UNIJA NOVA

Tvrtka koju je Tomašević izabrao za zbrinjavanje glomaznog otpada surađivala je s Pripuzom

Pozdravljam dogovor koji je postignut i za pohvaliti je gospodina Keblara, vlasnika Unije Nove, da je i on pokazao društvenu odgovornost, rekao je Pripuz
 CROPIX

Tvrtka Unija Nova iz Sesvetskog Kraljevca, s kojom je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević dogovorio privremeno zbrinjavanje glomaznog otpada, lani je sudjelovala u natječaju za biootpad s tvrtkom Ce-za-r, poduzetnika Petra Pripuza.

Dogovor koji bi trebao trajati 75 dana, dok Grad, prema planu Tomaševića, ne nabavi dvije drobilice za otpad, pozdravio je i sam Petar Pripuz. On posljednjih tjedan dana često istupa u javnosti, oponirajući gradonačelniku Tomaševiću i njegovim planovima za rješavanje problema otpada u gradu, posebno nakon što je Tomašević poništio gotovo 100 milijuna kuna vrijedan natječaj za zbrinjavanje glomaznog otpada na kojem je jedan od ponuđača bio i Pripuz.

Inače, iz tvrtke C.I.O.S nedavno su Tomaševiću ponudili da privremeno i bez naknade za Grad skladišti glomazni otpad. Tomašević se na taj prijedlog nije očitovao, a sada je isti dogovor sklopio s tvrtkom Unija Nova iako Grad to plaća plaća 195.000 kuna. Pripuz je, komentirajući dogovor Tomaševića i Unije Nove, pozdravio sklopljeni posao, ali se i pitao zašto gradonačelnik nije pristao na njegovu ponudu koja je - besplatna.

- Pozdravljam dogovor koji je postignut i za pohvaliti je gospodina Keblara, vlasnika Unije Nove, da je i on pokazao društvenu odgovornost kao što je i Ce-za-r svojevremeno putem medija ponudio Gradu da će bez naknade uskladištiti sve količine glomaznog otpad. Pritom, osobno poznajem gospodina Keblara jer su naše firme zajedno sudjelovale na brojnim natječajima i mogu sve najbolje reći o firmi - poručio je Petar Pripuz.

Reakcija Pripuza dolazi nakon što je gradonačelnik Tomašević u utorak objavio da je Grad pronašao lokaciju za privremeno skladištenje glomaznog otpada, i to u Sesvetskom Kraljevcu sklapajući dogovor s tamošnjom tvrtkom Unija Nova koja se bavi obradom i zbrinjavanjem neopasnog otpada. Angažman Unije Nove prijelazno je rješenje od 75 dana, kako je Tomašević objasnio, dok se čeka nabava dviju drobilica za otpad koje bi riješile glomazni otpad u gradu.

“Pronađena je lokacija u Sesvetskom Kraljevcu i s tom firmom je uprava Zagrebačkog holdinga sklopila ugovor da se sljedećih 75 dana tamo skladišti otpad. Za kupnju drobilice došlo je pet ponuda, ta odluka trebala bi biti donesena do kraja tjedna”, rekao je na presici za medije u utorak.

Također, pozvao je građane da, kako će sustav odvožnje glomaznog otpada sada profunkcionirati, prijave sva nelegalna odlagališta glomaznog otpada i da se počnu čistiti reciklažna dvorišta.

Što se tvrtke Unija Nova tiče, prema dostupnoj dokumentaciji, ona se pojavila i kao jedan od ponuditelja u lanjskom natječaju za biootpad vrijednom 75 milijuna kuna. Svoju je ponudu dala u zajednici ponuditelja, uključujući tvrtke Eko-Flor Plus i Ce-za-r, obje pod C.I.O.S Grupom. Na tom natječaju, s ponudom od 71 milijun kuna, zajednica nije prošla jer je imala najskuplju ponudu. Inače, kako se može iz javnih poslovnih podataka vidjeti, riječ je o obiteljskoj tvrtki vlasnika i direktora Damira Keblara, koja dosad s Gradom Zagrebom nije poslovala. Uredno posluju s godišnjim prihodima od oko 50 milijuna kuna, a redoviti angažman imaju od Hrvatske pošte za koju zbrinjavaju "neopasni tehnološki otpad".

Podsjetimo, Pripuz i Tomašević našli su se prošli tjedan u razmirici nakon što je zagrebački gradonačelnik objavio da poništava natječaj za odabir tvrtke za zbrinjavanje glomaznog otpada i najavio da će Grad, zbog cijena koje privatnici nabijaju Gradu, to odsad raditi sam uz pomoć dviju drobilica za otpad. Inače, Grad zadnjih dva tjedna muku muči s glomaznim otpadom i pretrpanim reciklažnim dvorištima. Iz C.I.O.S-a je onda došao ironični komentar da “C.I.O.S onda očito nije trebao ulagati 1,4 milijarde kuna u infrastrukturu niti zapošljavati tisuću radnika – ako će dvije drobilice sada riješiti problem glomaznog otpada”.

Tomašević se u utorak nije htio osvrtati na tu izjavu Pripuza govoreći da “ne želi komentirati ironična priopćenja”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:58