SASTANAK

Vrh SDP-a odobrio početak pregovora s Možemo!: Unatoč najavama, o ključnoj temi nije bilo ni riječi

Treba posložiti stranku. To je važno, a ne hoćemo li imati predsjednika Skupštine u Zagrebu, kažu iz stranke
Peđa Grbin
 Goran Mehkek/Cropix

Premda su najavljivali kako će otvoriti pitanje treba li SDP-u mjesto predsjednika Skupštine Grada Zagreba, na Predsjedništvu SDP-a koje je započelo u 18 sati i trajalo do iza 22 sata, te se teme nitko nije ni dotaknuo.

Predsjedništvo je samo odobrilo mandate za pregovore s platformom Možemo!, a nakon što se ti pregovori dovrše, odlučit će se o tome hoće li SDP preuzeti ulogu predsjednika Skupštine. O ovim će pitanjima odlučivati Predsjedništvo zato što je vodstvo zagrebačkog ogranka raspušteno, a još nisu provedeni unutarstranački izbori na kojima bi se izabralo novo. Prema riječima predsjednika stranke Peđe Grbina, ti unutarstranački izbori bi se trebali provesti na jesen.

Inače, jedina točka dnevnog reda bila je analiza rezultata lokalnih izbora. Kako su SDP-ovci satima razgovarali iza zatvorenih vrata, nije poznato kakav im je stav prema rezultatima. Prema nekim porukama iznutra, sjednica je dugo trajala zato što se zbog pandemije COVID-a članovi Predsjedništva nisu sastali uživo punih šest mjeseci.

U SDP-u, s druge strane, nema dileme da u Skupštini Grada Zagreba treba podržati Možemo!, ali nisu svi skloni tome da SDP kao manjinski partner u gradskoj vlasti preuzme odgovornost za realizaciju obećanja danih građanima u predizbornoj kampanji.

- Moramo razgovarati s Možemo! i onda odlučiti što ćemo napraviti. Nemam unaprijed zauzet stav – izjavio je prije sjednice Ivan Račan, član Predsjedništva i jedan od ključnih ljudi u izbornom stožeru SDP-ova kandidata za gradonačelnika Joška Klisovića.

image
Ivan Račan
Darko Tomas/Cropix

Politička tajnica stranke Mirela Ahmetović je izjavila kako SDP ne bi trebao davati pažnju toliko foteljama koliko izgradnji zagrebačke organizacije za četiri godine za lokalne izbore, i za tri godine za nacionalne. - Treba nam definiranje politika i programa. O Zagrebu ovise i parlamentarni izbori. Ako ne izgradimo zagrebačku organizaciju, ako ne podignemo organizaciju i ne približimo se biračima, mi nemamo što govoriti i raditi na parlamentarnim izborima - kazala je Ahmetović.

Neki SDP-ovci smatraju da bi trebali preuzeti dužnost predsjednika Skupštine Grada Zagreba i da tu dužnost treba obnašati njihov kandidat za gradonačelnika Joško Klisović. No, neovisno o tome jesu li za ovakvu podjelu vlasti, svi su suglasni da SDP treba podržati Možemo! i biti stranka koja će podupirati pozitivne promjene u Zagrebu.

- Što je normalno osim da ljevica surađuje s ljevicom. Oblik te suradnje dogovorit ćemo u pregovorima. Mogu reći da će suradnja biti ostvarena, ali ne mogu reći na koji način. Nisam sklon pregovarati preko medija pa to neću činiti ni sada. Sve su opcije u ovom trenutku na stolu – izjavio je prije početka sjednice Predsjedništva Peđa Grbin.

Obveza SDP-a je, nastavio je dalje, da osigura da se u Zagrebu dogodi promjena. - Mi ćemo inzistirati na nekoliko stvari. Prvo, na potpunoj transparentnosti gradskih financija. Drugo, na racionalizaciji gradske uprave. Treće, na rješavanju brojnih prometnih problema u gradu, a četvrta stvar je rješavanje komunalnih problema u Zagrebu. Ukratko, problemi u Zagrebu su brojni i ja sam siguran da ćemo se dogovoriti kako ih riješiti. Sadržaj suradnje je bitan, onda će doći forma - rekao je Grbin na temu suradnje SDP-a i Možemo!.

Na kraju je kazao da SDP kao manji koalicijski partner mora slušati stavove onog koji je dobio veću potporu birača.

Grbin o Plenkoviću: 'Laki je malo nervozan'

Prije sjednice predsjedništva SDP-a novinarima se obratio šef stranke Peđa Grbin.

- Govorit ćemo na sjednici i ovome što se trenutno događa u Istri, to jest o tome da je naš kandidat podnio prigovor na izborni rezultat. S obzirom na uočene brojne nepravilnosti, očekujemo da će Državno izborno povjerenstvo (DIP) ići u pregled izbornog materijala - poručio je Grbin.

Upitan o suradnji s Možemo! u Zagrebu, Grbin je rekao:

- Što je normalno osim da ljevica surađuje s ljevicom. Oblik te suradnje dogovorit ćemo u pregovorima. Mogu reći da će suradnja biti ostvarena, ali ne mogu reći na koji način. Nisam sklon pregovarati preko medija pa to neću činiti ni sada. Sve su opcije u ovom trenutku na stolu.

Obveza SDP-a je da osigura da se u Zagrebu dogodi promjena. Mi ćemo inzistirati na nekoliko stvari. Prvo, na potpunoj transparentnosti gradskih financija. Drugo, na racionalizaciji gradske uprave. Treće, na rješavanju brojnih prometnih problema u gradu, a četvrta stvar je rješavanje komunalnih problema u Zagrebu.

Ukratko, problemi u Zagrebu su brojni i ja sam siguran da ćemo se dogovoriti kako ih riješiti. Sadržaj suradnje je bitan, onda će doći forma - rekao je Grbin pa o suradnji s Možemo! dodao.

- Kao manji koalicijski partner mi moramo slušati stavove onih koji je dobio veću potporu birača. To je naša obvezna - poručio je Grbin.

Upitan o polemiziranju premijera Plenkovića s novinarima, Grbin je rekao.

- Laki je malo nervozan, to je očito. Neću komentirati njegov stil, ali sadržaj mogu. Njegove izjave o novinarima nisu korektne i nisu primjerene - rekao je Grbin.

Upitan o nepravilnostima na izborima u Istri, Grbin je kazao:

- Njih je, po onome što sam dobio od kolega, bilo. Nije sad toliko bitno jesu li namjeren, koliko to da li mogu utjecati rezultat. Naši promatrači su pronašli listiće našeg kandidata na hrpi drugih kandidata, a pronađeni su i listići koji su proglašeni nevažećima, a koji bi se prema relevantnim odlukama Ustavnog suda trebali proglasiti važećima. Na temelju onog što smo utvrdili razlika je na 54.000 birača već sad manja od 20 glasova. Dok god postoji sumnja u rezultat, naša je obveza tražiti od DIP-a da je otkloni i razriješi.

Grbin je dodao da nije zadovoljan kako je IDS volio Pulu i županiju:

- Ako se oni reformiraju i prestanu ponašati kao jedan mali HDZ, onda možemo pričati o suradnji. Ali sada ne, kazao je Grbin.

Šef SDP-a dodao je i da je spremna na kritike iz stranke što se tiče izbornih rezultata, naročito konstruktivne.

- Imamo dosta dobrih primjera iz izbora, ali svjestan sam i da smo griješili. (Jutarnji.hr)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 06:38