MJERA RODITELJ-ODGOJITELJ

Unatoč odluci suda, predsjednik zagrebačkog SDP-a rekao da stranka ostaje uz Možemo

Visoki upravni sud u ponedjeljak je privremeno obustavio primjenu izmijenjene Odluke o novčanoj naknadi za roditelje odgojitelje u Zagrebu

Viktor Gotovac

 Damir Krajac/Cropix

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac rekao je u ponedjeljak vezano za odluku Visokog upravnog suda o suspenziji izmijenjene mjere roditelj-odgojitelj u Zagrebu kako ostaju uz svog partnera i imaju povjerenje da će sud donijeti odluku kakvu je Možemo! predložio.

Visoki upravni sud u ponedjeljak je privremeno obustavio primjenu izmijenjene Odluke o novčanoj naknadi za roditelje odgojitelje u Zagrebu, čime im se od 1. svibnja ne smanjuje dosadašnja naknada.

Gotovac je na konferenciji za novinare istaknuo da s 1. svibnjem neće doći ni do kakve promjene u odnosu na dosadašnje rješenje.

"Ta je mjera donesena uz apsolutno uvjeravanje u zakonitost odluke i uz nenavođenje bilo kakvih dvojbenih elemenata i kao takvu SDP je za nju glasao. SDP i sada, nakon što je sud odlučio o privremenoj mjeri, ostaje uz svog partnera. Ima povjerenje u to da će sud kada će odlučivati, donijeti odluku koja će biti upravo onakva kakvu je partner nama predložio - zakonita i provediva", poručio je Gotovac.

Kaže da nisu stranka koja olako okreće leđa niti "zatvaraju vrata". "Mi smo oni koji želimo surađivati i vidimo u Možemo!, u gradonačelniku Tomaševiću i njegovim zamjenicima ljude s kojima trebamo mijenjati grad", istaknuo je.

Gotovac kaže kako nisu zadovoljni što će odluka Visokog upravnog suda ići u smjeru potrebe za donošenje rebalansa proračuna.

Kaže da na ovoj instanci, u donošenju privremene mjere Grad Zagreb nije uspio i sada trebaju razmišljati što će se dogoditi ako i kada bude donesena odluka koja 'možda neće odgovarati onoj pretpostavci zakonitosti', po kojoj su postupali kada su glasali u Gradskoj skupštini.

Najavio je kako SDP želi da se u pogledu mjere roditelj-odgojitelj razgovara i s Gradom i sa svim udrugama roditelja-odgojitelja kako bi našli načina promovirati ključno - a to je inkluzija roditelja na tržište rada i djece u predškolski sustav.

Gotovac je istaknuo kako SDP i dalje smatra da ta mjera nije bila dobra, ali kaže da će ih možda sud prisiliti da revidiraju okolnosti pod kojima će ići.

Smatraju da bi možda sada bilo pragmatično otvoriti razgovore o donošenju nove mjere tako da se moguće višemjesečno mrcvarenje pred sudom prekine, da donesu odluku koja će sagledati stvari iz nekog drugog rekursa i u dogovoru s roditeljima-odgojiteljima.

Najavio je kako će razgovarati s Možemo! da sljedeći put ta obećanja zakonitosti moraju transparentnije dijeliti jer žele znati jesu li ona zaista nešto na što se može računati, da to ne bude "slijepa vjera i želja da nešto bude zakonito".

Gradski zastupnik Renato Petek najavio je da su u dnevni red skupštinske sjednice uvrstili prijedlog o provedbi kompenzacijskih mjera i aktivnosti vezanih uz promjene uvjeta za novčanu pomoć za roditelja-odgojitelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:58