KULTURNA BAŠTINA

Projekt obnove kultnog zagrebačkog kina: Kino Europa će se vratiti u izvorno stanje

Ravnatelj KIC-a Petar Bujas kazao je da će kino Europa nastaviti prikazivati filmove koji ne bi doživjeli komercijalnu distribuciju
 Tomislav Kristo/Cropix

Projekt obnove kultnog zagrebačkog kina Europe, kojem će ga nastojati vratiti u izvorno stanje, predstavljen je u utorak u Zagrebu, ali iz Grada Zagreba nisu mogli ogovoriti koliko će obnova stajati i kad će završiti.

Kino Europa nezaobilazna je kulturna točka Zagreba i simbol kulturnog kontinuiteta koje su vlasnici zagrebačke ciglane i strastveni filmofili braća Müller otvorili 1925. pod imenom Balkan Palace kao jedno od četiri svoja kina, rečeno je.

Ravnatelj Kulturno informativnog centra Petar Bujas kazao je da će kino Europa nastaviti prikazivati filmove koji ne bi doživjeli komercijalnu distribuciju i da će biti otvoreno prema zapostavljenim žanrovima. U viziju programa kina Europe ubrojio je pokretanje interdisciplinarnog projekta koji će valorizirati doprinose kina Europe hrvatskoj kinematografiji, kao i ulogu filma u hrvatskoj umjetnosti uopće, te će imati edukativnu funkciju i biti otvoreno za svjetske trendove.

Projektant arhitekt Alan Braun s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, stručnjak za obnovu kulturne baštine, kazao je da će kino biti obnovljeno u izvornoj verziji koja je skrivena ispod žbuke i preinaka koje su u međuvremenu napravljene, te da izvorni enterijer kina ima izniman kolorit. Kino će imati kapacitete oko 400 sjedišta.

Gradonačelnik Milan Bandić rekao je da je kino Europa jedno od četiri kina koje je on spasio od privatizacije, te da će biti pretvoreno u modernu kulturnu instituciju.

Pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Sanja Jerković kazala je da još nije moguće procijeniti stvarni troškovnik radova koji će se izvesti na obnovi kina, kao ni vrijeme njihova završetka, a Braun misli da će radovi biti gotovi do 2022. godine.

Zagrebačkim kinom Europa od 2008. do prošle godine upravljao je Zagreb Film Festival, od kada je kino izvan funkcije. U travnju ove godine kino je gradskom odlukom dodijeljeno Kulturno-informativnom centru KIC iz Zagreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 13:32