POSLOVNA TAJNA

Samo jedna trgovina u Zagrebu ne smije prodavati kokice, evo i zašto: ‘Drugi nemaju njih iznad glave‘

Situacija je pomalo neobična jer odmah pored Konzuma posluje Muller koji kokice, doduše u ‘zdravoj‘ varijanti, uredno prodaje
Na policama s grickalicama u Konzumu u Avenue Mallu kokica, kao i tortilja čipseva- nema
 Anamaria Hanžek

- Oprostite gdje vam stoje kokice?

Ako ste ikad kupovali u trgovini Konzum, u trgovačkom centru Avenue Mall u Novom Zagrebu, i htjeli kokice ili tortilja čips, sigurno ste barem jednom trgovcima u njoj postavili ovo pitanje.

-Tražimo ih među grickalicama, pa nema, pitamo i mi.

- Pečene kokice? Nema, odgovara mi.

- Zašto ne?

- Zbog kina.

- Ali u svim drugim centrima ima.

- Je, u drugima ima, ali nemaju CineStar iznad glave, odgovara trgovkinja kroz smijeh.

image
Nikola Vilic/Cropix

I doista je tako, čini se da je Konzum u Avenue Mallu jedina veća samoposlužna trgovina u cijelom Zagrebu koja ne prodaje gotove kokice niti tortilja čipseve, i to zbog kina CineStar, a sve je dio, kako nam iz Konzuma kažu - poslovne tajne i njegovanja dobrih partnerskih odnosa. Trgovci koje smo pitali gdje stoje te grickalice govore nam kako ih uopće ne drže jer je takav dogovor s CineStarom, ali ništa više od toga ne znaju.

Zanimljivo ovo je izgleda jedini takav dogovor jer CineStar i trgovine drugih samoposlužnih lanaca u drugim zagrebačkim centrima nemaju ovakav dogovor. A provjerili smo svaki.

image
Interspar u Cityju prodaje gotove kokice iako su i tamo CinePlexx kina
Anamaria Hanžek

Požele li posjetitelji centra ipak kupiti neke od tih grickalica, Konzum mogu zaobići i svratiti u trgovinu odmah vrata pored – u Müller. Iako je i Mülleru isto tako „CineStar iznad glave“, odnosno nekoliko katova iznad, u ponudi imaju i tortilja čipseve i gotove kokice, u, doduše, njihovoj „zdravijoj“ verziji.

CineStar svoja kina ima i u Arena Centru, ali tamo je velika samoposlužna trgovina Interspar, u kojem se kokice i tortilja čips prodaju. Posjetili smo i City Center one East u kojem je kombinacija Cineplexxa i Interspara, gdje ponovno nalazimo i tortilje i kokice, pa je logičan zaključak da ovakav dogovor postoji samo između CineStara i Konzuma.

image
Muller uredno prodaje gotove kokice, ali tzv zdrave varijante
Anamaria Hanžek

- Konzum s trgovačkim centrima u kojima ima svoje prodavaonice njeguje partnerske odnose, a uvjeti suradnje i poslovanja zajednički se dogovaraju te su predmet poslovne tajne, odgovorio nam je glasnogovornik Konzuma Ivan Širanović. Marketinški odjel Avenue Malla uputio nas je da se obratimo izravno poslovnicama Konzuma ili CineStara za svaki upit o ovom dogovoru.

Ostali proizvodi poput raznih sokova i čokoladica koji su u Cinestarovoj ponudi, prodaju se i u Konzumu, tako da se radi isključivo o ova dva proizvoda.

image
Nikola Vilic/Cropix

Gotove kokice Konzumove marke Hrusty, u ostalim Konzumima koji nisu na istom mjestu gdje i CineStar, koštaju 3,99 kuna za 125 grama. Srednje kokice u CineStaru sa svojih 105 grama najbliže su toj težini, ali koštaju 24 kune. Male kokice od 65 grama stoje 19 kuna, a velike od 205 grama, 30 kuna. Konzum inače ima raznovrsnu ponudu tortilja čipseva, a najpovoljniji, oni marke Hrusty u pakiranju od 150 grama, dođu 5,99 kuna. Nachosi od 130 grama s jednim umakom u CineStaru pak koštaju 28 kuna. Sve navedene cijene hrane odnose se na CineStar u Avenue Mallu.

Opći uvjeti poslovanja CineStara nalažu kako je u dvorane dopušteno „unositi samo hranu i piće kupljene na prodajnim mjestima multipleksa CineStar. Blitz-CineStar zadržava pravo zabrane ulaska u dvoranu ako posjetitelj sa sobom ima proizvode kupljene na drugome mjestu te ima pravo te proizvode zadržati do kraja projekcije, te potom vratiti iste njihovom vlasniku.“ Također, osoblje ima pravo nakon opomene udaljiti posjetitelje bez prava na povrat cijene ulaznica ako su bez dozvole u bilo koje prostorije multipleksa, pa tako i kinodvorane, unijeli hranu i piće kupljene van prostorija CineStara.

Ako imate gradsku priču, javite nam na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 22:09