NEOBIČAN URED U ZAGREBU

‘Ovdje projektiramo, sadimo biljke, roštiljamo na terasi i imamo izložbe‘

"Poanta je ovdje u konceptu ureda, micanju od korporacije. Bilo nam je bitno da obilježimo to što Brigada postoji deset godina"
 Domagoj Blažević

Rado svratim u Centar Kaptol koji mi je jedini cool shopping-centar u Zagrebu, ostale u principu izbjegavam. Zbog toga mi je, otkad sam čula da se ured poznate kreativne agencije Brigada seli u prostor unutar njega, velika želja bila vidjeti kako će izgledati na toj adresi. Sjećam se još njihova prošlog ureda na Zavrtnici gdje je u toaletu bio golemi betonski umivaonik koji je zapravo bio originalno pojilište za krave, impresivan komad koji je izgledao kao svjetski dizajn, kupljen negdje gdje se već takva oprema kupuje i smješten na poziciju gdje se to ne očekuje. Nakon uspješnog desetljeća suživota s agencijom Bruketa & Žinić & Grey, s kojom su zajednički izgradili Brigadu, odlučili su da je vrijeme za novi korak u poslovanju.

image
Domagoj Blažević

Na posljednjem katu Centra Kaptol preko puta ulaza u kina ugledala sam zanimljiv izlog, ustvari dva izloga jedan do drugog. Prvi otvorena ulaza s dugačkim trakama u bojama koje vise od poda prema stropu, raznim biljem i izložbom fotografija američkih neonskih natpisa u New Mexicu, te do njega drugi izlog, sobu u retro stilu uglavnom s domaćim dizajnerskim namještajem, većinom iz doba bivše države.

Je li ovo izložbeni prostor, pitala sam se.

Zaintrigirao me veliki crveni gumb na kraju prostorije s izložbom, kao da je u pogonu nekakve tvornice. Kako sam uvijek voljela stvar "Push the Button" od The Chemical Brothersa, s velikim sam guštom i bez puno razmišljanja raspalila po njemu.

"Drrrrnnn!!!!", glasno je zazvonilo.

Otkrivam da se iza vrata stopljenih sa zidom, s okruglim prozorom poput onih u podmornici, nalazi ured agencije Brigada koji je pozicioniran kao kakva skrivena kockarnica u restoranu ili bar u vrijeme prohibicije u američkim filmovima. Vrata se otvaraju i ulazim u dugačak prostrani ured na čijem kraju ugledam Damjana Gebera, direktora Brigade. Maše da dođem. Njegova je agencija najpoznatija po tome što je u Zagrebu prva adresa poslovnih ljudi kad žele urediti ili preurediti svoj ured. Na prvi dojam prostor mi se jako svidio jer je ispunjen ugodnim svjetlom i ima frontu prema zelenoj terasi te je odličan spoj poslovnog ugođaja i ugođaja doma. S Damjanom komentiram novosti oko preseljenja.

image

Damjan Geber

Darko Tomaš/CROPIX

- Poanta je ovdje u konceptu ureda, micanju od korporacije. Bilo nam je bitno da obilježimo to što Brigada postoji deset godina, ali smo shvatili da nam treba nova energija, poticaj, strast za idućih deset, a to je značilo promijeniti ambijent i način rada - kaže Damjan.

Nakon ulaza u uredski dio kod "zloglasnog" školskog zvona - što je jedino što zaposlenike, kako smo se uvjerili, ovdje ne veseli - bočno se nalazi soba za sastanke za sedam osoba, staklenih zidova, ali vrhunske akustike. Slijedi dugačka prostorija s radnim stolovima za 12 djelatnika, a među njima je i stol direktora Gebera. No, on ne sjedi tu, kako kaže, radi nadzora, nego jednakosti i razmjene ideja.

- Postavio sam si pitanje: "Što znači novo?" i sjetio se kako je na početku bilo situacija u kojima nešto nisam znao, pa bih tražio i nalazio odgovore i koliko sam uživao u tome. Naš novi ured je laboratorij, s hrpom uzoraka, literature, show roomom prije ulaza koji je izlog u shopping centru, izlog našeg posla i koji ćemo svako toliko mijenjati. Sviđa nam se da je naš ured u trgovačkom dijelu Centra Kaptol, a ne u poslovnom, imamo i rolo na ulazu kod dijela za izložbe i instalacije - smije se Geber.

U dugačkoj glavnoj prostoriji nalazi se i veliki blagovaonski stol, divan komad namještaja od starog drva iz Toskane, s Nuncovim stolicama, dok je preko puta otok koji su sami dizajnirali te je osjećaj kao u kakvoj suvremenoj kuhinji neke kuće. Ovaj dio ima toplinu doma. Damjan, ipak, vuče razgovor na temu vrta na terasi jer mu je veliko veselje.

image
Darko Tomaš/CROPIX

- Sad testiramo sadnju biljaka. Znam projektirati, ali ne znam uzgajati hranu, pa me sve oko toga raduje. Tu smo krenuli uzgajati, imamo pet tegli u kojima rastu jagode, paradajzi, paprike, rikola, grašak, tikvice... Nadamo se da ćemo uskoro imati cijeli urbani vrt. Tu je i manji pašnjak za pčele. Bio nam je bitan taj dodir s prirodom kod izbora naše nove lokacije - dodaje.

Dugačka terasa koja gleda na Medvedgradsku ulicu ima procijepe za stabla koja su bila na lokaciji, a koja sad izlaze iz nje. Vanjski dio ureda vrlo je atraktivan prostor na kojem bi mnogi pozavidjeli, tim više što je u središtu grada, zbog zelenila i mogućnosti rada vani. Dugo su, priča nam, tražili sličan prostor, a posrećilo im se jer su radili na preuređenju Centra Kaptol s agencijom Señor. Primjećujem da iako su u open space prostoru, nema buke te zaključujemo da je vjerojatno tako zbog kontakta s prirodom, odnosno staklene fronte s pogledom na terasu.

image
Domagoj Blažević

Zanimljivost je ovog ureda i to što im nije u planu rast broja djelatnika.

- Svi rade projekcije rasta, ali mi smo odlučili stati i da je to sad to, 12 zaposlenika i radnih mjesta. Radije biramo kvalitetu nego beskonačni rast, a prema potrebi možemo angažirati vanjske suradnike i partnere. Ured funkcionira tako da su djelatnici tijekom tjedna dio dana u uredu, a dio ovdje. Poanta kod uređenja bila je stvoriti mjesto na koje će htjeti doći, a ne morati doći. Otvoreni smo za ono što njima treba, uz uzajamno povjerenje - objašnjava Damjan Geber te dodaje kako je bitno da se djelatnici osjećaju kao dio tima.

Svojim zaposlenicima svaki dan nude topli obrok koji ovdje za njih priprema kuhar, odnosno četiri dana u tjednu kuha profesionalac, dok peti dan hranu priprema netko od njih ili svi zajedno pa ponekad naprave roštilj na terasi.

- Uveli smo i drugačiji princip rada tvrtke, tzv. empowered workspace, u kojem svatko preuzima odgovornost za ono što radi, tako da je odgovornost veća, ali i sloboda. To se reflektira kroz radničko dioničarstvo, model koji se mnogima svidio, iako je bilo i onih kojima to ne odgovara - objašnjava Geber.

Prostor ureda veličine je 250 kvadrata s terasom, uz veliki postotak iskoristivosti.

- Strop iznad nas je leksan, prebojan posebnim premazom, mekano bijele boje s nekoliko crvenih cijevi. Pod je od gume koja dodatno pozitivno utječe na akustiku - opisuje.

Vraćamo se na ulaz i izloge. U sobu punu emocija, odnosno showroom, koja govori: "I mi imamo svoj dizajn, vaš ured može imati hrvatski stil, a biti suvremen, imamo dovoljno toga za kreiranje svoje priče". Trenutačno su u showroomu-izlogu četiri stolice Bernarda Bernardija.

- U izložbenom dijelu planiramo razne izložbe. Trenutačno je tu izložba fotografija koje sam snimio, neonskih natpisa u New Mexicu. To je prostor za instalacije, testiranja, inovacije, a klijentima također možemo na mjestu pokazati utjecaj rasvjete na proizvode, tako da je sve što imamo u uredu i prezentacijski proizvod: uredske stolice, staklene stijene, akustika, zavjese, ozvučenje, senzori za miris, različiti sustavi ozvučenja... - ističe.

image
Darko Tomaš/CROPIX

Od zanimljivih predmeta, u novom uredu Brigade može se vidjeti kolekcija telefona Iskra, originalni vintage namještaj, ploče... Damjan ovdje čuva i nekoliko njemu posebno dragih uspomena kao što je plakat Ramonesa iz njegovih punk dana, s autogramima.

Veći dio namještaja u uredu sami su dizajnirali. U smislu vođenja biznisa i upravljanja projektima, kako kaže, velika promjena za njih bila je i uvođenje softvera Productive hrvatske tvrtke Infinum, čiji je poslovni prostor uredila upravo Brigada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:02