GOSPODARENJE OTPADOM

Tomašević raskinuo važan ugovor, SDP ga podržava, HDZ: ‘Radi se ražanj, a zec je u šumi‘

Predsjednik Skupštine Klisović daje podršku: ‘Matematika mora biti jasna, šteta manja nego što bi bio ugovor do 2028.‘

Mislav Herman

 

 Damir Krajač/Cropix

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u utorak je izvijestio da je za sljedeću sjednicu Gradske skupštine uputio prijedlog raskida koncesijskog ugovora za pročistač otpadnih voda Grada Zagreba. Riječ je o ugovoru koji je sklopljen 2000. godine između Grada Zagreba i privatne tvrtke, Zagrebačkih otpadnih voda d.o.o. (ZOV), pri čemu je koncesija predviđena do kraja 2028. godine. Pokušali smo dobiti nekoga u ZOV-u, ali nitko se nije javljao na telefon, a do zaključenja ovog broja nismo dobili niti odgovor na mail.

Tomašević je, naime, u ponedjeljak najavio plan izgradnje Centra za gospodarenje otpadom (CGO) koji predviđa izgradnju postrojenja u Resniku, na zemljištu koje je jedino moguće prema Prostornom planu za tu namjenu, a ono je pod koncesijom zajedno s pročistačem otpadnih voda. Predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović iz redova SDP-a smatra da je sve ono što je u interesu Grada Zagreba pozitivno.

- Tu odluku svakako treba podržati jer je taj ugovor već dugo na snazi, a veći dio javnosti ocijenio ga je štetnim za Grad Zagreb. Stoga u tom kontekstu, kao i zbog novih planova oko izgradnje Centra za gospodarenje otpadom, to je važan element - smatra Klisović, a na pitanje je li poznato koliko će "stajati" raskid tog ugovora, odgovara: - Matematika mora biti jasna, šteta mora biti manja nego što bi bilo konzumiranje ugovora do 2028. godine.

HDZ-ov zastupnik Mislav Herman je, pak, protiv izgradnje CGO-a u Resniku.

- Prema mojem mišljenju, čitav je taj projekt na staklenim nogama jer, kao prvo, nikakav dogovor što se tiče miješanog komunalnog otpada sa Zagrebačkom županijom nije postignut, kao drugo idemo protiv građana, a kao treće, raskid ugovora sa ZOV-om nije nimalo jeftin, 420 milijuna eura. Prilično hrabro, čini mi se, kako kaže stara poslovica, da se ‘radi ražanj, a zec u šumi‘ - kaže Herman.

Zastupnik Renato Petek također smatra da je jasno kako to treba napraviti ako se planira gradnja Centra za gospodarenje otpadom na toj lokaciji, ali istodobno se, kaže, nada da su "stručnjaci i pravnici dobro procijenili taj raskid ugovora".

- Nadam se da neće na kraju pita biti skuplja od tepsije - kaže Petek i dodaje kako se nada da je postignut neki dogovor sa ZOV-om da se ne bi u suprotnom dogodilo da se taj raskid ugovora pretvori u dugotrajni kompleksni pravni postupak, odnosno arbitražu.

Tomašević je ponovio da "Grad Zagreb više nikoga neće čekati".

- Sagradit ćemo CGO u Resniku i zatvoriti Jakuševec. Samo upravljanje pročistačem od strane koncesionara je bilo korektno, ali nismo bili zadovoljni suradnjom s njima oko korištenja tog zemljišta za otpad ili neke druge namjene. Kako bismo izbjegli bilo kakvo usporavanje razvoja gradnje CGO-a, pokrećemo raskid koncesijskog ugovora za pročistač otpadnih voda. Bilo kakvo usporavanje daljnjih procesa oko izgradnje CGO-a jednostavno ne dolazi u obzir - izjavio je gradonačelnik Tomašević.

Grad Zagreb je, dodao je, angažirao pravne i financijske međunarodne stručnjake kako bi istražio mogućnost raskida ugovora. Prema analizi koju smo naručili, raskid ugovora o koncesiji je ne samo moguć, već donosi tri ključne koristi za Grad Zagreb.

- Prvo, Grad Zagreb dolazi u posjed zemljišta nakon šest mjeseci od raskida ugovora, što omogućuje slobodan pristup zemljištu za izgradnju CGO-a bez daljnje suglasnosti koncesionara. Drugo, preuzimanjem same tvrtke i pročistača olakšavamo proces izgradnje trećeg stupnja pročistača i prijavu na projekt EU vrijedan oko 320 milijuna eura, kojim ćemo dalje razviti mrežu vodoopskrbe i odvodnje u Zagrebu.

Naime, treći stupanj pročišćavanja komunalnih otpadnih voda nije moguće financirati iz fondova EU ako pročistačem upravlja privatni koncesionar. Treće, financijska analiza ukazuje da bi raskid ugovora trebao koštati manje od ostanka u koncesiji.

Radi se o iznosu od 420 milijuna eura koji bi Grad Zagreb, kroz proračun i kroz račune za vodu koje građani plaćaju ViO-u, isplatio ZOV-u u idućih pet godina za upravljanje pročistačem, odnosno do kraja 2028. godine, kako je predviđeno dosadašnjim ugovorom - rekao je Tomašević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:32