NITKO NE MARI

Šetnja po zagrebačkoj Trešnjevci postala je ‘ruski rulet‘, opasne zgrade prijete sa svih strana

Osim centra, u potresu su stradali i ostali dijelovi Zagreba, ali su ostali izvan fokusa gradskih vlasti koje su poduzele vrlo malo
Napuštena kuća na uglu Okićke i Bosiljevske
 Damjan Tadic/Cropix

Potres koji je u ožujku prošle godine pogodio Zagreb i okolicu napravio je veliku materijalnu štetu u strogom centru grada. Stradali su, međutim, i ostali dijelovi Zagreba, ali su ostali izvan fokusa gradskih vlasti koje su poduzele malo, ili ništa, da se uklone objekti koji predstavljaju opasnost za živote i imovinu građana.

image
Napuštena kuca u Selskoj 78
Damjan Tadic/Cropix

Trešnjevka je jedan od kvartova u kojemu je kretanje sve opasnije. U srijedu se u Ozaljskoj ulici, nedaleko od raskršća sa Selskom, na pločnik srušila fasada. Sreća je da se to dogodilo kasno poslije podne, kada je već bio mrak i manje je ljudi na ulici, te što nitko u tom času nije prolazio pokraj zgrade pa nema stradalih.

image
Napuštena kuca u Selskoj 78
Damjan Tadic/Cropix

U nekoliko stotina metara udaljenoj Okićkoj ulici, koja je također jedna od prometnijih, pješake se zbog opasnosti od rušenja zgrada doslovno tjera na kolnik, na kojem se i automobili jedva mimoilaze. Na samom početku Okićke, na kućnom broju 2, vidljivo je puknuće vanjskog zida zgrade, no sve što se do sada poduzelo jest postavljanje znaka kojim se pješake skreće na cestu.

image
Napuštena kuca u Selskoj 81
Damjan Tadic/Cropix

Pedeset metara dalje, ali s druge strane ulice, drugi je takav znak za pješake koji ih skreće na kolnik da se na njih ne bi srušila kuća na uglu Okićke i Bosiljevske ulice. Riječ je o objektu u kojem je nekoć bila pizzerija, ali odavno ne radi, a kuća se polako urušava već 15 godina. Nakon potresa otvorile su se rupe na vanjskom zidu koji graniči s pločnikom Okićke.

image
Napuštena kuca na uglu Grobničke i Bakarske
Damjan Tadic/Cropix

Takvih je građevina Trešnjevka puna. Gradskom uredu za prostorno uređenje, graditeljstvo, izgradnju grada, komunalne poslove i promet Grada Zagreba poslali smo upit o spomenutim građevinama te naveli adrese i drugih koje su u sličnome stanju, tražeći odgovor što se poduzima. Kako nakon dva dana čekanja nije bilo odgovora ni najave kada ćemo ga dobiti, nemamo informaciju što će se, i kada, poduzeti.

image
Napuštena kuća na uglu Okićke i Bosiljevske
Damjan Tadic/Cropix

Opasnost od ruševnih građevina na području Trešnjevke i nered u gradnji postojali su i prije potresa, a Grad ni tada taj problem nije efikasno rješavao.

image
Dimnjak u ulici Silvija Stahimira Kranjčevića
Damjan Tadic/Cropix

- Pitanje je zašto komunalni redari u redovnom obilasku ne reagiraju po službenoj dužnosti. Osobno sam prijavio gradskom komunalnom redarstvu nekoliko ovakvih "ruševina" ili nedovršenih gradnji kao vijećnik mjesnog odbora, ali i jednu građevinu u nastajanju, kao građanin. Problem je što nikad nisam dobio povratnu informaciju, ni od gradskog komunalnog redarstva ni od Ministarstva (građevinske inspekcije), ni kao vijećnik ni kao građanin. Sustavno rješavanje ovakvih slučajeva, očito, nije prioritet gradske vlasti, pa ni nakon potresa, koji je zasigurno "postojeće kandidate za rušenje" učinio sigurnim kandidatima - ugrožavaju građane i moralo bi se odmah reagirati - kaže Damir Kovačić koji je bio vijećnik u MO Ciglenica.

image
Napuštena kuca na uglu Grobničke i Bakarske
Damjan Tadic/Cropix

- Na sve slične upite gradskoj upravi odgovor je isti: privatna imovina, ili složeni imovinskopravni odnosi, a ne postoji zakon da se onima koji istu ne održavaju ona oduzme - kaže zastupnica u Gradskoj skupštini Rada Borić iz Nove ljevice i navodi kako će za sljedeću sjednicu Gradske skupštine pripremiti pitanje na ovu temu jer se više ne radi samo o "privatnom ruglu" nego i o opasnosti po život građana. Smatra da se mora pronaći zakonska osnova za postupanje, odnosno vlasnicima dati rok u kojem moraju sanirati građevinu ili je rušiti.

image
Napuštena kuća na uglu Okićke i Bosiljevske
Damjan Tadic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:31