PRESICA GRADONAČELNIKA

Tomašević otkrio koliko su uštedjeli: ‘Više nije moglo. Dočekali su nas kosturi iz ormara‘

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević održava redovitu konferenciju za novinare
Tomislav Tomašević
 Nera Simic/Cropix

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević najavio je u utorak rebalans "fiktivnog i nerealnog" gradskog proračuna te poručio da su sve uštede koje je uspjela ostvariti nova gradska vlast "otišle na nove financijske kosture iz ormara" koji nisu bili prikazani u proračunu.

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenc komentirala je na početku presice natječaj za pročelnike za tri ureda, Ured gradonačelnika, Ured za upravljanje imovinom i Gradski kontrolni ured.

Natječaji za ta tri gradska ureda bit će objavljeni u srijedu, 8. rujna i trajat će do 23. rujna, dok će se natječaji za ostala pročelnička mjesta raspisati nakon što na snagu stupi odluka o preustroju Gradske uprave kojom je smanjen broj ureda sa 27 na njih 16.

- U Uredu gradonačelnika su ljudi koji podupiru naš tim, Kontrolni ured pokriva poslove unutarnje revizije i kontrole, a Ured za upravljanje imovinom odnosi se na upravljanje i raspolaganje nekretninama, poslovnih prostora, uređenja, stanovanja...

- U sva tri natječaja osnovni uvjet je stručna sprema magistra i pet godina iskustva. U Uredu gradonačelnika smo stavili najširi mogući profil, kod Kontrolnog ureda su neke specifičnosti, a kod Ureda za upravljanje imovinom diplome iz društvenih i tehničkih znanosti.

Rebalans proračuna

Potom se javnosti obratio Tomislav Tomašević.

- Na dnevnom redu Gradske skupštine 30. rujna će se naći rebalans proračuna, u odnosu na fiktivni proračun koji je bivša gradska vlast donijela za ovu godinu. Priznali su da ne namjeravaju prodati zemljišta Gredelj, Zagrepčanku i Paromlin, iako je tim novcem omogućena više od milijardu kuna veća potrošnja u predizbornoj godini. Tome u prilog ide i činjenica da nikakve aktivnosti nisu poduzete za prodaju tih zemljišta. Potrebno je da u rebalansu iskažemo da tih prihoda ove godine neće biti. Rebalans je nužan i zbog prikaza strukture rashoda. Prihodovna i rashodovna strana će biti nešto manja od 9,5 milijardi kuna.

- Nakon primopredaje ostvarili smo realne uštede od oko 400 milijuna kuna, više od toga nije bilo moguće. Najveći dio troškova je i nastao u prvoj polovici godine u predizbornom razdoblju.

Tomašević je komentirao na kojim stavkama su napravljene uštede.

- Na uredu za graditeljstvo 160 milijuna kuna. Tu su brojni projekti poput dekorativne rasvjete za Most mladosti. Druge uštede: 30 milijuna kuna na plaćama i službenim putovanjima, rezali smo i naknade za mjesne odbore, tu su i različite uštede za svih 27 ureda.

- Prilikom našeg rada s Uredima vezano uz uštede, počeli su izlaziti novi financijski kosturi iz ormara, koji nisu bili prikazani u proračunu ili su bili prikazani u nerealnim iznosima i na to su otišle ove naše uštede od 400 milijuna kuna.

Kao problematičnu stavku naveo je ZET za koji će se morati osigurati 80 milijuna kuna kako bi se mogli prijaviti za EU projekt.

- U mjesnoj upravi pojavio se dodatni iznos od 100 milijuna kuna potreban za troškove čišćenja cesta nakon potresa i održavanje cesta. Na domovima za starije nedostaje na kraju godine oko 20 milijuna kuna. Na mjeru Roditelj odgojitelj, unatoč tome što su zaustavljene prijave, na toj poziciji nedostaje još 15 milijuna kuna da bi se isplatile potpore do kraja godine. Nije bilo stavke za održavanje tramvajskih pruga u iznosu od 36 milijuna kuna, ne postoji takva stavka u proračunu.

Istaknuo je da su uštede ostvarene na više strana, na Gradskom uredu za graditeljstvu ušteđeno je 160 milijuna kuna, naveo je primjer.

- Da nismo filtrirali javne nabave i krenuli s uštedama, rashodi bi narasli za pola milijarde kuna i bili bi oko 10 milijardi kuna. Ove troškove nije moguće zaustaviti jer su napravljeni, a nisu planirani u proračunu. Ovaj nedostatak prihoda od gradskih zemljišta pokrit ćemo prihodima iz fonda solidarnosti i kratkoročnim zaduženjem, a povećani su i prihodi od poreza na dohodak - kazao je.

Obnova

Tomašević je istaknuo da je u rebalansu proračuna stavka namijenjena za sufinanciranje obnove privatnih zgrada ostala nepromijenjena.

- Nismo smanjivali iznos koji je bio predviđen u proračunu za sufinanciranje obnove privatnih zgrada, on je u iznosu od 80-ak milijuna kuna - kazao je dodavši da će se u sljedećoj godini za obnovu trebati predvidjeli i veći iznos, jer se zbog izmjena Zakona o obnovi očekuje njezino ubrzanje.

Osvrćući se na probleme s obnovom nakon potresa, Tomašević je najavio da će kao oporba u Hrvatskom saboru predložiti da se donošenje odluka o obnovi i njezino provođenje kroz procese javne nabave objedine u jedno javnopravno tijelo.

- Fondu ili drugoj instituciji trebalo bi dati javnopravne ovlasti da u istoj kući mogu donositi odluke i provoditi ih. Mi ćemo to predložiti kao oporba u Saboru - rekao je.

- Zbog mobilnih timova se povećao broj zahtjeva za obnovu, ali to nije problem. Problem je što iz njih ništa ne proizlazi - rekao je Tomašević pa se ponovno vratio na uštede u proračunu.

Kazao je i kako sljedećeg tjedna očekuje sastanak s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture na kojem bi trebali razgovarati o sporu oko sljemenske žičare.

Najavio je i kako će se na sljedećoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine tražiti njezina suglasnost za pripajanje AGM-a Zagrebačkom Holdingu.

Dugovi u ZET-u

- Među ciljevima Uprave Holdinga je da napravi plan ušteda i povećanje prihoda. To vrijedi i za druga gradska poduzeća - kazao je i kao primjer naveo ZET.

- 700 milijuna kuna je trenutna subvencija koja ide iz proračuna za ZET i još se treba povećati za 80 milijuna - kazao je.

Tomašević je poručio kako će rebalans proračuna biti javno objavljen kroz nekoliko dana i očekujemo da bude izglasan na sjednici 30. rujna.

Kazao je i kako će cijene karata za ZET ostati iste.

- Ali kratkoročne obveze koje smo naslijedili su velike i razgovaramo s bankama, radi se revizija, kako bi došli do vremena koje će biti potrebno za restrukturiranje. Morat ćemo rashode znatno smanjivati u sljedećoj godini. Sve je na stolu - zaključio je.

Neugodan miris s Jakuševca

Tomašević je komentirao i odlaganje biootpada na Jakuševcu.

- Što se tiče biootpada, kompostana postoji cijelo vrijeme na Jakuševcu, no što prije ćemo krenuti u investiciju da se ona natkrije kako bi se neugodan miris koji se širi godinama sveo na minimum odnosno otklonio. Nije bilo ugovora, tj naprasno je javna nabava zaustavljena, jer su se svi akteri povukli iz natječaja. Mora ići javna nabava, no ključno je da se često u smeđe spremnike ne odlaže biootpad nego miješani komunalni otpad. Tu ćemo raditi aktivnosti i edukacije građana, neke stvari će se morati sankcionirati - istaknuo je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:51