GRADONAČELNIKOVA PRESICA

Tomašević najavio izmjene oko Adventa: ‘Povećat ćemo broj kućica, evo kako će stvar funkcionirati...‘

Zagrebački gradonačelnik sa suradnicima je održao redovitu konferenciju

Tomislav Tomašević

 Ranko Suvar/Cropix

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević sa suradnicima je održao konferenciju za medije na kojoj je govorio o novostima u Gradu Zagrebu. Tomašević je najavio da će na presici govoriti o dvije teme.

"Jedna je vezana za solarizaciju Zagreba, a druga se odnosi na davanje kućica u zakup za vrijeme Adventa", rekao je.

Što se tiče solarizacije u Zagrebu, Tomašević je rekao da se radi o sedam i pol milijuna kuna bespovratnih sredstava te je najavio da će instalirati paneli za 1,4 megavata energije.

"Idemo i na sunčane krovove na bazenu Utrine, na zgradi Čistoće, dječjem vrtiću Trnsko. Planiramo solarne ćelije postavljati na zgrade u vlasništvu grada", rekao je Tomašević i dodao da je riječ o projektu iz norevškog fonda, javlja RTL.hr.

Planiraju instalirati solarne ćelije na oko 500 objekata u vlasništvu Grada Zagreba i još oko 300 u vlasništvu Holdinga.

Promjene oko Adventa

Tomašević je na presici govorio i o promjenama u načinu dodjele kućica na zagrebačkom Adventu te je rekao kako se nada da više neće biti epidemioloških mjera.

"Ostat će za određene lokacije javne dražbe, a za određene će ići natječaji. Bit će fiksne cijene, a zatim će Povjerenstvo na temelju programa odabrati organizatora, koji će imati obvezu odraditi ugostiteljsku ponudu prijavljenu na natječaju, ali i kulturni program tih 30 dana", objasnio je gradonačelnik.

"Imat ćemo i javne natječaje za Advent po kvartovima kako ne bi bio koncentriran samo na širi centar grada", kazao je Tomašević.

Naglasio je kako će se povećati broj kućica, s obzirom na koliziju nogometnog Svjetskog prvenstvena s Adventom, zbog čega se očekuje veći broj posjetitelja.

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec govorila je o otvaranju prostora za peticije građana, kako bi teme koje su važne građanima došle na dnevni red Gradske skupštine.

"Ako peticiju građana potpiše jedan posto birača, onda Skupština može o toj temi raspravljati", rekla je Dolenec.

S obzirom na to da su ukinute epidemiološke mjere Dolenec je najavila proslavu Praznika rada, a ona će se tradicionalno održati u Maksimiru. "Program smo malo promijenili, bit će Novi Fosili, zbor Ivan Goran Kovačić i još drugi izvođači. Bit će i grah i štrukle i program za djecu...", najavila je Dolenec.

Zamjenki Luka Korlaet govorio je o spomeniku Holokaustu na glavnom zagrebačkom kolodvoru. "Sljedeći tjedan u srijedu otvorit ćemo spomenik. Tada se slavi dan sjećanja na Holokaust i to nam se činilo kao najprimjerenije za otvoriti spomenik", rekao je.

Korlaet je najavio i proširenje pješačke zone u Zagrebu.

"Zatvorit će se dio Stare Vlaške. Dobili smo suglasnost vijeća gradskih četvrti i MUP-a, projekt je spreman i ambicija je da taj projekt zaživi koncem svibnja, odnosno početkom lipnja", rekao je Korlaet.

Tomašević i njegovi zamjenici nakon toga su odgovarali dgovarali su na novinarska pitanja.

Novinaru su ga pitali o saniranju veslačke staze na Jarunu.

"Radimo na tome da se to konačno kvalitetno uredi, a ne samo sanira. I naša je obaveza da to investiramo i da taj problem riješimo jer je to bitno ne samo za Zagreb", rekao je Tomašević.

Korlaet je komentirao i novog ministra Paladinu te njegov planu obrzanja obnove.

"Što se tiče ministra, ja želim vjerovati da je on kompetentan. O svim tim točkama mi govorimo otkako smo preuzeli vlast. Ja podržavam sadržaj tih njegovih točaka, osobito u vezi dinamiziranja javne nabave", smatra Korlaet, prenosi RTL.

Uključio se i Tomašević koji je dodao kako obnova privatnih zgrada nije u ingerenciji Grada te da se oni trude maksimalno pomoći u pokretanju obnove, ali kako glavnu odgovornost za provedbu imaju država i Fond.

"Država ima sve instrumente, ako mi kao Grad možemo pomoći - hoćemo", rekao je Tomašević.

"Ministar je izbor premijera, i ja ne ulazim u kadrovske odabiru. A krajnja je odgovornost za obnovu također na premijeru. Volio bih da konačno možemo vidjeti gradilišta po gradu. Krajnje je vrijeme da se to dogodi i ne vidim razlog kako se na Baniji već grade kuće, a u Zagrebu još nije napravljena nijedna", dodao je Tomašević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:01