‘JEDINO ZELENILO‘

Stanari se pobunili zbog sječe stabala na trasi vrelovoda, naručitelj radova: ‘Posađena su bespravno!‘

Usred tih gigantskih betonskih nebodera i dugačkih zgrada - to nam je jedino zeleno što imamo, rekla je jedna stanovnica
Posječena stabla
 Dragan Matic/Cropix

Posječena stabla na trasi vrelovoda u Ulici braće Domany na zagrebačkim Srednjacima izazvali su nezadovoljstvo stanara koji strahuju da je to samo početak.

Zasad je riječ o nekoliko stabala, a sijeku se radi postavljanja trase toplovodnih cijevi u sklopu projekta koji izvodi HEP Toplinarstvo, prenosi RTL.

- Živim na Srednjacima 41 godinu. Ta stabla su starija od mene. Po njima smo se verali, igrali rata, glumili Nijemce i partizane. I tako generacijama. Bake su nas ispod njih čuvale u hladu dok smo mi jašili po ljuljačkama i klackalicama. Ali, na stranu uspomene. Usred tih gigantskih betonskih nebodera i dugačkih zgrada - to nam je jedino zeleno što imamo. Razumijem da trebamo smanjiti tu ogromnu količinu vode koja se gubi kroz stare cijevi, ali ovo nije rješenje. Ne lomite nam bagrenje - ili lipe, vrbe, što god nam već daje zraka u tom betonu, kazala je za RTL jedna stanovnica poznatih nebodera u Ulici braće Domany.

image
Posječena stabla
Dragan Matic/Cropix
image
Posječena stabla
Dragan Matic/Cropix

Hrvatska elektroprivreda i Grad Zagreb objasnili su na upit RTL-a da je riječ o kapitalnom projektu kojim će se revitalizirati trećina vrelovodne mreže u glavnom gradu.

Projekt je vrijedan 700 milijuna kuna, a kažu da trasu ne mogu izmještati jer nije riječ o izgradnji nove, već zamjeni postojeće infrastrukture. Ističu da se prethodnih godina pri sadnji stabala nije uvijek vodilo računa o položaju komunalne i energetske infrastrukture, te da je dio stabala bespravno posađen direktno na trasi vrelovoda, što otežava održavanje infrastrukture.

Ona stabla koja će biti moguće zaštititi od radova će biti pošteđena, te će, obećavaju u HEP-u, biti posađeno više od 1200 novih stabala.

image
Posječena stabla
Dragan Matic/Cropix
image
Posječena stabla
Dragan Matic/Cropix

U odgovoru iz Grada Zagreba, odnosno Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet koji potpisuje pročelnik dr. sc. Dinko Bilić se dodatno pojašnjava da će broj posađenih stabala u sklopu ovog velikog projekta biti veći od broja uklonjenih stabala.

HEP-Toplinarstvo d.o.o. u priopćenju tvrdi da nisu imali upita i pritužbi krajnjih kupaca iz naselja Srednjaci vezano za rušenje stabala. Dio stabala koje se nalaze na vrelovodu u naselju Vrbani morat će se srušiti, međutim, kao u dosadašnjim radovima na području Vrbana, veći dio stabala bit će zaštićeno. Dostavili su fotografiju primjera zaštite stabala.

image
Primjer zaštite stabala
HEP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 10:01