policiji javljeno

‘Palo‘ je i jedno od najljepših pročelja u centru: ‘Netko je nacrtao nakazni grafit, evo kolika je šteta‘

Prije je bilo par zanemarivih situacija koje nismo ni prijavljivali, ali ovaj posljednji natpis ne može se ni mjeriti s njima - naglašavaju iz Muzeja

Grafit na fasadi Etnografskog muzeja nastao je u noći 2. srpnja

 Tomislav Novak/

Dio pročelja jedne od najljepših secesijskih zgrada grada Zagreba, zgrade Etnografskog muzeja, unakazio je crveni grafit kojeg je za sada nepoznati počinitelj nacrtao u noći 2. srpnja s desne strane glavnog ulaza. Neslužbeno doznajemo kako je procijenjena šteta nešto manja od 25 tisuća kuna.

Iz Etnografskog muzeja su poručili kako su o svemu obaviješteni osnivač muzeja Grad Zagreb i Policijska uprava zagrebačka, a osiguravajućoj kući uputili su zahtjev za nadoknadu štete.

- U konačnici ćemo grafit svakako ukloniti, ili na vlastiti trošak ili iz sredstava koja ćemo dobiti iz osiguranja – dodali su.

image
Tomislav Novak/

Kraj ove su se zgrade brojni Zagrepčani i turisti često oduševljeno zaustavljali kako bi na tren uživali u ljepoti arhitekture pa je ovaj ‘novitet‘ izazvao ogorčenost i ljutnju. Tim više što je sveobuhvatna obnova krovišta, vanjske i dvorišne fasade bila prije samo tri godine.

Nažalost, već je poznato kako se fasade zagrebačkih zgrada, pa i one nedavno obnovljene, redovito nagrđuju grafitima i natpisima čemu se ne uspijeva stati na kraj. Nadzorne kamere su rijetkost, sve se događa u gluho doba noći kada nema svjedoka pa je policiji teško, gotovo nemoguće, pronaći počinitelja. Budući da ni Etnografski muzej nema vlastite nadzorne kamere, nadaju se kako će autoru ovog crvenog rugla uspjeti ući u trag kroz snimke kamera okolnih zgrada.

image

Grafit na fasadi Etnografskog muzeja

Tomislav Novak/

- Prije je bilo par zanemarivih situacija koje nismo ni prijavljivali, ali ovaj posljednji natpis ne može se ni mjeriti s njima – naglašavaju iz Muzeja.

Strah ih je da se isto ne ponovi i nakon uklanjanja ovog grafita, pa se kao opcija ipak spominju kamere čije uvođenje treba dogovoriti s Gradom Zagrebom.

Ako imate gradsku priču, javite nam na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:27