ZATRPAN PARKING

Najelitniji zagrebački kvart gušio se u smeću, građani na izmaku snaga: ‘Agonija je trajala 84 dana‘

Komunalno redarstvo je protiv stranke pokrenulo prekršajni i upravni postupak, a nakon upita Jutarnjeg odmah su došli po otpad

Stanje u ponedjeljak (4. rujna)

 Privatna Arhiva/

Stanari zagrebačkog Pantovčaka mjesecima su se borili sa zakrčenim parkiralištem, na kojem su otprilike četiri parkirna mjesta zauzimale hrpe građevinskog otpada.

Apelirali su na njihovo uklanjanje od lipnja do rujna, dok se s vremenom parkiralište pretvorilo u pravo smetlište, gdje je svatko odlagao svoj višak kutija, otpad iz kućanstva u žutim i crnim vrećama, usput odbacio prazne kutije cigareta ili usisavač koji im više nije bio od koristi.

image

Stanje u petak (8. rujna) prije nego što su stigli kamioni za odvoz

Privatna Arhiva/
image

Stanje u petak (8. rujna) prije nego što su stigli kamioni za odvoz

Privatna Arhiva/

Kako nam kažu stanari, a iste informacije potvrdili su nam iz Grada, sve je započelo nakon što je u prosincu 2022. godine izdano rješenje kojim je odobreno zauzimanje dijela površine javne namjene u ulici Pantovčak zbog podizanja zaštitne ograde za smještaj materijala i opreme.

Ona je bila potrebna zbog izvođenja radova konstruktivne obnove stambene zgrade na kućnom broju 52, gdje se inače nalazi i hotel President Pantovčak.

Zauzimanje spomenute površine bilo je odobreno u periodu od 17. prosinca prošle godine do 17. lipnja ove godine, ali i nakon isteka dozvole, predmeti unutar ograde nisu bili uklonjeni.

Četiri dana nakon njenog isteka, kako navode iz Grada, vlasniku hotela naloženo je da se ograda uz sav materijal ukloni, ali vreće su se samo nastavile gomilati sljedećih 84 dana.

Nakon što je Jutarnji list prošlog ponedjeljka poslao upit o situaciji, u petak smo zaprimili odgovor Grada. Zanimljivo je što nam je 55 minuta nakon što smo zaprimili službeni odgovor na upit, od strane sugovornika javljeno da je stigao kamion i djelatnici koji su počeli odvoziti vreće.

- Maknuta je ograda i građevinski materijal koji je bio za preuređenje, a ostale su vreće sa šutom. Desetak susjeda je to prijavljivalo komunalnim redarima, tražilo da komunalna inspekcija dođe, ali i dalje se ništa ne događa. Nitko ne trza na sve naše molbe, zahtjeve i prijave - požalili su nam se stanari početkom prošlog tjedna, naglašavajući da više ne znaju što da rade po tom pitanju.

Kontaktirali smo i hotel President Pantovčak, gdje nam se javio muškarac koji nam je rekao da to nema veze s hotelom jer to nije njihovo parkiralište.

- Gledajte, to nema veze s hotelom, kako ste došli do hotela? To je iznajmila tvrtka koja radi radove na zgradi Pantovčak 52. Trajalo je nekih 2 mjeseca i onda je nakon toga tvrtki ukinuta dozvola da ima ogradu ovdje. Iz Grada su poslali dopis da ako se ne makne do određenog datuma, oni će to raščistiti i poslati račun.Tvrtka je pokupila svoje ograde i ostavila im smeće. To je praktički gradsko smeće - objasnio nam je muškarac.

image

Stanje u ponedjeljak (4. rujna)

Privatna Arhiva/
image

Stanje u ponedjeljak (4. rujna)

Privatna Arhiva/

Smatra da su “pravila promijenili na pola utakmice”, jer radovi nisu bili gotovi, a ograda je bila predviđena za njih.

- To nije smeće, to je građevinska šuta koja je po cijelom gradu u tim ogradama. Ne mogu oni to odjednom ukinuti svojevoljno i reći vama to više ne treba. Netko se igra u gradu ili ne radi svoj posao kako treba, a opet zato što su imali pritisak od susjeda kojima to smeta jer bi oni tu rado parkirali, rekao nam je.

Prema informacijama koje neslužbeno saznajemo, Komunalno redarstvo je protiv vlasnika hotela pokrenulo prekršajni i upravni postupak - prekršajni jer je prekoračen datum isteka dozvole, a upravni budući da će ograda biti uklonjena od strane komunalnog redarstva o trošku vlasnika hotela, ako ju sam ne ukloni.

- Sukladno Odluci o komunalnom redu te Zakonu o gospodarenju otpadom pokrenuti su prekršajni postupci vezano za uklanjanje uočenih nepravilnosti, potvrdili su nam iz Grada.

Naveli su i da je nadležni komunalni redar u svakodnevnom nadzoru utvrdio da ograda ne posjeduje rješenje i pokrenuo navedene postupke.

image

Snimka Google Maps-a iz ožujka ove godine

Screenshot/google Maps/

- Po izvršenju nadzora pokrenut je postupak utvrđivanja činjenica i okolnosti koje su bitne za razjašnjenje pravog stanja stvari. Pokrenuti su prekršajni postupci te postupci uklanjanja nepravilnosti. Nakon uklanjanja ograde, stranci je naloženo da se ukloni i šuta u vrećama, napisali su.

Naše zadnje pitanje bilo je na koga pada odgovornost ukloniti vreće na parkingu, koje se tamo skupljaju već 84 dana, dok stanari skoro svakodnevno apeliraju na situaciju.

Odgovorili su nam da je pokrenut postupak protiv stranke koja je odbacila otpad, a ukoliko ona ne postupi po rješenju komunalnog redara, isto će se ukloniti na njen trošak. Nakon skoro puna tri mjeseca, ipak se ostvario drugi scenarij.

image

Stanje u petak (8. rujna) prije nego što su stigli kamioni za odvoz

Privatna Arhiva/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 14:13