PREOKRET

Zagreb u zadnji čas ipak odustao od vatrometa za doček Nove godine: ‘Imamo novo rješenje‘

Prijatelji životinja su početkom prosinca poslali zamolbu da se ozbiljno razmisli o pronalaženju alternativa vatrometu

Arhiva

 Goran Mehkek/Cropix

Grad Zagreb uspio je pronaći način da se pridruži inicijativi niza gradova u Hrvatskoj, uključujući Rijeku, Osijek, Pulu, Zabok, Rovinj, Opatiju, Poreč, Čazmu, Samobor i Labin, te kao i oni odustane od vatrometa za doček Nove godine u organizaciji Grada. Umjesto toga, na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu sugrađani će u novu godinu ući uz šarene konfete, vizualne efekte, te bogati glazbeni program, objavljeno je danas iz Grada.

- Iako smo još prošli tjedan komunicirali da idemo s novogodišnjim vatrometom jer je on već bio ugovoren, ipak smo ovaj tjedan uspjeli pronaći drugo rješenje, zahvaljujući razumijevanju koje je ugovorena tvrtka pokazala, te joj se na tome zahvaljujemo - priopćili su danas iz Grada Zagreba.

Podsjetimo, program za doček nove godine započinje na Trgu bana Josipa Jelačića 31. prosinca u 19h, sa zagrijavanjem uz DJ-a Kiki B. U 21.15 nastupit će mladi talenti hrvatske glazbe, neki od izvođača iz The Voice i A strane. Od 23h pa do iza ponoći nastupaju Pips, chips & videoclips, a nakon ponoći na pozornicu dolaze Nipplepeople.

U novogodišnjoj noći gradonačelnik će obići dežurne službe: sklonište za beskućnike, hitnu službu, vatrogasce, policiju, te sa sugrađanima dočekati Novu godinu na Trgu bana Jelačića. Svi ostali detalji obilaska bit će pravovremeno komunicirani.

Naime, Prijatelji životinja su početkom prosinca poslali zamolbu Gradu Zagrebu i gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću da se ozbiljno razmisli o pronalaženju alternativa tradicionalnom vatrometu u novogodišnjoj noći.

Zvuk vatrometa i eksplozija može izazvati kod životinja stanje šoka i izazvati ekstremni stres. Također smeta ljudima osjetljivima na buku, ponajviše onima s PTSP-om, a može pridonijeti i zagađenju zraka jer ispušta visoke razine ugljičnog dioksida. "Kako i sam Zagreb tijekom zimskih mjeseci bilježi veliko onečišćenje zraka, ispucavanje pirotehnike to stanje samo još pogoršava", istaknuli su u dopisu Prijatelji životinja.

Iz Ureda gradonačelnika su odgovorili kako su svjesni da vatromet ima negativne posljedice na zagađenje okoliša, uznemirava ljude i utječe na respiratorne i kardiovaskularne probleme, te da naročito izaziva panični strah i stres kućnim ljubimcima kao i slobodnim životinjama, posebno pticama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:49