POPUT BANDIĆA

Tomašević daje 25 milijuna kuna za zakup prostora koje bi prenamijenio u dječje vrtiće

Prenamjena prostora u vrtiće trebala bi donijeti još 450 novih mjesta u nadolazećoj pedagoškoj godini, i to u Sesvetama i Dubravi

S 25 mil. kuna Tomašević bi u deset godina mogao zakupiti između 2500 i 3000 kvadrata, uzmemo li u račun prosječnu mjesečnu cijenu zakupa poslovnog prostora u Zagrebu od 11 eura

 Darko Tomas/Cropix

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević raspisao je poziv za zakup poslovnih prostora u Zagrebu koje bi prenamijenio u dječje vrtiće i za što planira potrošiti 25 milijuna kuna.

Ideja gradske vlasti, kako se vidi iz službenih dokumenata, jest zakupiti prostore u postojećim stambenim naseljima bez dječjih vrtića, ili naseljima u kojima nedostaje vrtića, na ukupno deset godina kako bi se "prebrodio" manjak mjesta u postojećim. Prema informacijama iz Grada, prenamjena zakupljenih prostora u vrtiće trebala bi donijeti još 450 novih mjesta u nadolazećoj pedagoškoj godini i to u gradskim četvrtima Sesvete, Gornja i Donja Dubrava.

Zakup je, prema Tomaševiću, samo prijelazna faza do planirane gradnje 13 dječjih vrtića u iduće dvije godine, kako je obećao.

- Zbog nedostatnog ulaganja u proširenje kapaciteta prošlih godina, Grad Zagreb je sada prisiljen zakupom prostora i prenamjenom prostora u gradskom vlasništvu kratkoročno osigurati potrebne vrtićke kapacitete – odgovor je iz Grada.

Zadovoljavanje standarda

Novac za gradnju vrtića - 67 milijuna kuna, ali i zakup prostora - 25 milijuna, previđen je u Proračunu za 2022. Ti su iznosi dijelom "oslobođeni" ukidanjem mjere roditelj-odgojitelj. No, ukidanje mjere roditelj-odgojitelj dovelo je do veće navale na vrtiće jer 5000 roditelja u mjeri, s troje i više djece, sad nema gdje smjestiti djecu. Gradonačelnik, koji je to sve izračunao, drži ipak da je bolje 44 milijuna kuna, koliko je mjera roditelj-odgojitelj košta gradski proračun mjesečno, preusmjeriti u gradnju vrtića.

Inače, zanimljivo je da je prije nekoliko godina isti model proširivanja vrtićkih kapaciteta primjenjivao i pokojni Milan Bandić. Tada je u 10-godišnji zakup uzeo poslovni prostor u koji je smjestio Centar za obrazovanje Goljak i vrtić Bajka. Oporba Gradske skupštine, uključujući Tomaševića i Renata Peteka, predbacivala mu je što je prostore zakupio od iste građevinske tvrtke, s kojom je imao i druge poslove, za 21 milijuna kuna. Pritom je Petek napomenuo da je to "nelogično" jer Grad ima u vlasništvu ili upravlja s više od 200 zgrada, 2000 poslovnih prostora i 6000 stanova koji bi se lako mogli prenamijeniti.

Grad smo upitali postoje li gradski prostori koji bi se mogli prenamijeniti u vrtiće, umjesto uzimanja zakupa, odgovorili su općenito da bi to mogli biti prostori "mjesne samouprave koji zadovoljavaju propisana mjerila za prostore, i unutarnje, i vanjske, a relativno se jednostavnim građevinskim zahvatima mogu prenamijeniti u objekte dječjih vrtić".

Prostori za vrtiće moraju moći primiti, stoji u natječaju, između dvije i deset grupa djece, a moraju zadovoljavati i sve kriterije Pedagoškog standarda predškolskog odgoja i naobrazbe, koji je prilično rigorozan.

Javna nabava

Na pitanje Gradu koliko kvadrata planiraju zakupiti za 25 milijuna kuna, odgovorili su da to ovisi o ponuditeljima koji će "među ostalim, navesti traženi iznos mjesečne zakupnine po četvornom metru površine". Prema okvirnom izračunu, s budžetom od 25 milijuna kuna, u deset godina Tomašević bi mogao zakupiti između 2500 i 3000 kvadrata, uzmemo li u račun prosječnu mjesečnu cijenu zakupa poslovnog prostora u Zagrebu od 11 eura. Kako svaki vrtić može primiti između 100 i 200 djece, a oni trebaju nekoliko kvadrata prostora, Tomašević bi mogao zakupiti pet objekata koje bi prenamijenio u vrtiće.

- U tijeku su postupci javne nabave za projektiranje prenamjene spomenutih prostora za potrebe dječjih vrtića, čime će se osigurati svi potrebni prostorni, tehnički i materijalni uvjeti za njihov rad - kažu iz Grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 10:41