UMJESTO REKLAMA GRAFITI

Vandali u Zagrebu išarali još jedan tramvaj: Iz trinaestice se sad uopće ne može gledati kroz prozore

"Ulični umjetnici" s kapuljačama u posljednje vrijeme sve više šaraju tramvaje, a iz Grada na to još ne reagiraju

Vandalizrani ZET-ov tramvaj

 Bruno Gazibara/Jutarnji List

Nakon što smo izvijestili da je jedan zagrebački tramvaj nastradao od grafitera-vandala, priča je nažalost dobila nastavak. ZET-ova stara trinaestica također je išarana s desne strane vozila, toliko jako da se sa zadnjih sjedišta uopće ne može vidjeti kroz prozore.

Kako smo već pisali, gradska uprava već dulje vrijeme vodi bitku s grafiterima koji uništavaju zgrade diljem grada, ali u posljednje vrijeme I tramvaji postaju sve češće mete ovih divljaka. U listopadu su iz Grada objavili kako će ukloniti reklame s tramvaja kako bi ih vratili na izvornu plavu boju. No, kako vidimo, reklame nisu jedino što može "ukrasiti" zagrebačke tramvaje.

- ZET je prošlog tjedna poslao obavijest o raskidu ugovora tvrtki s kojom je ugovoreno oslikavanje tramvaja i autobusa. ZET je obavezan dopustiti već ugovorene oglasne kampanje u sljedeća tri mjeseca, a nakon toga će se ukloniti sve reklame s tramvaja i autobusa, koji će ostati u prepoznatljivoj plavoj boji - rekao je o prekidu oglašavanja na tramvajima gradonačelnik Tomislav Tomašević.

image

Vandalizrani ZET-ov tramvaj

Bruno Gazibara/Jutarnji List

Brojne zgrade u centru Zagreba zakonom su zaštićene i označene kao kulturno dobro, no to za neodgovorne crtače očito ne predstavlja prepreku. Tako je na području Donjeg Grada zabilježeno čak 1300 grafitima išaranih pročelja, a to je čak 80 posto od svih grafiterskih devastacija u Zagrebu.

- Jedna gospođa iz komunalnog redarstva rekla mi je da Grad navodno priprema program za uklanjanje grafita. Ako to zaživi, mi ćemo se prijaviti, a ako ne morat ćemo grafite prefarbati vlastitim sredstvima - rekla je Jutarnjem jedna predstavnica stanara iz zgrade u središtu Zagreba.

image

Vandalizrani ZET-ov tramvaj

Bruno Gazibara/Jutarnji List

"Ulični umjetnici" s kapuljačama u posljednje vrijeme sve više šaraju tramvaje, a iz Grada na to još ne reagiraju. U rujnu su na Skupštini prihvatili novi plan, no on se zasad tiče isključivo uklanjanja grafita s fasada. Trošak za čišćenje tramvaja od grafita i dalje će morati snositi prijevoznik, koji je opet u vlasništvu Grada.

- Iako se, zahvaljujući sustavima nadzora na određenim lokacijama gdje su tramvaji dulje parkirani, smanjio broj grafita na žalost slične pojave nisu se u potpunosti isključile. Grafiti se u najkraćem mogućem roku uklanjaju i to specijalnim sredstvima, no u nekim slučajevima se određene površine zbog obima išaranosti moraju i nanovo obojati, što predstavlja značajan trošak za prijevoznika, a visina štete ovisi o veličini išarane površine - odgovorili su nam iz ZET-a.


Ako imate gradsku priču, javite nam na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:39