UZNEMIRUJUĆI PRIZORI

U Dubravi objesili mrtvu vranu, na Facebooku pozivaju na linč: ‘Smaknimo sve te odvratne ptičurine‘

Komunalci su strvinu uklonili i odnijeli na spaljivanje, ali stanari se boje da će se ovakvi prizori ponavljati
Obješena vrana
 Snimio čitatelj

Mrtvo tijelo vrane obješeno na drvetu u Ulici Milovana Gavazzija u dvorištu ispred kućnog broja 12 prije dva dana zaprepastilo je prolaznike. Sandra M., u slobodno vrijeme volonterka koja skrbi o životinjama, javila se komunalnom redarstvu nakon čega je higijenski tehničar došao maknuti uginulu vranu.

- U devet ujutro sam prolazila ovuda na putu do veterinara, gdje sam vodila mačića za kojeg brinem. Nije bilo ničega. Kad sam se vraćala oko 10 sati, na ovom drvetu bila je obješena vranica, pokazuje Sandra na dvorište Ulice Milovana Gavazzija 12. Kako se inače bavi brigom za životinje, ovakvo postupanje iznimno ju je uznemirilo pa, nakon što je zvala nadležnu službu da uklone tijelo vrane, s majkom Sonjom M., raspitala se u susjedstvu je li itko išta vidio.

- Jedna gospođa je tu točno ispred zalijevala cvijeće. Kad sam joj pokazala na vranu i pitala zna li išta o tome, samo je rekla da su to ionako štetočine i da im tako i treba, te je brzo otišla, prepričala nam je Sonja. Pokušali smo doći do stanara iz tog dvorišta, no nitko nam nije otvorio vrata. Susjedi iz ulice također nisu htjeli komentirati. Jedna susjeda nam je rekla da zna za to, ali ne želi ništa reći.

image
Obješena vrana
Snimio čitatelj

Sandra, koja inače stanuje u Klaki pored Studentskog grada, rekla nam je kako u tom kvartu postoji dugogodišnji animozitet prema vranama, ali i drugim životinjama. U Facebook grupi Studentski grad/Dubrava/Zagreb vidjela je objave u kojima ljudi opisuju načine za ubojstvo vrana te potiču druge da čine isto.

„Neće se sigurno same maknuti, nego ih treba smaknuti. Jasno je i djetetu da ta odvratna ptičurina nema prirodnog neprijatelja, i njih samo može biti više, ne manje. Zbog visoke inteligencije, ne stradavaju niti pod kotačima automobila, kao npr. golubi, tako da su i tu i prednosti. Dakle, gnijezda treba rušiti, uništavati im jaja i tek tada možda nestanu“, glasi jedan od komentara.

Sandra sumnja da je do takvog stava prema vranama došlo zbog napada vrana na ljude ranije ove godine. Objasnila je kako se to događa samo kada vrana misli da je u opasnosti ona ili njeni mladi. Kao volonterka dobiva puno prijava o maltretiranju životinja u Studentskom gradu, a 2021. je značajno gora nego protekle godine. Osim napuštenih životinja, velike probleme stvaraju vlasnici koji se loše odnose prema svojim ljubimcima, a poseban su slučaj trovači pasa i mačaka kojima je teško ući u trag. Ističe kako je maltretiranje i ubijanje životinja kazneno djelo zbog kojeg se služi zatvorska kazna. - Ovo nije mogao napraviti nitko normalan, zaključila je Sandra.

image
Obješena vrana
Snimio čitatelj

- Znate kako kažu, krene se s malim životinjama, dok jednog dana slično ne naprave čovjeku, to su psihopati. Vidite kako je ta grana visoka, dakle netko si je morao i ljestve donijeti. Također, nitko ne nosi špagu sa sobom, nadovezala se majka Sonja.

Higijenski redar Denis koji je izašao na teren ukloniti vranu neslužbeno nam je rekao da se ovakvi slučajevi ne događaju više od jednom godišnje. – Tijekom godina je bilo sličnih situacija, ali počinitelju je nemoguće ući u trag. Nikad nema kamera i nema svjedoka, opisao je Denis.

Prema njegovoj procjeni stanja mumifikacije tijela, sumnja da se dogodilo neko nasilje. Leš nije bio svjež pa pretpostavlja da je već mrtvu vranu netko podigao s poda i objesio da tako izgleda.

Veterinarsko-higijenski servis vranu je po uobičajenoj praksi odnio u Agroproteinku na spaljivanje, rekao nam je higijeničar Denis. Točan uzrok smrti utvrđuje se samo kada je u slučaj uključena i policija, koja leš šalje u zavod za peradarstvo.


Ako imate gradsku priču, javite nam na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 18:54