OPASAN TROJAC

Otkriveni pljačkaši koji su u Audiju A6 harali po Zagrebu, okomili se i na lokal koji drži naš poznati par!

Zbog 16 krađa i pet računalnih prijevara osuđeni su na djelomično uvjetne kazne, obeštećenje uplatili u državni proračun

Mihael Mikić i Ljupka Gojić Mikić

 Instagram/Ljupka Gojić Mikić/

Tročlana banda serijskih kradljivaca s mađarskim dokumentima Zsolt I. (48), Laszlo L.(49) te Desz R. (56) lanjskog ožujka došla je u Zagreb na rad, ali na onaj s druge strane zakona. Posjećivali su hotele po metropoli, točnije barove u sklopu istih, a obilazili su i fakultete, kao i poznate zagrebačke lokale poput slastičarnice Petit Jolie u vlasništvu supružnika Mikić, bivše manekenke Ljupke Gojić i njezina supruga Mihaela.

Od lokacije do lokacije trojica Budimpeštanaca su paradirala u crnom Audiju A6 mađarskih oznaka kojeg je vozio najstariji od njih i koji je drgu dvojicu kolega čekao u prvoj brzini i s nogom na papučici gasa kako bi što prije pobjegli s netom ukradenim plijenom.

Pa su, tako, primjerice 10. ožujka oko 15 sati Zsolt i Laszlo nadomak srca policije u Petrinjskoj ulici, u hotelu Astoria, pokrali turisticu Marie del C.A., kojoj su ukrali torbicu s laptopom, tabletom, novčanikom, bankovnim karticama i 20 eura. Ukupna šteta? Oko 2000 eura.

Sat i pol prije toga bili su i u restoranu Verona Due u Fočanskoj, gdje su Martinu K. ukrali torbu s dokumentima, karticama, novcem, dioptrijskim naočalama i ključevima auta, pričinivši mu štetu od 500-tinjak eura. Domišljato su, zatim, s tim karticama otišli do RBA bankomata u Budakovoj gdje su pokušavali u sustav unositi brojeve s ciljem da podignu novac, ali ih je banka preduhitrila te im je isplata novca odbijena.

U večernjim satima tog dana nastavili su s pljačkama te su otišli i do caffe bara u hotelu The Westin u Kršnjavoga. Iskoristili su nepažnju gošće Merime M., kojoj su ukrali torbu Liu Jo s dokumentima, kozmetičkim proizvodima, bankovnim karticama. I nju su oštetili za 500-tinjak eura.

Nezaustavljivi trojac potegao je predvečer istog dana i do Ujevićeve ulice na Knežiji, gdje ih je privukla Jolie Petite Patisserie u vlasništvu supružnika Mikić. Zsolt i Laslo opet su odigrali glavne uloge. Iskoristili su nepažnju Niveske Š., kojoj su sa naslona stolice uzeli torbicu Cocinelle sa dokumentima, novcem, Chanel naočalama, elektronskim ključem jedne banke, kao i ključevima stana i auta. S plijenom teškim 1500 eura istrčali su van i uletili u Audi A6, u kojem ih je, već prema ustaljenom scenariju, čekao Dezso.

Zanimljivo je da ni nakon toga nisu stali. Otišli su do Tesline i restorana ‘Tri točkice‘, gdje im je za oko zapela jakna Gerharda G. Iz jakne su vrlo vješto ukrali novčanik s logom BMW-a, u kojem je uz dokumente i kartice bilo 200 eura. Odjurili su potom van lokala sve do garaže Cvjetni na Preradovićevu trgu i potom brže-bolje Audijem dalje pobjegli prema Kamenitoj ulici, gdje su Pauli C.K. u restoranu ‘Time 4 Wine‘ ukrali torbicu s dva novčanika, iPhone 13 mini i novac.

Zagrebački kriminalisti su mađarske lopove povezali s istim aktivnostima i 2. ožujka, kada su u kafiću hotela Galus u Sesvetama krađom torbice sa dokumentima oštetili za 100 eura Roberta M. Tog su istog dana oko podneva bili i na Petim Poljanicama u pizzeriji Amfora, gdje su svojim potezima oštetili za 400 eura Zorana K.

Zanimljivo je da su tog dana, odmah nakon Dubrave, produžili do Agronomskog fakulteta, točnije Zavoda za ribarstvo, gdje su ušetali u nezaključani ured Nikice Š. Tu su se mađarski lopovi poslužili s novčanikom, bankovnim karticama i novcem, ali su opet otišli i korak dalje – odvezli su se do bankomata na Maksimirskoj cesti, gdje su sa profesorove kartice podignuli 700 eura i pobjegli.

Potom su otišli do restorana ‘Tajer‘ na Zvonimirovoj, gdje su Marini L. ukrali torbu s dokumentima i potom s njezine kartice skinuli 300 eura dok su im u četiri navrata isplate bile odbijene. Ujedno su s njezinom karticom obilazili trgovine i peglali je, oštetivši pokradenu ženu za ukupno 1150 eura.

Vrijedni mađarski lopovi bili su i u restoranu ‘Lokinn‘ na Maksimirskoj, gdje su Davorina F. oštetili za 800 eura, a Josipu M.P. u restoranu Vinodol u Teslinoj nedugo potom za 200 eura.

Također, istražujući krađe, zagrebački policajci su ekipu povezali i s krađom iz restrorana ‘Tik Tak‘ na Vukovarskoj, gdje je Robertu N. ukraden novčanik s dokumentima i 750 eura, a otkriveno je i da je mađarska banda posjetila kafić ‘Leggiero‘ na Slavonskoj, gdje su ukrali torbu Adolfu G. S bankovnim karticama koje su u njoj pronašli obilazili su bankomate te pomoću PIN-a, u 15-ak minuta, uspjeli podići 890 eura.

Prema istom modus operandiju, potkradali su i goste lokala Hemingway te Kavkaz, samo što su za tu priliku bježali u Peugeotu 307SW, također mađarskih oznaka.

Za 16 krađa i za pet računalnih prijevara Općinski kazneni sud u Zagrebu im je izrekao djelomično uvjetne kazne. Pa su tako Zsolt I. i Laszlo L. osuđeni na dvije godine zatvora, ali moraju iza rešetaka provesti osam mjeseci, dok je ostatak kazne uvjetan s trogodišnjim rokom kušnje. Njihovom taksistu Deszou R. sud je odrezao godinu i pol robije, ali on, ukoliko presuda postane pravomoćna, mora odslužiti šest mjeseci, dok je ostatak kazne, također, uvjetan na tri godine.

A kako su dosad u istražnom zatvoru proveli ukupno četiri mjeseca, ostalo im je još malo za odslužiti. No, moraju u jednakim omjerima sve oštećene obeštetiti te platiti po 127 eura sudskih troškova svaki.

Sva trojica su priznala krivnju, a zanimljivo je da su sudu odmah dostavljene tri potvrde o uplati 15.300 eura u državni proračun, koje su za trojicu posrnulih Mađara uplatili njihovi bližnji, tako da će taj iznos biti proslijeđen na račune oštećenika koji su postavili imovinsko-pravne zahtjeve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:33