DIVNA PRIČA IZ ZAGREBA

Nakon 6 godina rada u prosvjeti otvorile jedinstveni centar u Hrvatskoj: ‘Cilj? Odgoj djeteta uz glazbu...‘

Program Centra osmišljen je tako da odgoji dijete uz glazbu, neovisno o daljnjem školovanju, bez obzira na urođenu predispoziciju i daljnje afinitete

Ljubica i Josipa Leko

 Odgoj S Glazbom Centar Zagreb Istok/

Nakon šest godina rada u obrazovnom sustavu, sestre Ljubica i Josipa Leko, magistra logopedije i magistra muzike - orgulje, otvorile su početkom rujna centar Odgoj s glazbom - Zagreb Istok u Krešićevoj 32.

Program Odgoj s glazbom projekt je koji obuhvaća rad s djecom u predškolskoj dobi s elementima Orff pristupa - kombinaciji glazbe, pokreta, glume i govora.

Osmislila ga je i razvila magistra glazbene teorije Lana Marasović koja je uvidjela nedostatak sličnih programa za djecu, a potaknuta željom da svojoj djeci, kao i svima drugima, pruži uživanje u glazbi od predškolske dobi s ciljem poticanja cjelokupnog razvoja djeteta.

Program je osmišljen da odgoji dijete uz glazbu, neovisno o daljnjem školovanju, bez obzira na urođenu predispoziciju i daljnje afinitete.

Sestre Leko kažu da je program Odgoja s glazbom puno više od samih glazbenih radionica. Prilikom osmišljavanja programa, vodilo se računa, dodaju sestre, o smjernicama iz logopedije, senzomotoričkog razvoja i integralne tjelesne psihoterapije.

- Program je to koji potiče cjelokupni razvoj djeteta: motorički razvoj, razvoj senzorike, jezično govorni razvoj djeteta te stimulira razvoj glazbenih sposobnosti. Tako su se Josipina glazbena znanja i moja znanja o ranom razvoju djece uspješno ujedinila u pokretanju ovog projekta - rekla je Ljubica Leko.

Josipa Leko kaže da se na radionicama koje organizira zajedno sa sestrom zadaci ostvaruju kroz aktivnosti pjevanja, slušanja glazbe, sviranja i improviziranja na posebno prilagođenom Orffovom instrumentariju.

- Osim glazbenih instrumenata glazbeni doživljaj izražavamo likovnim izrazom kao i kroz razne glazbene igre, poput plesa sa šarenim maramama ili imitacijama raznih životinja poput slona ili ptice, pri čemu djeca uočavaju razliku u melodiji, tonu i boji te osvještavaju visine i dubine u glazbi - pojasnila je Josipa Leko.

- Svim navedenim aktivnostima stimulira se cjelokupan razvoj djeteta: razvoj spektra motoričkih i mentalnih sposobnosti, senzomotorike, jezika, neverbalne komunikacije i govora te psihoemocionalni i socijalni razvoj. Uz zajedničko pjevanje pjesama i slušanje klasične glazbe potičemo razvoj koncentracije i fokusa djeteta već od najranije dobi - rekla je Ljubica Leko.

Radionice su namijenjene djeci od četvrtog mjeseca do polaska u školu, a program je definiran prema dobi.

Centar Odgoj s glazbom - Zagreb istok nudi programe za jednogodišnjake, dvogodišnjake, trogodišnjake te djecu u dobi između četiri i šest godina.

U listopadu kreću programi "Musica & Baby" za bebe stare od 4 do 7 mjeseci te od 8 do 12 mjeseci.

Radionice se odvijaju radnim danima u popodnevnim satima, a uskoro kreću radionice koje će se održavati subotama u prijepodnevnim satima.

Na programu je obavezno prisustvo roditelja.

- Roditelj je tu da bude prisutan, vodi dijete i uživa u kvalitetnom, zajedničkom provedenom vremenu što nam često izmakne u življenju ubrzanog gradskog života - kažu sestre Leko.

Zagrebački tim centra Odgoj s glazbom - Zagreb istok čine mag. logopedije Ljubica Leko, mag. mus. Josipa Leko, mag. mus. Tomislav Leko, mag. glazbene kulture i solo pjevanja Ana Marija Paladin i apsolventica Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu Lucija Matković.

Svi voditelji programa profesionalni su glazbenici koji su dodatno educirani na području ranog razvoja te od strane logopeda, radnih terapeuta i terapeuta tjelesno orijentirane psihoterapije, navode iz Centra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 05:57