GRADSKI STOŽER

Objavljeni rezultati testiranja: ‘Sve srednje škole u Zagrebu prelaze na online nastavu‘

Zagrebačke srednje škole 14. prosinca prelaze na online nastavu, potvrdio je Ivica Lovrić
Testiranje učenika i zaposlenika jedne srednje škole u Zagrebu
 Goran Mehkek/Cropix

Sve zagrebačke srednje škole od idućeg ponedjeljka, 14. prosinca, prelaze na online nastavu, potvrdio je pročelnik gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić.

Na redovnoj konferenciji Gradskog stožera objavljeni su preliminarni rezultati testiranja učenika i nastavnika u 19 zagrebačkih škola.

Riječ je o preliminarnom istraživanju kojim bi se vidjelo koliko je asimptomatskih učenika. Iz njega će nastati model za opsežnije znanstveno istraživanje u drugom polugodištu školske godine.

Iako rezultati nisu dovršeni te će u cijelosti biti poznati tijekom dana, sumarni rezultati pokazuju sljedeće stanje: od nešto više od 2000 testiranih učenika, prisutnost asimptomatske zaraze u osnovnim školama pokazala se kod 1 posto učenika, a u srednjim školama kod 2,23 posto učenika.

- To nam potvrđuje da učenici nisu masovni prenositelji covida te da se virus ne širi u razredima i školama. U 75 posto zagrebačkih razreda gdje se pojavio covid samo je jedan učenik pozitivan, a u ostatku dva učenika. Zaključili smo da bi bilo dobro uvesti C model za sve učenike srednjih škola od 14. prosinca - rekao je Lovrić.

Prema njegovu objašnjenju, srednje škole ne prelaze na C model zbog rezultata testiranja, već je riječ o preventivnoj mjeri, s obzirom na najave po kojima bi vrhunac zaraze trebao biti koncem prosinca.

Trenutačno, od 66 zagrebačkih srednjih škola njih 16 je na online nastavi.

Kad su u pitanju zaposlenici škola kojih je testirano 365, asimptomatska zaraženost je 3,29 posto. Dakle, znatno više no među učenicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:47