NEUGODNI MIRISI

Tomašević: ‘Nesnosni smrad? To je sve od svinja oko Jakuševca‘; Dugavljanka: ‘Ne mogu biti svinje, reći ću vam što je uzrok...‘

Problem je što kompostana, tvrdi, kad se gradila, nije bila predviđena za biootpad iz kućanstva koji se sada tamo odlaže

Tomislav Tomašević

 Goran Mehkek/Cropix

Količina prikupljenog miješanog otpada 27 posto je manja, plastike je 40 posto više, a biootpada čak 36 posto, podaci su to koje je danas iznio zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Ali, dobri rezultati novog modela odvoza otpada, iako pohvalni, slaba su utjeha za stanovnike Novog Zagreba i Dugava koji se danima žale na nesnosni smrad s Jakuševca.

Tomašević je na današnjoj presici adresirao taj problem navodeći da je riječ o smradu koji se širi od svinja koje ljudi drže oko Jakuševca.

- Dobar dio neugodnih mirisa širio se od svinja koje se drže oko Jakuševca, to je problem koji se 20 godina nije riješio. Otkad smo došli na vlast, taj broj svinja se sa 1500 smanjio na 100, a broj farmi sa 20 na pet - objasnio je kratko gradonačelnik.

Ipak, Mirela Mikić Muha, bivša vijećnica VGČ Novi Zagreb istok i stanovnica Dugava, koja danima upozorava na smrad u tom dijelu grada, tvrdeći da je "peku pluća, boli grlo od kiselog, ustajalog smrada", u telefonskom je razgovoru objasnila zašto misli da je Tomašević u krivu.

- Ne mogu biti svinje, njih je sad možda 100 ili 200, a smrad se širi i do pet kilometara u radijusu, osjeti se i na Vukovarskoj. Tomašević to koristi kao opravdanje jer smrad dolazi iz kompostane i s odlagališta - kaže.

Nije riječ ni o smradu magle, prometa ili loženja, dodaje. Problem je što kompostana, tvrdi, kad se gradila, nije bila predviđena za biootpad iz kućanstva koji se sada tamo odlaže, nego zeleni biootpad Zrinjevca.

- Tomašević je raskinuo suradnju s privatnim tvrtkama koje su zbrinjavale kućni biootpad misleći da će kompostana to moći primiti, ali ne može, kućni biootpad tu nije predviđen - kaže i dodaje da se ne može štedjeti nauštrb kvalitete života građana.

Usto, smrad se širi i s odlagališta.

- Prije bi se cijeli dovoz miješanog otpada obavio do popodne, a onda bi radnici prekrili to smeće s 20 centimetara zemlje pa nije smrdjelo. Sada, kako se promijenio ritam odvoza, ponekad i cijelu noć, vjerojatno se otpad ne pokriva pravovremeno i onda smrdi - zaključila je Mikić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:07