KBC ZAGREB

Ravnatelj Rebra: ‘Da, nestajalo je električne energije, ali to nije utjecalo na redoviti rad bolnice‘

Građanska inicijativa Stop spalionici tvrdi da je u KBC-u Zagreb potpuni kaos, a ne zna se tko je odgovoran

Ante Ćorušić

 Marko Todorov/CROPIX

"U bolnici nije kaos. Istina je da je zbog kvara u trafostanici u Dubravi u dva navrata u KBC-u Zagreb u ponedjeljak dolazilo do nestanka električne energije, ali to nije utjecalo na redoviti rad bolnice. Operacije su se obavljale prema rasporedu, objedinjeni hitni bolnički prijem primao je pacijente, a radila je i dnevna bolnica", saznajemo od Ante Ćorušića, ravnatelja KBC-a Zagreb.

Problema je bilo s bolničkim informatičkim sustavom dijelom zbog prijenosa podataka u Centar dijeljenih usluga, a dijelom zbog kvara na opremi koji će do kraja biti otklonjen kad iz Norveške stignu rezervni dijelovi, što se očekuje u srijedu.

Naime, Građanska inicijativa Stop spalionici tvrdi da je u KBC-u Zagreb potpuni kaos, a ne zna se tko je odgovoran te da se ne mogu obavljati jednostavne pretrage te rendgen kao niti upisivanje nalaza u bolnički sustav. U bolnici kažu kako pacijenti nisu zakinuti ni na koji način, a da se u slučaju da liječniku ne radi informatički sustav, isti mogu napisati ručno i naknadno unijeti u sustav.

"Danas, ni nakon 19 sati od incidenta, i dalje ne radi bolnički informatički sustav. Ne može se printati, obavljati najjednostavnije pretrage poput vađenja krvi, nema rendgena. Situacija je zanimljiva i u operacionom bloku, kako javljaju pacijenti i djelatno osoblje", istaknuli su iz Inicijative te naveli kako liječnici u utorak pacijente samo gledaju, dok se liste čekanja ponovno gomilaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 18:13