GRADONAČELNIKOVA PRESICA

Tomašević otvorio Savski most: ‘U Gradu nema bijelog štrajka. Šef SDP-a? Ne mislim ga interpretirati...‘

Komentirao je otkaze u Holdingu, kaže da se sve radi u skladu sa zakonom

Gradonacelnik Tomašević otvorio novouređeni Savski most

 Davor Pongracic/Cropix

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević otvorio je novouređeni Savski most za pješake i bicikliste, a nakon toga je održao konferenciju za medije. U sklopu obnove izvedeni su radovi ugradnje armirano-betonske ploče, opreme mosta, hidroizolacije, asfalta, rubnjaka, odvodnje, a ugrađene su i nove pješačke ograde, zamijenjeni teško oštećeni čelični elementi rasponskog sklopa, te sekundarni nosači ispod betonske ploče.

Tomašević je komentirao u utorak prosvjed dijela sindikata Zagrebačkog holdinga, istaknuvši da u njemu sudjeluje samo manji broj sindikata koji sudjeluju u, inače konstruktivnom, socijalnom dijalogu oko utvrđivanja viška radnika.

“Treba napomenuti da se radi o manjem dijelu sindikata, budući da veći dio sindikata ne podržava taj proces i neće mu se pridružiti te nastavljaju proces savjetovanja s upravom”, rekao je Tomašević na konferenciji za novinare vezano uz prosvjed koji danas organiziraju sindikati Zagrebačkog holdinga, koordinirani u Savez samostalnih sindikata Hrvatske.

image

Gradonacelnik Tomašević otvorio novouređeni Savski most

Davor Pongracic/Cropix

Tomašević je ocijenio konstruktivnim proces socijalnog dijaloga, u kojemu se razgovara o utvrđivanju broja viška radnika u Holdingu i dodao da se, od prvotnih 544 radnika viška, ta brojka smanjila na 447.

“Na popisu nema nema čistačica, zaštitara”, rekao je Tomašević te istaknuo da je utvrđivanje viška dio procesa u kojemu Holding, nakon dvogodišnjeg poslovanja u gubitku, "mora stati na noge" kako bi sljedeće godine mogao podmiriti svoje dugove.

Komentirao je i tvrdnje predsjednika zagrebačkog SDP-a Viktora Gotovca, koji je, osvrćući se na činjenicu da se na popisu viškova radnika i članovi SDP-a, rekao da neće braniti ljude s popisa zbog članstva u stranci, već da će se boriti za zakonitost procesa.

“Ja ga ne mislim pokušati interpretirati. Mi smo dobili direktan mandat od građana Zagreba, mi smo skupština gradskih poduzeća i tako se ponašamo, a ovo utvrđivanje viškova radnika je samo trećina ušteda koje se trebaju napraviti ove godine”, rekao je Tomašević, ali i dodao da kontinuirano osobno razgovara s Gotovcem.

image

Gradonacelnik Tomašević otvorio novouređeni Savski most

Davor Pongracic/Cropix

Istaknuo je i da se na razini Holdinga d.o.o., radi o 447 radnika viška, dok se, gledajući Holding i povezana društva, radi o brojci od oko 700 radnika.

Najavio je također skoru sistematizaciju radnih mjesta u Holdingu- što sindikati traže od početka- ali tek nakon utvrđivanja viška radnika.

Taj će proces, dodao je, voditi Uprava Holdinga koja je za to spremna. Taj proces neće trajati kratko, i tu je potrebna suglasnost sindikata.

image

Gradonacelnik Tomašević otvorio novouređeni Savski most

Davor Pongracic/Cropix

Nema, kaže, saznanja o 'bijelom štrajku' koji se, prema navodima medija, odvija u podružnicama. "Niti je on masovan, niti on postoji, niti na jedan način ugrožava rad Holdinga”, dodao je.

Tomašević je istaknuo i da je u tijeku dubinska analiza poslovanja Gradske plinare -opskrba, kako bi se pronašlo “najmanje loše rješenje” za tu tvrtku, no da će taj proces također potrajati nekoliko mjeseci.

Najavio je i kako će se promotivna cijena Žičare Sljeme, produljiti za mjesec dana, do kraja travnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:34