UPRAVA ŠUTI

Pogledajte kakvim sve autima u Radničkoj izbjegavaju plaćanje parkinga koristeći žute kape Čistoće!

U Holdingu su se naljutili jer ‘smo objavili tekst bez njihovog odgovora‘, ali ni dan kasnije nam do kraja dana isti nisu poslali
 Ranko Suvar/Cropix

Nakon što smo jučer objavili priču o žutim kapama koje zaposlenici Čistoće ostavljaju pod vjetrobranskim staklima automobila koje parkiraju pred podružnicom kako ne bi morali plaćati parkiranje, danas su reporteri Jutarnjeg otišli na teren kako bi detaljnije provjerili kako funkcionira taj prešutni dogovor.

Naime, jučer su nam čitatelji slali fotografije automobila sa žutim kapama kojima zaposlenici Čistoće signaliziraju djelatnicima Zagrebparkinga da im ne izdaju kaznu jer nisu platili parkiranje. Iako sami djelatnici nisu htjeli komentirati slučaj, građani koji žive i rade u blizini objasnili su nam da je takva situacija ista već godinama.

image

Žuta kapa u Mercedesu...

Ranko Suvar/Cropix

Tako je bilo i danas, dan nakon objave teksta, na parkingu na Radničkoj cesti preko puta uprave Čistoće. U gotovo svakom autu bila je istaknuta kapa Čistoće, a tek poneki auti imaju i oznaku da se radi o automobilu u vlasništvu radnika Čistoće. Djelatnika Zagrebparkinga nismo zatekli na terenu. Između ostalih na parkiralištu ima i Mercedesa i Audija.

Jedan od radnika na obližnjem gradilištu objasnio nam je da je takva situacija ovdje godinama. Navodno postoji interni dogovor između radnika da će na ovaj način obilježiti svoje aute te da će biti oslobođeni od plaćanja.

- Ja tu ne krivim radnike, krivim isključivo Upravu koja se za sve ove godine nije mogla dogovoriti oko parkinga za radnike. Ako postoji neslužbeni dogovor i ovako se rješava, ne razumijem zašto se ne mogu službeno na papiru dogovoriti za besplatan parking – objašnjava nam radnik gradilišta. Njemu ovo nije problematično jer smatra da bi radnici trebali imati besplatan parking.

image

...i Audiju

Ranko Suvar/Cropix

Tišina iz sindikata

Situacija je doista aspurdna jer Čistoća je gradska tvrtka baš kao i Zagrebparking koji bi im trebao lijepiti kazne. Pitanje besplatnog parkiranja pred podružnicom bila je i jedna od tema tijekom nedavnog štrajka Čistoće. Kontaktirali smo Zdravka Stoilkovića iz Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske. Konkretan odgovor na pitanje nije nam dao.

- Za pojedinačne slučajeve ostavljanja opreme ili nekakve dogovore ništa ne znam. Mi smo u pregovorima, između ostalog, tražili i da radnici Čistoće imaju besplatan parking. Ne znamo što će biti s tim i hoće li to biti u kolektivnom ugovoru. Na ostalo nemam komentara - rekao je Stoilković.

image

Zdravko Stoilković

Ronald Gorsic/Cropix

Nakon razgovara s njim nazvali smo i sindikalista Mladena Novosela, koji nas je uputio na Stoilkovića. Naglasili smo mu da od njega nismo dobili odgovor te nam je nakon toga ponovno objasnio koji su zahtjevi radnika bili i da je među njima uvršten i zahtjev za besplatan parking.

- Nisam upućen u priču o ostavljanju opreme kako se ne bi naplaćivao parking. Možda je to neki privremeni interni dogovor između radnika, no ne mogu o detaljima kada ne znam o čemu se radi – dodao je Novosel.

Jučer smo za komentar kontaktirali Mirjanu Kaltak, predsjednicu Sindikata Čistoće, odgovorila nam je da je na sastanku za koji ne zna kad će završiti i kasnije se nije javljala na pozive. Na pozive nam nije odgovorila ni danas iako nam je nakon prvog rekla da nazovemo kasnije.

Jučer smo zvali i voditelja Podružnice Čistoće, Davora Vića, koji nam je potvrdio da zna zašto ga zovemo, pitao jesmo li poslali upit Holdingu, zahvalio se i prekinuo razgovor. Kontaktirali smo i zagrebački Holding, nakon što smo poslali upit gdje su nam rekli da su ga proslijedili dalje i da će odgovoriti u navedenom roku.

Jutros su nas povratno zvali, nezadovoljni što je jučerašnji tekst objavljen bez njihovog odgovora, koji svejedno u navedenom roku i tijekom pisanja ovog teksta nisu dostavili, a nisu nam se ni javili na pozive. Budući da odgovor nismo dobili do objave teksta, objavit ćemo ga naknadno.

image

Radnička cesta, ispred podružnice Čistoće, žuta kapa u automobilu kao znak djelatniku Zagreb parkinga da ne naplaćuje parkiranje radnicima Čistoće

Ranko Suvar/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 04:02