PROMJENA

Zbog rasta cijena 2800 samoborskih kućanstava prelazi na Gradsku plinaru Zagreb

Od 1. listopada Elektrometan više neće moći pružati uslugu opskrbe plinom po konkurentnim cijenama

Gradska plinara Zagreb

 Ranko Šuvar/Cropix

2800 kućanstava na području Samobora, koja se plinom trenutno opskrbljuju preko tvrtke Elektrometan, od 1. listopada morat će potražiti novog opskrbljivača, Gradsku plinaru Zagreb - Opskrbu, koja na tom području obavlja javnu uslugu.

Tvrtka ih je o tome sve obavijestila poslavši im dopis na kućne adrese, u kojemu stoji kako od 1. listopada više neće moći pružati uslugu opskrbe plinom po konkurentnim cijenama, zbog čega su odlučili obustaviti tu uslugu za potrebe kućanstava.

"Energo metan u posljednjoj je godini omogućio kućanstvima Samobora povoljnije uvjete nego GPZ - Opskrba, što smo planirali i u narednim godinama. No, povijesno nezabilježen porast nabavnih cijena na tržištu plina prouzročio je krajnje cijene, koje će nakon 1. listopada 2022., biti i pet puta više u odnosu na sadašnje cijene za kućanstva, i iznosit će prosječno 1,30 kuna za kilovatsat, odnosno 12 kuna po kubnom metru", poručili su iz Energo metana te dodali kako u takvim okolnostima, nakon 1. listopada do daljnjega, neće više opskrbljivati kućanstva te će raskinuti postojeće ugovore o opskrbi prirodnim plinom krajnjeg kupca iz kategorije kućanstva, dok će do tog datuma opskrbljivati po postojećim cijenama.

Direktor društva Antun Oklopčić nije želio dodatno komentirati odluku kompanije, no neslužbeno doznajemo kako će društvo i dalje normalno nastavljati obavljati funkciju distribucije, a od opskrbe za kućanstva odustaju jer je nisu mogli pružati po konkurentnim cijenama.

Ono što je za krajnje potrošače važno - proizlazi iz dopisa Energo metana - jest to da se "vrate" natrag opskrbljivaču u obvezi javne usluge, a to je na samoborskom području Gradska plinara Zagreb, koja ih je dužna primiti natrag, i koja za njih ima osiguranu opskrbu po reguliranim cijenama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:01