NITKO NE REAGIRA

Olimpijke bijesne zbog incidenta na Sljemenu: ‘Bilo je i djece, nesreća je izbjegnuta za dlaku‘

Vozači quadova nisu se dali smesti, nasmijali su se i napravili krug istim putem kojim su i došli, govori trener Gordan Mlinarić

Quadovi na stazi

 Vedrana Malec

Vedranu Malec i Tenu Hadžić, hrvatske olimpijke skijaškom trčanju, na treningu su iznenadili quadovi. Nesreća je, ovaj put, izbjegnuta za dlaku. Problemi s neograđenom stazom za trening već su godinama aktualni, a svakodnevno se susreću s raskopanim i uništenim stazama. Žalbe koje su uputili Gradu, Skijalištu Sljeme i Parku prirode Medvednica nisu urodile plodom.

image

Quadovi na stazi

Vedrana Malec

- Napravljena, označena i ispeglana staza između dva treninga zatekla nas je izrovana. Usred treninga po stazi su prošli dečki na quadovima kojima nismo smetale ni mi ni tridesetak djece na njoj. Srećom, dobro smo odreagirale, a djeca su bila na drugoj strani. Što će biti ako nam ponestane sreće?, kaže Malec.

image

Djeca na treningu

Vedrana Malec

Iako su navikli vidjeti rekreativce na vozilima čim na Sljemenu padne prvi snijeg, ovo im je bio prvi bliski susret. Vozači quadova nisu se dali smesti, nasmijali su se i napravili krug istim putem kojim su i došli.

- Vjerujem da smo ih jučer ‘uhvatili‘ jer smo imali organizirano noćno skijanje. Staza nije ograđena i nema rampu zbog čega ju često izgaze pješaci ili ju pregaze vozila. Više puta smo slali upite institucijama da nešto naprave i zaštite stazu, ali bez uspjeha, rekla je olimpijka.

image

Skijaška staza

Vedrana Malec

I najmanja ozljeda sportašicama u ovom trenutku nije potrebna jer sezona počinje kroz nekoliko dana, a njihovo sigurno mjesto svakim je danom sve nesigurnije.

- S prvim snijegom, vrh Medvednice postaje poligon za quadove, a naša staza za skijaško trčanje im je savršena za vožnju. Bojimo se da ne nastrada neko dijete jer će onda biti kasno. Problem je to s kojim se borimo već deset godina, a intenzivnije posljednjih nekoliko godina jer sve više ljudi nabavlja i koristi neregistrirane quadove, rekao je Gordan Mlinarić, trener Skijaškog kluba Sljeme.

image

Skijaška staza

Vedrana Malec

Dodaje da su poslali više upita Gradu Zagrebu, Skijalištu Sljeme i upravi PP Medvednica, a čak su im ponudili i rješenja.

- Mogu se postaviti mreže, stupići, rampa, postoje brojna moguća rješenja od kojih neka nisu financijski zahtjevna. Predložili smo i postavljanje čuvara koji bi pisao kazne vozačima, što vjerujem da bi rezultiralo njihovim smanjenim brojem, objašnjava Mlinarić.

image

Vedrana Malec

Damir Krajac/Cropix

Osim sigurnosnih problema, javljaju se i oni s održavanjem treninga. Skijaši treniraju na prirodnom snijegu, a kad se staza uništi, potrebno je čekati da se snijeg do kraja otopi i ponovno padne za ponovnu izradu staze. Zbog toga skijaši odlaze na treninge u inozemstvo što djeci, njihovim roditeljima i klubu stvara dodatne troškove.

image

Tena Hadžić

Boris Kovacev/Cropix

Ako imate gradsku priču ili informaciju javite nam se na email adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:55