NA 12 LOKACIJA

Veliki interes Zagrepčana za brzo testiranje na koronu: Objavljeno tko će morati ponoviti test

Besplatno brzo antigensko testiranje na SARS-CoV-2 počelo je u ponedjeljak na 12 lokacija u Zagrebu
Brzi test
 Damir Krajac/Cropix

Besplatno brzo antigensko testiranje na SARS-CoV-2 počelo je u ponedjeljak na 12 lokacija u Zagrebu, u organizaciji zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo i u suradnji s gradskim domovima zdravlja.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nazočio je početku drive-in testiranja ispred jedne od 12 lokacija, ambulante Doma zdravlja - Centar u Sigetu.

U izjavi novinarima istaknuo je da na tome rade već skoro mjesec dana. Zahvalio je ravnateljima domova zdravlja - Istok, Zapad i Centar i svim ispostavama zagrebačkih domova zdravlja na kojima se provodi besplatno brzo antigensko testiranje.

Rekao je da su na svih 12 punktova danas i sutra popunjeni termini, po 1200 ljudi. Najavio je da za početak idu sa 60.000 testova, a ovisno o interesu građana povećavat će taj broj.

image
Milan Bandić
Damir Krajac/Cropix
image
Ravnateljica Doma zdravlja Zagreb - Centar Antonija Balenović i Milan Bandić
Damir Krajac/Cropix
image
Milan Bandić
Damir Krajac/Cropix

Naglasio je da to testiranje ima trojaku ulogu - prvo i najvažnije je zaštita zdravlja građana Zagreba, a zatim ovo testiranje služi za brzu detekciju SARS-CoV-2 te za eventualnu potvrdu Covida - 19.

Dodao je da su u Gradu Zagrebu prvi u Hrvatskoj, jutros u 9 sati, krenuli s testiranjem brzim antigenskim testovima. "Vidite po automobilima ovdje i interesu građana da smo dobro odlučili", rekao je Bandić.

Ravnateljica Doma zdravlja Zagreb - Centar Antonija Balenović potvrdila je da je veliki interes građana za brzo testiranje.

Naglašava kako je od početka bio strateški plan da to testiranje, iako je brzo, bude i točno, pouzdano, da ta informacija bude prosljeđena svima kojima treba, te da se ne stvaraju gužve, zbog čega je i određeno 12 lokacija za testiranje.

Posljednjih tjedana rađene su velike pripreme i ravnatelji sva tri doma zdravlja sa svim svojim djelatnicima itekako su se potrudili da to sve bude organizirano onako kako treba, sukladno epidemiološkim mjerama, dodala je Balenović.

Ističe da se u sva tri doma zdravlja na određenim lokacijama rade brzi antigenski testovi, ali također i klasični PCR testovi, kako bi se na pravi, zdravstveni način imala stvarna i stručna podrška koja je i u svojstvu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, osigurana.

image
Brzi test, pozitivan
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix

Zahvalila je stručnjacima ali i građanima, koji nakon testiranju "moraju pokazati i svoju određenu i društvenu i zdravstvenu odgovornost".

Rekla je da ukoliko bude veći interes građana moći će osigurati dodatne smjene.

"Možemo osigurati i duplo i troduplo veću protočnost, a to ćemo vidjeti kako bude interes, a naravno sve opet sukladno prateći situaciju da se ne stvaraju velike gužve niti nikakvih vrsta nervoza", poručila je.

Građani se na testiranje mogu naručiti putem posebne digitalne platforme - aplikacije http://brzitest.com.hr/. One koji nemaju mogućnost online prijave mogu naručiti njihovi izabrani liječnici obiteljske medicine ili liječnici iz izdvojenih COVID-19 ordinacija.

Svrha brzog antigenskog testiranja da se što prije u populaciji identificiraju pozitivni

Kako je objavljeno ranije, ako je nalaz negativan na brzom testiranju, onda ta osoba ide ili na PCR testiranje ili se testiranje ponavlja nakon dva dana.

Na novinarsko pitanje ne bi li bilo logičnije da ako je netko negativan na brzom antigenskom testu, odmah ide na PCR test, a ne da čeka dan-dva za PCR testiranje, rekla je da ako je netko negativan, može biti osoba koja ima simptome ili ih nema, tj. ima kontakt sa zaraženim, a svejedno nema simptome.

image
Damir Krajac/Cropix
image
Brzi test
Damir Krajac/Cropix
image
Brzi test
Damir Krajac/Cropix

"Znači, ovo testiranje (brzo antigensko) je omogućeno da se što prije identificiraju u populaciji pozitivni i to je njegova svrha. A naravno ako ima negativnih, da se i sa njima treba baviti na način da se oni svi moraju javiti izabranom svom obiteljskom liječniku; i ukoliko su imali simptome ponovit će se ili ovo testiranje ili PCR", istaknula je Balenović.

Napomenula je da na lokacijama na testiranje postoji mogućnost za oba testiranja - brzog antigenskog i PCR testiranja, a to sve će biti koordinirano sa izabranim liječnicima obiteljske medicine, kako bi se sve moglo pravovremeno evidentirati.

Gradonačelnik Bandić nije htio, na upite novinara, komentirati podnošenje kaznene prijave Političke platforme Možemo i Zagreb je NAŠ, zbog navodnog nezakonitog pogodovanja oko sljemenske žičare. "Jer, danas je samo Covid", rekao je.

Na inzistiranje novinara da odgovori Bandić je poručio da će odgovor dobiti od nadležnih ureda koji rade taj posao.

image
Brzi test
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Brzi test
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix

Karta s lokacijama za PCR testiranje nadopunjena i antigenskim testiranjima

Interaktivna karta s lokacijama za testiranje na koronavirus, koronatestiranje.com, nadopunjena je u ponedjeljak s 12 lokacija koje provode antigenska testiranja na području Grada Zagreba, izvijestio je autor karte Vladimir Vince.

Na interaktivnoj karti Hrvatske vide se jasni pregledi lokacija (opće bolnice i domovi zdravlja) za testiranje na koronavirus, a navode se podaci poput adrese, radnog vremena, telefona, elektroničke pošte, načinu narudžbe na testiranje te eventualnoj cijeni i potrebi za uputnicom.

Uz mjesta koja provode PCR testiranja, sada je dodano i 12 lokacija za besplatna antigenska testiranja koja se od danas provode u Gradu Zagrebu.

Stranica je prvotno bila objavljena krajem srpnja, a navode kako je njihov projekt neovisan te nisu povezani s Vladom.

Kao izvor za svoje podatke navode Službenu stranicu Vlade za pravodobne i točne informacije o koronavirusu, osim u slučajevima kada lokacije nisu dostupne na službenoj stranici, ali su neovisno potvrđene preko interneta, elektroničke pošte ili info telefona određene institucije.

Korisnici na stranici također mogu predložiti izmjene podataka, prijaviti grešku ili nove informacije.

Navodi se kako je interaktivna karta informativne prirode i ne garantira točnost podataka, preporučaju stoga da se osobno kontaktiraju testni centri, čak i kada naručivanje nije obavezno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 05:22