ŠTO AKO SE SRUŠI

Oštećeni krov prijeti prolaznicima u centru Zagreba: ‘Upozorili smo Grad, a oni nam naplatili skelu‘

Zgrada u Ilici 73 ima crvenu naljepnicu, stanari su odselili, a nije riješeno ni grijanje. Obnova će stajati najmanje 4,7 mil. kuna
Prolaznike od opasnog krova štiti samo skela u podnožju
 Domin Matoš

Pitanje je vremena kad će cijelo krovište puknuti i pasti dolje na ulicu, upozoravaju građani i stanari Ilice, gdje je na kućnom broju 73, odmah kod Britanskog trga zgrada pod crvenom naljepnicom koja je teško stradala u potresu. Naime, greda koja nosi krovište zgrade iz 1899. godine je pukla i pitanje je vremena kad će popustiti.

- Kad se dogodio potres većina dimnjaka se urušila u zgradu, točnije pet ih se srušilo u prvom, a jedan u drugom potresu. Jedan od njih je oštetio kameno stubište, a osim dimnjaka pao je dio zapadnog zabata, govori predstavnik stanara Saša Đukanović.

image
Grad je postavio skelu koju plaćaju stanari
Domin Matoš

Urušeni dimnjaci zahtijevali su hitnu sanaciju jer je otvoreno krovište predstavljalo opasnost za čitavu zgradu. Stanari su zbog kaotične situacije koja je uslijedila teško došli do izvođača radova. Mnogo tvrtki odbilo ih je zbog „kompliciranog projekta“, međutim posrećilo im se s tvrtkom pod imenom „Fabrika Arhitekti“ koja im je pristala napraviti plan obnove.

Izrada projekta obnove trajala je gotovo godinu dana, a sve skupa otežavala je birokracija oko obnove zgrade koja ima povijesni značaj. Arhitekt zadužen za izradu projekta probleme s tom zgradom je čak predstavio na jednom kongresu u kojem je prezentirao koliko je teško zapravo izraditi projekt zbog dokumentacije i birokracije koja je uključena u to.

image
Domin Matoš

- Projekt je završen, ali izvođača naći je vrlo teško. Slali smo zamolbe na razna mjesta, ali nismo dobili povratne odgovore, osim od velikih kompanija koji smatraju projekt premalim i prekompliciranim.Tri tvrtke su pristale raditi na projektu. Čim smo ih dobili, počeli smo skupljati potpise za kredit. Strah nas je jedino da ne dobijemo kredit, jer smo čuli da zgrada preko puta isto ima poteškoća s dobivanjem kredita, govori predstavnik stanara.

image
Domin Matoš

Radove procjenjuje na najmanje 4 milijuna 700 tisuća kuna, a boji se dodatnih troškova obnove koji bi se mogli pojaviti tijekom izvođenja radova.

- Najveći problem je birokracija, sve se odužilo i puno vremena je prošlo. Osim toga jako je teško pronaći izvođače, jer ih je teško pronaći u Hrvatskoj. Prije potresa smo isto htjeli obnoviti zgradu, ali i tad smo imali problema s pronalaskom izvođača.

image
Dvorišna strana zgrade u Ilici 73
Domin Matoš

Većina stanara u zgradi je iselila zbog oštećenih stanova, a stanari koji su ostali nemaju grijanje što će biti problem kada dođu zimski dani ako projekt ne bude dovršen. Do tada oštećeni krov prijeti da se ne sruši na prolaznike i automobile u jednoj od prometnijih ulica u središtu Zagreba. Kao privremeno rješenje u podnožju zgrade su postavljene skele za koje je upitno mogu li podnijeti teret građevinskog materijala koji bi na nju mogao pasti, a stanari su je platili vlastitim novcem.

Ako imate gradsku priču, javite nam na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:21