GRADONAČELNIK ZAGREBA

Tomislav Tomašević: Cilj nam je iskorijeniti agencijski rad i ugovore na određeno

Bitno je, kaže, da se ljude zapošljava na stvarnim javnim natječajima, nakon što se u Zagrebu godinama zapošljavalo po stranačkoj iskaznici, ali ta su vremena prošla

Tomislav Tomašević

 Ranko Suvar/Cropix

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević poručio je u nedjelju na proslavi 1. svibnja, Međunarodnog praznika rada, u Maksimiru da će se Grad kao poslodavac truditi da poboljša uvjete rada, a cilj je iskorijeniti agencijski rad i ugovore o radu na određeno vrijeme.

"Puno se ovih dana govori o smanjenju broja radnika u Zagrebačkom holdingu, međutim ne govori se da smo od dolaska na vlast u gradskim vrtićima zaposlili 440 ljudi, u ovom trenutku zapošljavamo 80-ak vozača u ZET-u i 40 vatrogasaca, a zaposlit ćemo i 40 novih komunalnih redara", rekao je Tomašević s pozornice u Maksimiru brojnim sugrađankama i sugrađanima.

Bitno je, kaže, da se ljude zapošljava na stvarnim javnim natječajima, nakon što se u Zagrebu godinama zapošljavalo po stranačkoj iskaznici, ali ta su vremena prošla.

Istaknuo je da se na 1. svibnja sjećamo svih koji su se izborili za radnička prava, koja se danas uzimaju zdravo za gotovo, te poručio "da borba mora ići dalje". Zagrebačka vlast čvrsto vjeruje u sindikalno udruživanje i kolektivno pregovaranje, jer se jedino tako mogu izboriti radnička prava i bolji uvjeti rada, a to doprinosi boljem društvu i kvalitetnijem životu za sve.

Tomašević je također obišao štandove na kojima se dijele grah i štrukli, a ove godine je u maksimirskom parku uz prigodni zabavni program pripremljeno 30.000 porcija graha i 15.000 porcija štrukli.

Rekao je kako on ne dijeli grah građanima jer nije Milan Bandić. "Imam svoj stil, razgovarat ću s ljudima, jesti s njima - ali ne moram i dijeliti grah kao što je to radio bivši gradonačelnik", dodao je.

Revizija ugovora o reklamama u tijeku

Komentirajući policijsku istragu sumnjivih natječaja i tužbe s kojima ZET-u prijete tvrtke koje nisu dobile posao na natječaju za reklame na tramvajima, Tomašević je rekao kako je revizija ugovora koje je potpisao pokojni Bandić u tijeku.

Ima puno pitanja oko tog ugovora, kazao je, a i Državni inspektorat je u toj tvrtki našao radnike na crno. Nije mu drago da sve više tramvaja obljepljuju reklame, a novac od toga je zanemariv u odnosu na vizualni identitet grada.

Na tradicionalnu proslavu Praznika rada u Maksimiru od jutra su došle brojne Zagrepčanke i Zagrepčani. Na ulazu u park su ih dočekali SDP-ovci, među kojima i predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac i predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović, te im dijelili crvene karanfile.

"Praznik rada nije samo ceremonija, to je velik dan. Sjećamo se borbe za temeljna ljudska prava, ta borba nikad ne staje, ona ide dalje", izjavio je Gotovac novinarima.

Poručio je da se bore za sve obespravljene radnike, među kojima su i oni kojima nisu plaćeni prekovremeni sati i koji ne mogu dobiti ugovor o radu.

Najavio je da će se boriti za radničku javnu nabavu u kojoj će se sukladno zakonu uvažiti zapošljavanje kao socijalni aspekt posebnih uvjeta kojima će se davati prednost.

U Maksimiru je bio i gradski zastupnik iz Kluba Mosta Trpimir Goluža, koji je istaknuo da živimo u vremenima kad su prava radnika poprilično ugrožena, što se vidi i u situaciji u Zagrebačkom holdingu.

image
Ranko Suvar/Cropix
image

Luka Korlaet, Danijela Dolenec

Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix
image

Joško Klisović

Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2022 15:04