ŽIVOT NA RUBU OČAJA

‘Nema primanja, iskopčali su mu struju, nepokretan je, ima rane‘: Nesretnog Zagrepčanina nakon naše priče prebacili u bolnicu

Njegova daljnja sudbina ovisi o Centru za socijalnu skrb, a nije za isključiti ni da će posla biti i za policiju zbog zanemarivanja

bolestan čovjek u Zagrebu

 Jutarnji list

Nakon teksta objavljenog u Jutarnjem, u utorak navečer na vrata zapuštenog doma 60-godišnjaka, svega pet kilometara od centra Zagreba, pokucali su djelatnici nadležnih službi.

Za razliku od prijašnjih posjeta protekloga tjedna, kad je pred policijom i Hitnom muškarac odbijao odlazak u bolnicu, u utorak je službenim vozilom ipak odvezen u Psihijatrijsku bolnicu na zagrebačkom Jankomiru.

Koja je njegova daljnja sudbina ovisi o potezima nadležnog Centra za socijalnu skrb, a nije za isključiti ni da će posla biti i za policiju zbog zanemarivanja.

Podsjetimo, šezdesetogodišnji muškarac prema tvrdnjama susjeda ne može samostalno hodati, sjedi u vlastitom izmetu te nema obitelj koja bi za njega brinula. Iako su mu pomagali koliko su mogli, susjedi smatraju kako je nesretnom čovjeku ipak potrebna liječnička pomoć.

- Prošli tjedan policija je bila dvaput da utvrde njegovo stanje, a nakon njih i Hitna pomoć. Nije mi jasno zašto ništa nisu poduzeli. Da nema susjeda, čovjek bi umro dok se službe pokrenu - rekao nam je susjed Zvonimir. Dodaje kako se muškarčevo stanje pogoršalo otkad mu je prije godinu umrla majka, a zadnja tri mjeseca gotovo je nepokretan.

Susjedi također kažu kako su više puta kontaktirali socijalnu službu, ali navodno je problem što je prilikom selidbe iz jednog kvarta u drugi čovjek ostao zapisan u sustavu u starom naselju. Zbog toga socijalna služba u novom kvartu, gdje stanuje već tri godine, ne može ništa poduzeti.

- Ima po sebi rane koje se svakim danom šire. Gospodin nema nikakva primanja, iskopčali su mu grijanje i struju, jedino što ima je voda. U kući smrdi i zaudara, on ne može niti smeće iznijeti. Njemu trebaju doktor i liječnička skrb. Čovjek jednostavno pati, a pomoći nema - rekao nam je zabrinuti susjed.

U kvartu se govori i kako gospodin formalno ima skrbnicu koja o njemu ne brine.

- Otac mu je odavno pokojni, a majka je umrla prije godinu dana. Ima navodno skrbnicu koju nikad nismo vidjeli i koja će naslijediti kuću njegove majke - govori nam susjed koji je 60-godišnjaku zadnjih tjedan dana barem dva puta dnevno nosio obrok.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 18:13