INSPEKCIJSKI NADZOR

Preko noći zatvorena omiljena menza, studenti napravili roštilj da ‘ne krepaju od gladi‘: ‘Najugroženija smo skupina!‘

Ako se menza uskoro ne otvori, najavili su da će svoje nezadovoljstvo pokazati prosvjedom
 Ranko Suvar/Cropix

Točno u podne počeo je ručak ispred Fakulteta strojarstva i brodogradnje, čija je menza jučer iznenadno zatvorena. Studentima je jučer oko šesnaest sati stigao mail da se studentski restoran s današnjim danom zatvara, a razlog zatvaranja su, navodno, preniski stropovi u restoranu.

image

Ivan-Pavao Boras

Ranko Suvar/Cropix

- Roštiljamo ispred fakulteta da pokažemo da zajedničkim snagama možemo osigurati studentski obrok koji su nam oduzeli zatvaranjem menze. Povećanje cijena tijekom proteklih nekoliko godina stavilo je studente u nezgodan položaj i smatram da su sad jedna od najugroženijih skupina. Oduzeli su nam menzu kad je najviše trebamo, rekao je predsjednik Studentskog zbora Ivan-Pavao Boras, koji je ujedno i student FSB-a.

image
Ranko Suvar/Cropix

Odmah po primitku informacije o zatvaranju menze, Ivan-Pavao poslao je upit fakultetu o razlozima zatvaranja. Dobio je odgovor da studentski restoran zatvara svoja vrata zbog preniskih stropova.

- U Zapisniku o inspekcijskom nadzoru navodi se da se studentski restoran zatvara zbog visine stropa u radnom prostoru čije su minimalne potrebne visine navedene u Pravilniku o Zaštiti na radu za mjesto rada, kaže Ivan-Pavao.

image
Ranko Suvar/Cropix

Prema pravilniku, minimalna visina u objektu kao što je studentska menza mora iznositi 2,8 metra, a koju su visinu inspektori zatekli nije poznato. Predsjednik Studentskog zbora rekao nam je da menza radi već 25 godina, a od 2005. godine posjeduje minimalne tehničke uvjete za rad.

Sporni Pravilnik donesen je 2013. godine, a posljednji put je mijenjan u 2020. kad se uvjeti o minimalnoj visini nisu mijenjali. Studentima nije jasno kako je menza radila sve te godine i dobila radnu dozvolu ako nije zadovoljavala minimalne tehničke uvjete.

image
Ranko Suvar/Cropix

- Zašto se zatvara mjesto na kojem studenti mogu konzumirati subvencionirani obrok u vrijeme kad je sve poskupilo? Studentski restoran na FSB-u jedan je od dražih studentima i ne zaslužuje biti zatvoren, pogotovo zato što postoje restorani koji studentima redovito poslužuju nejestivu hranu, kaže Ivan-Pavao prisjećajući se nedavne afere "crv u pohanom" za što se ustanovilo da se radi o riži.

Zatražili su poništavanje rješenja kojim je ustanovljeno zatvaranje studentskog restorana na FSB-u, a ako se menza uskoro ne otvori, najavili su da će svoje nezadovoljstvo pokazati prosvjedom. Poziv studentima na roštiljanje kako "ne bi krepavali od glavi" uputili su i preko Facebook stranice Studentskog zbora FSB-a.

Studenti Fakulteta strojarstva i brodogradnje, njih oko 2350 koji su ostali bez vlastite menze, subvencioniranu prehranu mogu konzumirati u tri okolna studentska restorana. Najbliži im je onaj na Filozofskom fakultetu do kojeg im treba 160 metara, a 700 metara dalje nalazi se menza Fakulteta elektrotehnike i računarstva. S obzirom na broj studenata čija je menza zatvorena, očekuju povećanu gužvu u redovima obližnjih studentskih restorana.

image
Ranko Suvar/Cropix

- Studentski centar u Zagrebu će podnijeti žalbu na Usmeno rješenje Državnog inspektorata temeljem kojeg je privremeno zatvoren restoran na Fakultetu strojarstva i brodogradnje. Nadamo se da će se izdati rješenje da se zaštiti interes studenata, poručio je ravnatelj SC-a Mirko Bošnjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:38