SVE ZBOG FISKALIZACIJE

U Zagrebu već mjesecima ne radi ogromna većina parkirnih automata, ali kazne stižu: ‘Pa imate kioske i SMS-ove‘

Mnogi građani dobili su i kazne zbog neplaćenog parkiranja koje nisu niti mogli platiti jer im grad to nije osigurao
Ilustrativna fotografija
 Bruno Konjevic/Cropix

Već je pet mjeseci na snazi novi Zakon o fiskalizaciji, a samoposlužni uređaji za kupnju parkirališnih karata trebali su biti povezani s Poreznom upravom - bilo da im se ugradi za to poseban softver i program, bilo da se osigura internetska veza koja će uređaj povezati s Poreznom upravom, piše HTV.

Ni jedno ni drugo nije primijenjeno u praksi, a građani Zagreba zbog toga su ogorčeni. Mnogi su dobili kazne zbog neplaćenog parkiranja koje nisu niti mogli platiti jer im grad to nije osigurao. Građanin Zagreba Romeo Ibrišević rekao je za HTV da je na više lokacija pokušao na automatu kupiti kartu, ali da nije uspio.

Naime, kartu na taj način nije moguće kupiti jer automati ne rade, a ne rade zbog fiskalizacije.

Od početka godine na svim samoposlužnim uređajima kupnja se u realnom vremenu mora evidentirati i u Poreznoj upravi.

Ni pet mjeseci Zagrebparkingu nije bilo dovoljno da se prilagodi. Iako su se tomu prilagodili i vlasnici takvih aparata u drugim gradovima, kao i nositelji malih obiteljskih gospodarstava koji prodaju svoje proizvode na jajomatima, bučomatima, mljekomatima.

U Zagrebparkingu kažu da od 427 uređaja u gradu, njih tristotinjak već pet mjeseci ne radi. Iz Zagrebparkinga su istaknuli da se karta može kupiti na kiosku, putem SMS-a ili aplikacije.

- Tehnička prilagodba starijih automata izvršit će se nakon okončanja postupka javne nabave te svih potrebnih aktivnosti vezanih uz sklapanje ugovora s odabranim ponuditeljem - rekli su iz Zagrebparkinga za HTV.

- Osoba koja je stara ili na štakama, ne može za 5 minuta doći do kioska i može se teoretski dogoditi da dobije kaznu. To se ne može dogoditi. Ako imamo parkirne automate onda ti automati moraju biti u funkciji. Onaj koji ima parkirne aparate morao se pobrinuti da bude pripremljen za to razdoblje, ako nije onda potrošačima mora dati besplatne karte - rekla je za HTV Dijana Kladar, pravna savjetnica za zaštitu prava potrošača.

Zagrebparking žalbu potrošača nije prihvatio, a nije ni drugostupanjsko tijelo u Zagrebačkom holdingu.

Kladar kaže da se na pokretanje kolektivne tužbe ne može računati jer Hrvatska nema tijela koja to mogu učiniti.

- Imamo državu koja teško da će pokretati takve postupke. Potrošači su potpuno nezaštićeni. Mi u zakonu imamo kolektivnu zaštitu. Ona postoji na papiru, ali u praksi ne - dodala je Kladar.

Lani je na parkirališnim automatima u Zagrebu kupljeno milijun i tristo tisuća karata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 22:13