RODITELJI ODGOJITELJI

Pljušte reakcije na odluku Visokog upravnog suda, Tomaševićev partner: ‘Ovo je očekivani rasplet‘

320 roditelja odgojitelja tražilo je od suda ocjenu zakonitosti izmjene Odluke o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje

Tomislav Tomašević

 Ranko Suvar/Cropix/Cropix

Visoki upravni sud danas je donio odluku prema kojoj gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević nije smio ukinuti mjeru roditelj-odgojitelj. Sud je ukinuo Tomaševićevu odluku i vratio mjeru roditelj-odgojitelj natrag na snagu.

- Ono što je bitno jest da je sud poništio odluku uz obrazloženje da je ta odluka - koju je Tomašević predložio, a Gradska skupština izglasala - protuzakonita i štetna za korisnike. Gradonačelnik koji predlaže štetne i protuzakonite odluke i ugrožava najosjetljiviju skupinu svojih sugrađana - preko 30 tisuća djece i roditelja - treba podnijeti ostavku. On jednostavno nema moralno pravo ostati na čelu grada. Neću reći da on ne ugrožava građane Zagreba i na drugim poljima, ali ovo je eklatantan primjer ugrožavanja svojih sugrađana. Ako u sebi ima imalo etičnosti i morala, onda bi nakon ove sudske odluke on i njegovi zamjenici trebali otići sa čela grada - rekao je Ivica Lovrić, nekadašnji pročelnik za obrazovanje u Bandićevoj administraciji, potom savjetnik gradonačelnika (na početku mandata Tomislava Tomaševića), a trenutno "neraspoređeni" djelatnik u zagrebačkoj gradskoj upravi.

Izvršna direktorica udruge "U ime obitelji" Željka Markić vrlo je zadovoljna današnjom sudskom odlukom.

- Ovo je pobjeda mama i tata, pobjeda 5.800 obitelji koje brinu o više od 20 tisuća djece, a poraz samovolje nesposobnog Tomaševića. Ako ga ne otjera smrad smeća koje ne kupi, Jakuševac na koji baca biootpad, potjerat će ga dvadeset tisuća djece kojima je pokušao protuzakontio nanijeti štetu. Ova je mjera izuzetno uspješna, u samo pet godina broj trećerođene djece se povećao za 25 posto. Žene koje koriste ovu mjeru odabrale su jedan dio života brinuti isključivo o svojoj djeci. One zaslužuju poštovanje, a ne blaćenje gradonačelnika kojemu svi plaćamo previsoku plaću. Zahvaljujem odvjetniku Karlu Novoselu, demografima Štercu i Pokosu i svima koji su doprinijeli ovoj velikoj pobjedi za djecu i obitelj - poručila je Markić.

Tomaševićev koalicijski partner, predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac kaže da je za njega kao pravnika i "čovjeka koji razgovara s kolegama koji su stručnjaci u području upravnog prava" današnja odluka Visokog upravnog suda sasvim očekivana.

- Osim što je očekivana, odluka niti je spektakularna niti je problematična. Štoviše, bojim se da bi drugačija odluka dovodila u pitanje puno postulata pravne države i vladavine prava - kaže Gotovac.

Što očekujete da će učiniti gradonačenik Tomašević nakon ovakve odluke suda?

- Pred gradonačelnikom stoji mogući (daljnji) pravni put, mislim da se protiv ove odluke može ići na Ustavni sud. Ali ne bih spekulirao hoće li on tim putem ići ili ne. To je u cijelosti u njegovim rukama. Ali sve i ako se krene u riješavanje ove situacije pravnim putem, to je proces koji će trajati i koji će stoga u nekoj vremenskoj perspektivi opteretiti gradski proračun. Ono što je za mene ključno - jer u ovom trenutku ne mogu odlučivati u ime cijele gradske organizacije SDP-a - jest da ljudski svakako mogu reći da mi kao SDP ostajemo uz naše partnere. Mi nismo opcija koja će ići protiv svojih partnera, mi našim partnerima nikada nećemo raditi ono što u nekim lokalnim sredinama neki partneri rade SDP-u. Mi smo opcija koja želi bolji Zagreb, bolju Hrvatsku, napredak i rješenja. Naše bitke i naše perspektive nisu pravne i ne vežu se uz sudove nego uz dobre ideje, dobre ljude i dobre politike - poručio je Gotovac u razgovoru za Jutarnji list.

Podsjetimo, 320 roditelja odgojitelja tražilo je od suda ocjenu zakonitosti izmjene Odluke o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje, a današnjom odlukom ukinuta je jedna od najzvučnijih odluka Tomaševićeve vlasti - ona o ukidanju demografske mjere pokojnog gradonačelnika Milana Bandića, a kojom je 5.800 majki u Zagrebu dobivalo oko pet tisuća kuna mjesečno za troje ili više djece. To znači da će roditelji-odgojitelji i dalje dobivati novac iz gradskog proračuna. Grad je ukidanjem mjere planirao godišnje uštedjeti oko 300 milijuna kuna. Sud je u bitnom zaključio da se prekomjeran teret stavio na roditelje odgojitelje, da im je premalo vremena ostavljeno na raspolaganju, a i da nisu donesene adekvatne kompenzacijske mjere kojima bi se olakšalo ukidanje mjere roditelja odgojitelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:11