DRASTIČNI RAST CIJENA

Poznata zagrebačka teretana isključila grijanje dvorane: ‘Prelazimo na struju, a uskoro možda i na drva‘

Grijanje smo isključili privremeno, a u prelazak na struju uložit ćemo 300 tisuća kuna, kaže vlasnik Zdravko Zebec

Ilustracija

 Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Via Afp

Korisnike Sparta Gyma na zapadu grada dočekala je obavijest da se velika dvorana neće grijati jer bi u protivnom cijene članarina porasle za 300 kuna. Kontaktirali smo vlasnika, Zdravka Zebeca, koji nam je objasnio da se radi o privremenoj situaciji jer se teretana prebacuje na grijanje strujom zbog visokih cijena plina.

- Od 1. listopada ove godine cijena kilovatsata iznosi 1,79 kuna, a nekad je cijena bila četrdeset i jednu lipu. Za grijanje te dvorane koja je veličine oko osamsto kvadrata potrošimo 24 tisuće kilovata mjesečno, a za cijelu dvoranu oko 200 tisuća, rekao je Zebec.

Ista usluga grijanja samo te jedne dvorane koja je ranije koštala 9 840 kuna, sad iznosi 42 960 kuna. Zbog porasta cijene od gotovo 340 posto, Zebec se odlučio na investiciju vrijednu 300 tisuća kuna kako bi cijeli sustav grijanja s plina prebacio na grijanje električnom energijom.

image

Obavijest u teretani Sparta Gym

Osim teretane u Medarskoj ulici, Sparta Gym ima poslovnicu i u blizini rotora u kojoj je tranzicija bila puno lakša zbog postojećih instalacija pa su morali samo promijeniti način grijanja.

- U Medarskoj imamo dvije klima komore, jednu smo uz manje preinake brže sredili, dok nam je velika dvorana zadala više posla. Ukupna investicija samo u toj teretani bila je oko 300 tisuća kuna, jedna dvorana 200, a druga 100 tisuća kuna, kaže vlasnik.

Dodaje da su korisnike na vrijeme obavijestili da se dio dvorane kratkotrajno neće grijati što je većina njih prihvatila i razumjela, a ponudili su im i povrat dijela članarine ako se odluče prebaciti na neko drugo mjesto. Garderobu, recepciju, manju dvoranu će nastaviti grijati, a dostupna je i topla voda. Vlasnik svejedno nije zadovoljan rješenjem jer misli da se radi tek o trenutnom poboljšanju.

- Sve se vrti oko zakona ponude i potražnje, sad kad se ljudi prebace na struju, porasti će i cijena struje. Možda idući put kad me nazovete kažem da se grijemo na drva. Prepušteni smo na milost i nemilost onih koji donose odluke, rekao je Zebec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:24