka odrasla osoba, to su izuzetno visoke količine plastičnog otpada, čak sam naišla i na podatak da generiraju oko 100 000 tona plastičnog otpada godišnje, pa tako, opet preporuka – sigurnosni metalni brijači. Skuplja investicija u startu ali doslovce može trajati cijeli život i značajno bolja opcija za naš okoliš.

22. Kako odložiti ambalažu pod pritiskom poput dezodoransa i osvježivača zraka?

Čistoća: To vam ide u miješani komunalni, ne ide u plastiku niti metal, i ne mora se odvajati.

Fond: Trebalo bi ga odnijeti u reciklažno dvorište.

Jaboljigrađanin: Moraju u reciklažno dvorište jer je riječ o bočici pod pritiskom stoga je to problematičan otpad. No postoje i ekološki prihvatljivije opcije dostupne u obliku dezodoransa u kartonskim tubama i drugih alternativa. Zrak možete osvježiti difuzorima koji su za trajno korištenje.

23. U koji otpad idu fotografije?

Čistoća: U miješani također.

Fond: Pratiti upute komunalnog poduzeća

Jaboljigrađanin: Fotografije i foto papir, iako bi mnogi vjerojatno odvojili među papir, ne idu tamo. Probajte s nekim DIY projektom, ako vam to nije u planu, nažalost, morat će u miješani otpad.

24. Kuda idu opušci od cigareta?

Čistoća: Isto u miješani.

Fond: U miješani.

Jaboljigrađanin: Opušci cigareta idu u miješani komunalni otpad.

25. Gdje se odlažu žarulje?

Čistoća: U miješani.

Fond: Potrebno ih je odnijeti u reciklažno dvorište.

Jaboljigrađanin: Sve potrošene žarulje trebaju naći svoje mjesto u reciklažnom dvorištu. No, počele su ih prikupljati i veće trgovine, često su pored spremnika za baterije, pa to svakako provjerite.

26. Gdje odložiti ambalažu za punjenje upaljača?

Čistoća: Isto u miješani.

Fond: Ako je pod tlakom u reciklažno dvorište.

Jaboljigrađanin: Punjači upaljača i upaljači su potencijalno opasni i eksplozivni te ih valja odnijeti u reciklažno dvorište.

27. Gdje odložiti ambalažu od boja poput tempera, akrilnih, pastelnih? A gdje boje?

Čistoća: To isto stavite u miješani komunalni otpad.

Fond: To je opasan otpad, u reciklažno dvorište.

Jaboljigrađanin: Odnesite u reciklažno dvorište.

28. Gdje odložiti jastuke od perja?

Čistoća: To možete sve odnijeti u reciklažno s tkaninom.

Fond: U reciklažno dvorište ili sukladno uputama komunalnog poduzeća kontejneri za tekstil.

Jaboljigrađanin: Što se tiče jastuka i popluna, prvo što bih savjetovala – provjerite lokalna skloništa za životinje. Uvijek su dobrodošli! A kod odvajanja, tretiraju se kao glomazni otpad i također se mogu besplatno odložiti u reciklažnim dvorištima.

* Ako se odgovori ne podudaraju u Fondu za zaštitu okoliša ponavljaju da praksa nije jednaka u svakom komunalnom poduzeću. Stoga se Zagrepčani kojima se mijenja sustav odvoza otpada trebaju pridržavati naputaka koje propisuje Čistoća. A ako razdvajanje žele podići na višu razinu građani mogu poslušati savjete koje nudi Marina Matijević.

Imate gradsku priču? Javite nam na email adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:02