NIŽE CIJENE

ZAGREB U SMEĆU, PROMJENA ZA PROMJENOM Odvoz bi pojeftinio za 17 kuna, ali računi će i dalje biti 100 posto veći

Od danas se papir i plastika odvoze svaki tjedan, a ne dvaput mjesečno
 Dragan Matić / CROPIX

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je jučer da će od 1. travnja pojeftiniti cijene odvoza otpada te da će od danas već krenuti novi sustav odvoza kojim će se papir i plastika odvoziti svaki tjedan umjesto dosadašnjih dva puta mjesečno.

Ove dvije ogromne promjene zatekle su u prvom redu građane koji i dalje probavljaju činjenicu da će im od 1. veljače drastično poskupiti računi, ali i radnike Čistoće koji nisu bili ranije obaviješteni o nikakvim dodatnim radnim zadacima.

Fiksna cijena

Pa, krenimo redom, prvo s konfuznom situacijom oko cijene odvoza gdje je važno odmah napomenuti kako će računi, unatoč najavljenom pojeftinjenju, i dalje svima biti barem 100 posto skuplji nego sada. Naime, Grad je u studenome objavio da će fiksni dio računa za sve građane iznositi 68,57 kuna s PDV-om, a prošli su tjedan napokon izašli i s varijabilnim dijelom koji je umnožak triju komponenti - mjesečnog broja pražnjenja, veličine spremnika i naknade za odvoz otpada od 0,1206 kuna po litri. Iako su krajem prošle godine u Gradu opravdavali kako fiksna cijena ne može biti niža jer se moraju pokriti svi novi troškovi, sada je gradonačelnik okrenuo film i donio novu odluku.

- Ide se ponovno u javno savjetovanje, a odluka će se početi primjenjivati od 1. veljače u fiksnom i varijabilnom dijelu, ali ćemo do 1. travnja preustrojem, pa i kadrovskim, organizacijskim i inim u Čistoći omogućiti da se najmanje 25 posto smanje troškovi odvoza smeća u Zagrebu i to je moja preokupacija u naredna dva mjeseca - kazao je jučer Bandić.

Uzmimo sada jedan manji stan u strogom centru od 36,4 kvadrata koji sada plaća račun za Čistoću 30,45 kuna, ima 12 odvoza mjesečno i spremnik od 80 litara. Njima će od 1. veljače (s PDV-om i uz maksimalni broj odvoza) račun skočiti na 184,34 kune, što je čak šest puta više nego prije. Ako se ostvare Bandićeve riječi oko smanjenja cijena, onda će to isto kućanstvo od 1. travnja plaćati 167,19 kuna. Naime, važno je naglasiti kako se ovih 25 posto odnosi samo na fiksni dio računa, dakle na onih 68,57 kuna, što znači da će svim građanima računi sigurno biti manji za 17 kuna, ali i dalje mogu narasti i za više od 100 kuna ovisno o broju pražnjenja.

Sada idemo na drugu točku Bandićeva obećanja, a to je novi sustav odvoza kojim će se papir i plastika već od danas odvoziti svaki tjedan, a ne više dva puta mjesečno. Ta gradonačelnikova najava iznenadila je radnike Čistoće koji o tome nisu ništa znali. Mirjana Kaltak, predsjednica Sindikata Čistoće, kaže kako je načula da je određeno da će se plastika i papir odvoziti po novom režimu.

- Jedino što znamo jest da je napravljen novi prijedlog organizacije radnih mjesta kojim će se rasporediti ljudi unutar podružnice - kazala je Kaltak.

Troškovi

Gradu smo poslali upit, no do zaključenja broja nismo dobili odgovor. No, kako neslužbeno doznajemo, Bandić je odluku o pojeftinjenju odvoza donio prošli tjedan.

- Trenutno radimo na smanjivanju troškova u Čistoći i vjerojatno ćemo najviše smanjivati materijalne troškove i broj zelenih otoka - rekli su nam iz Grada. Na pitanje hoće li dijeliti otkaze u Čistoći ili smanjivati plaće, kažu da i jedno i drugo mogu biti opcija.

Iz Čistoće su kratko odgovorili da im je sada glavna zadaća uspostava sustava evidencije pražnjenja spremnika za miješani komunalni otpad do 1. veljače.

IZRAČUN

Manji stan u strogom centru od 36,4 kvadrata sada plaća 30,45 kuna, od 1. veljače će plaćati 184,34 kune (12 odvoza mjesečno x spremnik od 80 litara x naknada 0,1206 lipa + fiksnih 68,57 kuna), a od 1. travnja će plaćati 167,19 kuna (17 kuna manji fiksni dio)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 02:33