UREĐIVANJE METROPOLE

Nakon pisanja Jutarnjeg 120 radnika cijeli dan kosilo Zagreb: Katastrofa, trava neprestano raste

Više od 120 radnika Zrinjevca marljivo je uređivalo zelene površine u svim četvrtima kako bi otklonili visoku travu
2. ručni otkos - drugi dan radnici uz pomoć flakserica pokose travu koja je ostala iza strojnih kosilica
 Željko Puhovski/Cropix

Skoro cijelim Zagrebom jučer je odjekivao zvuk kosilica i flakserica. Više od 120 radnika Zrinjevca marljivo je uređivalo zelene javne površine u svim gradskim četvrtima kako bi otklonili visoku travu koja je ovih dana narasla.

Naime, nakon što je Jutarnji list jučer pisao o zapuštenim zelenim površinama u širem centru grada već u srijedu su one pokošene. Dio građana je pritom zamijetio da su radnici Zrinjevca prošli samo strojnom kosilicom čime je ostala trava oko klupica te stupova, no to je, rekli su nam u Zrinjevcu, normalno jer tek u pravilu drugi dan dolazi radnik koji s flaksericom ručno pokosi travu koja je ostala iza kosilice.

image
1. strojni otkos - prvi dan se samohodnim kosilicama pokosi većina trave
Željko Puhovski/Cropix
image
2. ručni otkos - drugi dan radnici uz pomoć flakserica pokose travu koja je ostala iza strojnih kosilica
Željko Puhovski/Cropix
image
3. sakupljanje - nakon otkosa radnici pokupe pokošenu travu s površine te je u kamionu odvezu do rasadnika gdje se od prikupljenog biootpada stvara kompost koji dalje služi kao organsko gnojivo
Željko Puhovski/Cropix

Moćne mašine

Kako je taj mini “dan D” zapravo izgledao provjerili smo u parku na Trgu John F. Kennedyja, pored zgrade Ekonomskog fakulteta, gdje su nam radnici Zrinjevca pod nemilosrdnim zvizdanom detaljno pokazali kako zapravo izgleda proces košnje trave na zagrebačkim zelenim oazama.

Prvo su na redu vozači Ferrarija Josip Boltek i Davor Ilinić. Naravno, nije riječ o automobilima već o samohodnim kosilicama marke Gianni Ferrari s kojima će napraviti prvi, odnosno strojni otkos.

Moćne su to mašine s pogonom na četiri kotača koje u nekoliko minuta mogu “progutati” travu koja samo tako zapuni spremnik od 500 litara. Podružnica broji oko 160 takvih vozila koji i tijekom zime imaju svrhu jer se tada pretvaraju u mini ralice za rasipanje soli.

Unutra je ugrađena i klima, tako da se vozači ne moraju više toliko znojiti u ovim ljetnim mjesecima, što je veliki plus, kaže Ilinić, koji je u srijedu proveo 7 sati u tom stroju.

- Naporan je to posao. Stalno moraš paziti da ti se kosilica ne zaštopa, no barem je lakše nego prije kada smo imali kosilice bez krova - veli Ilinić.

U manje od pola sata je u ovom parku imao čak 8 istovara, odnosno pražnjenja spremnika u kamion, što znači da je trava podosta narasla. Kako kaže, ovo je ljeto specifično zbog obilnih kiša tako da neprestano imaju posla.

- Ma katastrofa, trava neprekidno raste - kaže Ilinić.

Inače radnicima treba oko 20 radnih dana da se pokose sve zelene površine u gradu po kvartovima, primjerice u četvrti Maksimir, no zbog vremenskih uvjeta ovog ljeta se taj period odužio.

No, mi nastavljamo s uređenjem našeg parka gdje je sada na redu drugi tim zadužen za ručnu fazu otkosa. U tom timu su radnici s flaksericama koji kose dijelove do kojih strojna kosilica nije mogla doći. Njihov dio posla je, pak, puno teži. Za početak, nose opremu koja teži više od 10 kilograma te na sebi imaju tri sloja odjeće što nije ni malo ugodno kada sunce prži na +30 stupnjeva.

Ovdje, u parku kod Ekonomskog, flaksericom upravlja Anđelko Klanjčić koji već 26 godina radi u Zrinjevcu. Inače živi u Stubici, tako da je budan od 5 ujutro pa nas je zamolio da mu ne zamjerimo ako je malo umoran pogotovo jer je prije ovog parka već pokosio zelene površine u Maksimirskoj, Heinzlovoj, Šulekovoj, Zvonimirovoj i Livadićevoj ulici.

image
Livadićeva ulica snimljena 11. kolovoza
Srdjan Vrancčić/Cropix
image
Livadićeva ulica snimljena 12. kolovoza
Ranko Šuvar/Cropix

Rasadnik

- Sve je dobro dok se ne naleti na pseće izmete. Ovo sve ostalo se još nekako izdrži - priča Klanjčić.

Ponekad u svom poslu, veli nam Klanjčić, ima i pomagače. Primjerice, kada kosi površine uz parkirališta onda je oko njega još dvoje kolega koji drže karton pored glave flakserica kako kamenčići ne bi slučajno oštetili parkirane automobile.

Kada pak on završi s poslom, onda nastupa završna faza, a to je skupljanje pokošene trave. U pravilu strojne kosilice već odlože dobar dio trave u kamione, no ono što ostane iza flakserice se mora ručno pokupiti.

Za taj dio posla je zaduženo nekoliko radnika, a kada se spremnik kamiona napuni onda se sve to vozi u rasadnik gdje se od prikupljenog biootpada stvara kompost koji dalje služi kao organsko gnojivo.

Već istoga dana pokošena trava na lokacijama koje smo snimili

Nakon što je Jutarnji list pisao o neuređenim zelenim površinama u užem i širem centru Zagreba, već isti dan su radnici Zrinjevca te površine pokosili, a neke dijelove su uredili i dan prije objave, odnosno čim smo poslali upit.

Naime, kao što smo već pisali, ova je godina izuzetno specifična po pitanju otkosa trave.

Zbog čestih izmjena vlažnih i toplih dana došlo je do bržeg rasta vegetacije zbog čega radnici Zrinjevca ovog ljeta imaju puno više posla. Još jedan specifičan faktor za ovo ljeto jest i činjenica da Zrinjevac nije mogao zaposliti sezonske radnike.

Kako su nam neslužbeno potvrdili iz podružnice, zbog situacije uzrokovane potresom i epidemijom nisu im odobrena sredstva da u ljetnim mjesecima zaposle dodatnu radnu snagu. Sve to je rezultiralo time da je Zagreb u nekim dijelovima neuređen.

No, nisu sve zelene površine pod nadležnošću Zrinjevca. Primjerice, površine na Cmroku su pod upravljanjem Hrvatskih šuma, a u Koturaškoj odgovornost Hrvatskih željeznica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 06:05