STRAVA U ZAGREBU

Učenici mlatili vršnjaka, roditelji u šoku: ‘Neobjavljene snimke su brutalne, bojim se da postoje još gore stvari...‘

Grozno... To se desilo u kvartu i to ne na jednom mjestu, a nitko nije reagirao, komentirala je jedna majka troje djece

Ilustrativna fotografija

 CROPIX

Policija je uhitila tri maloljetnice zbog vršnjačkog nasilja u kojem je sudjelovalo sveukupno sedam osoba. Četvero je mlađe od 14 godina. A sličan scenarij odigrao se i na zagrebačkoj Trešnjevci. Jedna djevojčica je snimala, dok su dva dječaka mlatila vršnjaka. Snimke su uznemirujuće, prenosi Danas.hr.

Presrele su je i srušile na tlo. Dok je ležala, udarale su je nogama i rukama po glavi i tijelu. Bez povoda. Da stvar bude još gora, jedna od maloljetnica sve je snimala mobitelom nakon čega se snimka po društvenim mrežama samo širila.

"Grozno... To se desilo u kvartu i to ne na jednom mjestu, a nitko nije reagirao. Vidjela sam snimku, dio je snimljen ispred jednog kafića. Nije mi jasno da nitko nije izašao", komentirala je majka troje djece.

Roditelji djece koja u tom naselju idu u školu zgroženi su.

"Što znači da je još gore. Počelo je na jednom mjestu, a onda su djevojčicu vukle na drugi kraj naselja i još k tome na glavnu cestu", govori Sanja Petrović, majka iz naselja u kojem se dogodilo vršnjačko nasilje.

Sve je, nastavlja, trajalo dosta dugo.

"Ono čega se još više bojim jest to da postoje još gore stvari od onoga što je vidljivo na snimkama, koje doista brutalno izgledaju, ali nisu objavljene", kaže za Danas.hr Sanja Petrović.

Zbog jednog od najtežih sukoba u Jelkovcu roditeljima je stiglo i pismo ravnateljice koja moli roditelje da ozbiljno razgovaraju sa svojom djecom i ukažu im na to da nasilje nikad nije rješenje problema.

U pismu, između ostaloga, stoji: "Moram naglasiti da su učitelji u šoku zbog događaja. Ono što nas sve još više zabrinjava jest činjenica da su počinitelji o svom iskustvu govorili s ponosom, a drugi učenici bili su zadivljeni njihovom pričom. I bilo im je smiješno. Naravno, kao i uvijek, mnogo djece distanciralo se od svega…".

Da je život na Instagramu i TikToku daleko od onoga u stvarnosti neprestano podsjećaju i psiholozi, pa tako i klinička psihologinja iz Hrvatske psihološke komore, Ella Selak Bagarić, koja kaže: "Djeca su nam ogledalo društva. Svi se moramo zapitati kakve poruke djeci šaljemo, kad u slučaju nasilja ne zovu pomoć, nego vade mobitel da ga snime. Ne možemo govoriti o netoleranciji na nasilje onda kad se dogodi tragedija, nego to moramo živjeti svakodnevno".

Sin Sanje Petrović na tučnjavu djevojaka naletio je dok je išao iz trgovine.

"On ima 12 godina, došao mi je reći: ‘Mama, nešto se događa‘. Njemu je to grozno jer je i sam doživljavao zlostavljanja i bullyinge vršnjaka. Ono čega se bojim jest da je možda trebao malo i izražajnije to doživjeti. Toliko toga je oko njega da se i naviknuo i to je ono čega se ja plašim i što ne želim da se dogodi", govori Sanja.

Mnogi roditelji zbog situacija koje su doživjela njihova djeca pred kamere jednostavno ne mogu stati.

"Jako mi je bilo teško uopće što napraviti. U jednom trenutku mi je došlo ono - vrati istom mjerom. Ali nisam tako svoju djecu odgajala, nego da su svi ljudi jednaki i da nije bitan fizički izgled i tako dalje", kaže majka koja je htjela ostati anonimna. Sin joj je bio maltretiran po nacionalnoj osnovi, a rugali su mu se i samo zato što je nosio naočale.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:42