NIŠTA OD DIJALOGA

Roditelji odgojitelji odbili sastanak sa zamjenicom zagrebačkog gradonačelnika

Krajnje im je neprihvatljivo da se problem brige za obitelji i djecu koja će biti ostavljena bez prihoda pokušava riješiti na ovaj način

Danijela Dolenec

 Davor Pongracic/CROPIX

Hrvatska udruga roditelja odgojitelja odbila je sastanak sa zamjenicom zagrebačkog gradonačelnika na temu “upitnik za korisnike i molba za pomoć” te poručila da nije na raspolaganju za sastanke u Gradskoj upravi dok je na snazi izmjena odluke o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje.

Udruga je 30. prosinca primila telefonski poziv iz Gradske uprave s prijedlogom sastanka 11. siječnja kod zamjenice gradonačelnika Danijele Dolenec na temu “upitnik za korisnike i molba za pomoć”, priopćila je u ponedjeljak Hrvatska udruga roditelja odgojitelja (HURO).

Potpuno im je neshvatljivo da vlast u Gradu Zagrebu očekuje kako će korisnici njima sad biti na raspolaganju za pomaganje u skupljanju opširnijih podataka o njima samima uz obrazloženje da bi se time kreirale nekakve mjere, koje bi im tad možda bile od pomoći. I to nakon što je Grad ipak odlučio od 1. svibnja 2022. dijelu korisnika ukinuti pravo, a preostalima pet puta smanjiti novčanu mjesečnu naknadu za obitelj s djecom.

Krajnje im je neprihvatljivo, poručuju, da se problem brige za obitelji i djecu koja će biti ostavljena bez prihoda pokušava riješiti na ovaj način.

Grad je, kažu, mogao prikupljanje podataka odraditi puno ranije, kroz nadležni Ured za demografiju koji je, između ostaloga, napravio analizu na koju su se pozivali gradonačelnik i vladajući pri izglasavanju “revidiranja mjere”.

Sigurni su kako je resorni ured kadrovski i logistički dovoljno stručan i ekipiran da odradi i ovu novu analizu korisnika mjere roditelj odgojitelj tako da ne vide niti smisao razgovora na predloženu temu.

Ujedno su ponovno zatražili pokretanje postupka poništavanja donesenih izmjena Odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja u Gradskoj skupštini te poručili da su samo u tom slučaju spremni na ozbiljan dijalog.

Za buduće sastanke nisu na raspolaganju dok je aktualna Odluka o izmjenama na snazi, a što se tiče samih prava svih korisnika mjere roditelj odgojitelj, udruga HURO kaže da je već poduzela i pravne korake da ih zaštiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:00