SIMBOL GRADA

Nama odlazi u povijest, već se zna što bi trebalo niknuti na dvije super atraktivne lokacije u centru Zagreba

Obje lokacije zahtijevaju rekonstrukciju i dugoročno na njima ne bi bilo isplativo zadržati trgovačku djelatnost u sadašnjem obliku

Nama u Ilici

 Davor Pongracic/CROPIX

Do rujna ove godine trebala bi biti donesena odluka o prodaji nekretnina Name. Za dvije zgrade na atraktivnim lokacijama u centru Zagreba već ima mnogo zainteresiranih kupaca, a bit će ih sigurno još i više, rekli su za FORBES Hrvatska iz agencija za nekretnine Colliers, Opereta i Spiller Farmer. Umjesto robne kuće s dugom povijesti, na tom mjestu mogli bi osvanuti hotel, shopping centar, poslovne zgrade pa i stanovi.

Prošlo je više od 23 godine otkako je otvoren stečaj nad Namom, a čini se kako bi Croatia osiguranje uskoro moglo namiriti tražbine koje je prijavilo prije više od dva desetljeća. Naime, krajem prošle godine Trgovački sud u Zagrebu naložio je kako do rujna 2024. mora biti donesena odluka o unovčenju stečajne mase, odnosno o prodaji zgrada Name u Ilici i na Kvaternikovu trgu.

Direktor agencije Spiller Farmer, Patrick Franolić, smatra kako nije izgledno da će novi kupci dugoročno zadržati Namu u zakupu jer obje lokacije zahtijevaju temeljnu rekonstrukciju i dugoročno na tim lokacijama ne bi bilo isplativo zadržati trgovačku djelatnost u sadašnjem obliku.

Prema podacima Fine, poslovanje Name se u 2022. godini nastavilo oporavljati, ali tvrtka i dalje nije dosegla pretpandemijske rezultate.

No Nama je za mnoge i dalje simbol "starog Zagreba" i njezina prodaja sigurno će imati veliki utjecaj na vizuru grada, kažu za FORBES Hrvatska u agenciji Colliers Vedrane Likan.

Brojni su igrači na tržištu koji bi voljeli ove zgrade dodati u svoj portfelj, ali završna odluka svakako će ovisiti i o traženoj cijeni, a obje nekretnine procijenjene su na više od 40 milijuna eura.

Direktor agencije za nekretnine Opereta, Boro Vujović, kaže kako će modernizacija i odgovorno upravljanje tim prostorima na novi način oplemeniti centar grada i Kvaternikov trg koji stagnira duži niz godina. U toj su agenciji uvjereni kako će biti interesa domaćih i stranih ulagača jer je, napominju, ključan faktor na tržištu nekretnina - lokacija.

Da potencijalnih kupaca ima, potvrđuje i direktor Spiller Farmera, koji pretpostavlja kako će se svaka lokacija prodavati zasebno jer bi to povećalo broj zainteresiranih kupaca. Nama na Kvaternikovu trgu mogla bi kupcima biti zanimljivija.

- Nalazi se u M2 zoni (pretežno poslovna namjena) te je moguće izgraditi, uz poslovni prostor, i velik broj stanova, što bi bilo zanimljivo većini ulagača. Nama u Ilici se sastoji od glavnog objekta na adresi Ilica 4 te dodatno zgrada na adresi Ilica 6, nekadašnjem hotelu K caru austrijanskom te bočnom objektu u Radićevoj. Objekt je pod zaštitom te će za svakog novog kupca biti izazov adaptirati objekt u svrhu hotela ili modernu shopping destinaciju, tako da će broj zainteresiranih biti manji - analizira Franolić.

U svakom slučaju, potencijalni investitori prije odluke o kupnji nekretnina morat će uzeti u obzir činjenicu kako je riječ o iznimno starim zgradama i zaštićenom kulturnom dobru, dodaju iz agencije za komercijalne nekretnine Colliers.

- U slučaju prenamjene, bit će potrebno tražiti posebne dozvole i suglasnost konzervatora u prvom redu, ali i poštovati odredbe Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara. Zbog specifičnosti projekta postoji mogućnost da će biti obvezno izraditi javni arhitektonski natječaj. Kako je ovdje riječ o zaštićenom kulturnom dobru, taj će faktor trebati uzeti u obzir prilikom donošenja planova - zaključuju Ivan Laljak i Nuccia Basanic.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:16