NIZ NEPRAVILNOST

U mučnu priču uključila se i policija: Je li Z.P. bio žrtva iskorištavanja misteriozne žene?

Ministarstvo je zbog nemara i niza kontradiktornosti poslalo inspekciju u Centar za socijalnu skrb čiji je izvanredni upravni nadzor pokazao da je nepravilnosti bilo
 Jutarnji List/

Slučaj bolesnog 61-godišnjeg Z.P. koji od kraja prošle godine, nakon smrti majke, živi u smeću i vlastitom izmetu u kući u Vrapču i koji je nakon objave u medijima u utorak prevezen u Kliniku za psihijatriju "Sveti Ivan", dobio je nastavak. Naime, nakon što smo u četvrtak konačno od Centra za socijalnu skrb Zagreb - koji je na dan muškarčeve hospitalizacije tvrdio da im je to prvi glas i da sve do objave u medijima za slučaj nisu znali - dobili detaljnu njegovu problematiku, Ministarstvo rada, mirovinskog sustava i socijalne politike je zbog nemara i niza kontradiktornosti poslalo na teren inspekciju čiji je izvanredni upravni nadzor pokazao da je nepravilnosti bilo!

- Terenski očevid u obje podružnice (CSS Novi Zagreb i CSS Susedgrad) proveden je 11. kolovoza 2022., gdje je izvršen uvid u predmete i izjave nadležnih stručnih radnika. Upravnim nadzorom su utvrđene nepravilnosti te je u tijeku izrada pojedinačne upute s mjerama za svaku od podružnica. Sukladno navedenome, zatražena su i očitovanja nadležnog CZSS-a Zagreb, podružnice Novi Zagreb i Susedgrad, nadležne II. policijske postaje Zagreb, Klinike za psihijatriju ‘Sveti Ivan‘ Jankomir, kao i nadležne liječnice opće medicine - odgovorili su Jutarnjem iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava i socijalne politike. Više informacija, ističu, nisu u mogućnosti dati sve dok ne završi postupak nadzora.

Pritom, međutim, iz Ministarstva naglašavaju i da "ako se upravnim nadzorom utvrdi nezakonitost ili nepravilnost u sadržaju ili postupku donošenja općih akata, nezakonitosti ili nepravilnosti u radu ili postupanju prema građanima ili drugim stranama ili nedostatna osposobljenost službenih osoba, donijet će se pojedinačna uputa s mjerama, a može se i predložiti pokretanje postupka za utvrđivanje odgovornosti službenih osoba". Za ministarstvo je nesporno da je potrebno osigurati suradnju i međusobnu koordiniranost svih tijela (nadležne policijske postaje, obiteljskog liječnika, nadležnog CSS-a, jedinice lokalne i područne samouprave) u slučajevima kada osoba živi u neodgovarajućim uvjetima i tako pored sebe posredno svojim ponašanjem dovodi u potencijalnu opasnost susjede. Susjedi, koji su nosili hranu nesretniku, su u tri navrata zvali policiju koja je uredno intervenirala te zvala Hitnu pomoć i sačinjavala izvješća koja su slana CSS-u. Da su bili čak četiri puta na intervenciji u ovoj godini na adresi u Vrapču, potvrdila nam je i sama zagrebačka policija.

- Nakon svake zaprimljene dojave policija je promptno reagirala i nakon uočene nesposobnosti samostalne brige o sebi te socijalno neprihvatljivih uvjeta stanovanja poduzela je sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti. U tri navrata su policajci zvali i Hitnu medicinsku pomoć kako bi se osobi pružila medicinska skrb. Nakon svakog postupanja policijski službenici su obavijestili Centar za socijalnu skrb, a ujedno je započet i postupak reguliranja prebivališta osobe - rekli su nam iz policije, čije je postupanje također obuhvatio inspekcijski nadzor.

Među podacima koje su prikupili tijekom nadzora u CSS-u pronađeni su, između ostaloga, i pisani tragovi da je Z.P., prema navodima nadležne obiteljske liječnice, odbijao pomoć patronažne službe koja mu je slana. Znali su gdje je živio zadnje četiri godine, kao i gdje se preselio, a imali su i podatak da ih je njegova majka, umirovljena bankarska revizorica, oboje uzdržavala od 8000 kuna mirovine.

U CSS-u su također znali da je kuća njegova te da ima mjesečni prihod, no pitanje je gdje je njegova bankovna kartica i što je s tim novcem na koji polaže pravo jer već skoro godinu dana ne izlazi gotovo nigdje, živi prepun rana u kući bez struje i plina okružen smećem te očito nesvjestan situacije zbog svojih psihičkih problema.

Policija traga za ženom kojoj je vjerovao

Osim što je u tijeku postupak promjene adrese boravišta Z. P. koja datira još iz Novog Zagreba, gdje je do prije nekoliko godina živio, zagrebačka policija intenzivno nastoji rasvijetliti pozadinu te tužne priče.

S obzirom na to da su se pojavile informacije o stanovitoj Ivani koju Z. P. smatra svojom nećakinjom, sestrom, skrbnicom i da o njoj i njezinu mišljenju osobno ovisi, iz CZSS-a nam je rečeno da on skrbnicu nema, ali da je "prema njegovim navodima, njegova teška životna situacija posljedica iskorištavanja od treće osobe".

Policija pokušava stupiti u kontakt s tom njegovom navodno bivšom susjedom Ivanom, a do kada će se Z. P. nalaziti u Klinici za psihijatriju Sveti Ivan i hoće li ići u udomiteljsku obitelj, ovisi o liječnicima, dijagnozama koje će mu biti utvrđene i potezima CZSS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:08