ZABORAVLJENA NAKNADA

Tvrtka GSKG krivo naplaćivala račune i oštetila Zagreb za višemiljunski iznos! Građanima stigle neobične uplatnice

Prošli su mjesec mnogi Zagrepčani dobili uplatnicu za slivne vode, primatelj je Grad Zagreb, a iznosi su se kretali od 20 do 35 kuna
 Srđan Vrančić/Cropix

Mnogi su Zagrepčani u poštanskom sandučiću prošli mjesec pronašli neočekivanu uplatnicu. Kao primatelj naveden je Grad Zagreb, a iznosi koje su trebali platiti bili su različiti - od 20 do 35 kuna.

Uz uplatnicu su dobili i objašnjenje u kojem stoji da moraju platiti uređenje voda, narodski rečeno slivne vode, a naplaćuju im se zaostaci za objekt uz njihovu nekretninu, primjerice garažu, za koji dosad nisu plaćali naknadu. A to nisu radili jer su iz Grada nekoliko godina pogrešno tumačili Uredbu o visini naknade za uređenje voda pri obračunu računa, čime su nanijeli višemilijunske štete gradskoj blagajni.

Građani se mogu žaliti

U čemu je problem? Krajem 2021. godine Hrvatske vode provele su reviziju u kojoj su otkrivene nepravilnosti pri naplati računa, na što su upozorile i Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo. GSKG je nakon upozorenja promptno reagirao i pokrenuo naplatu zaboravljene naknade.

Posljedica je bila izdavanje zaostalog računa za 2021. godinu. Uplatnicu je dobilo 72.000 ljudi koji su u gradsku blagajnu uplatili 2 milijuna kuna. Iz Grada su nam ujedno rekli da se praksa neispravnih obračuna ponavljala godinama, ali nam nisu otkrili koliko dugo. No, ako je suditi prema iznosu koji su namirili ovogodišnjim zaostacima, blagajna metropole siromašnija je za više milijuna kuna.

- Kontrolom rada GSKG-a d.o.o. utvrđeno je da su se izdavale uplatnice za komunalnu naknadu, ali ne za naknadu za uređenje voda za garažu te su izdana rješenja o obračunu i naplati naknade za uređenje voda za obveznike koji plaćaju komunalnu naknadu za garažu, i to za 2021. godinu - objašnjavaju u Hrvatskim vodama. Istaknuli su i da se zaostaci naplaćuju samo za 2021. godinu, a za rješenja obveznici imaju pravo žalbe.

Tko ne mora plaćati

Kako je došlo do pogrešne interpretacije?

Naime, prema Uredbi o visini naknade za uređenje voda, nisu je dužni plaćati oni kojima njezin ukupni godišnji iznos ne prelazi 40 kuna. Krajnja svota se dobiva izračunom veličine nekretnine koju koristi obveznik. On će za metar kvadratni morati platiti 20 lipa mjesečno. Ako, primjerice, građanin za naknadu mora platiti 4 kune mjesečno, tada će godišnje morati izdvojiti 48 kuna.

Tih 40 kuna bili su zamka za GSKG jer se u naknadu uračunava ukupni iznos za sve prostore u vlasništvu obveznika na pojedinoj lokaciji, a iz Grada su ih bilježili svaki zasebno. Zato, ako je netko uz stan ili kuću imao garažu veličine 16 kvadrata ili manju, nije morao plaćati slivne vode.

- Revizijom je utvrđeno da je godinama Uredba o visini naknade za uređenje voda interpretirana na razini objekta, a ne obveznika, te su objekti čiji je godišnji iznos obračunate naknade manji od 40 kuna bili izuzeti iz obračuna - odgovorili su na naš upit iz Grada Zagreba.

Sljedećih mjeseci i godina, slična neočekivana uplatnica za naplatu naknade za uređenje voda ne bi trebala stizati na adrese Zagrepčana. Ne zato što će se previdjeti pravila uredbe, nego jer će od ove godine pristizati s dospijećima komunalne naknade koja će biti iskazana na jednoj uplatnici. Potvrdili su nam to u Gradu i Hrvatskim vodama.


Ako imate gradsku priču, javite nam na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 18:00