TRAŽI SE RJEŠENJE

Tomašević o velikim gužvama zbog Jadranskog mosta: ‘Ne mogu čitati elaborate za sve radove u Zagrebu‘

Kazne za građane koji se ne pridržavaju propisanog vremena za odlaganje otpada iznosit će od 700 do 1000 kuna

Tomislav Tomašević

 Ronald Gorsic/Cropix

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u utorak je održao redovnu konferenciju za medije te se na početku osvrnuo na gužve kod Jadranskog mosta, navodeći da most nije saniran 40 godina.

"Oštećen je u potresu. Mi u sljedećih godina mislimo obnoviti apsolutno sve mostove u Zagrebu", kazao je pa dodao da je nužno da svi mostovi budu otporni u slučaju novih potresa.

Najavio je i kako će biti otvorene dvije trake na Jadranskom mostu u svim smjerovima.

"Ne mogu apsolutno sve znati. Jučer je svima bilo jasno da je to bilo neadekvatno i zato se to mora žurno izmijeniti”, rekao je o jučerašnjim gužvama, prenosi N1.

Dodao je da će pokušati učiniti sve kako radovi ne bi trajali devet mjeseci.

Potom je komentirao i iznošenje otpada nakon 20 sati, odnosno potencijalni problem s tvrtkama koje rade do popodnevnih sati.

"To je pitanje koje možemo postaviti i u Barceloni i Londonu. U tom smislu pokušavamo napraviti model najbolji i najlakši za građane. Zašto ne ranije – zbog dana i vizualnog zagađenja, zašto ne kasnije – jer Čistoća od 22 sata počinje kupiti vrećice i do jutra ne smije biti vrećice. Tvrtke mogu dogovoriti posebnu uslugu", rekao je Tomašević.

Kazne za građane koji se ne pridržavaju propisanog vremena za odlaganje otpada (u razdoblju od 20 do 22 sata) iznosit će od 700 do 1000 kuna.

"Biootpad će ići na zelene otoke. Odvozit će se u centru prema potrebi. Samo miješani komunalni se odlaže kroz ZG vrećice, smiju to napraviti svaki dan od 20 do 22 sati osim nedjelje. Tako ćemo konačno maknuti kante iz centra", dodao je gradonačelnik.

"Točno je da će podzemni spremnici biti financirani od Grada. Neki će morati nekoliko stotina metara do njih, pogledajte kako je to u Ljubljani. Ne mogu biti ispred svake zgrade", kazao je Tomašević, prenosi N1.

Ponovno se osvrnuo na gužve koje su nastale zbog radova na Jadranskom mostu. "Ne mogu čitati sve elaborate za sve radove u Zagrebu. Jasno je da se mora naći bolje rješenje, dao sam nalog i očekujem da se to u tjedan dana riješi."

Tomašević je pojasnio još neke stvari vezane za odvoz otpada iz centra Zagreba. "Građani imaju mogućnost da kante stave na svoju parcelu, u haustor, unutarnje dvorište, smetlarnik, mogu tu držati kante i za papir i biootpad. Ali, kad je odvoz otpada, te kante ne smiju biti na javnom mjestu."

Što se tiče broja zelenih otoka, rekao je da se broj može povećati ako za to bude bilo potrebe.

Dodao je da postoji mobilna aplikacija koja prikazuje gdje se sve može razvrstati otpad. "Razvrstaj moj otpad… Ili kako, ne znam sad na pamet, evo poslat ćemo vam." (Aplikacija se zove Razvrstaj MojZG, op.a.)

"Izabran sam za promjene, svaka promjena će biti dočekana s nekom skepsom", poručio je.

Ponovno se osvrnuo na gužve koje su nastale zbog radova na Jadranskom mostu.

"Ne mogu čitati sve elaborate za sve radove u Zagrebu. Jasno je da se mora naći bolje rješenje, dao sam nalog i očekujem da se to u tjedan dana riješi."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:52