PROSVJED LJUTITIH GRAĐANA

Najavljeno zatvaranje, a sad im dovode nove drobilice za otpad: ‘Prevareni smo, blokirat ćemo Jakuševec‘

Moj suprug ima 60 godina. Kad je imao 5 godina i mislio da je to privremeno, a sada ima unuke i smetlište je i dalje tu, kaže Renata Bedeković
Ljutiti stanari Jakuševca okupili su se na prosvjedu protiv dovoženja novog smeća na otpad
 Privatna arhiva/Ekologija Grada

Unatoč tome što je najavljivana sanacija i zatvaranje odlagališta otpada Jakuševec te obustava rada drobilice građevinskog otpada, na Jakuševec stižu dvije nove. Povodom toga održan je prosvjed na igralištu NK Sava Jakuševec gdje je stotinjak građana iskazalo svoje nezadovoljstvo, ako ne dođe do promjene plana najavljuju blokadu pristupa odlagalištu, kao što su to učinili i 2012. godine.

Drobljenjem građevinskog materijala u zrak se ispuštaju čestice salonita, azbesta, olova i ostalih štetnih materijala, a građani koji žive ondje tvrde kako im je zdravlje načeto te da se boje za budućnost svoje djece. Za drobilicu, ali i kompostanu je bilo rečeno da su postavljenje privremeno, no kompostana je u funkciji već 15 godina, a drobilica 9.

image
Vijećnica Renata Bedeković
Tomislav Kristo/Cropix

Prosvjed su podržale i udruge Ekologija grada te Eko Tišina Jakuševec na čelu koje se nalazi Renata Bedeković, vijećnica u Vijeću gradske četvrti.

Gradonačelnik Tomašević je, kažu, u predizbornoj kampanji rekao da će se Jakuševec zatvoriti, ali o takvim planovima se još ne raspravlja.

- Tomašević je svoju kampanju počeo graditi još 2017. godine kada je na vrh smetlišta stavio zastavu Zagreb je naš i sad ide kontra tih svih svojih predizbornih obećanja. Rekao je da ima plan gospodarenja i da imaju sve posloženo, zanima me sada što ima posloženo, govori Renata.

Otpad se na Jakuševec počeo dovoziti 1965. godine, nakon poplave, i tada je bilo rečeno da je to privremeno odlagalište.

- Moj suprug ima 60 godina, on je tada imao 5 godina i mislio da je to privremeno, sada je starac i ima svoje unuke, a smetlište je i dalje tu. Govore nam da moramo biti suglasni s takvim načinom gospodarenja, moj suprug mora biti suglasan već 60 godina, ti ljudi se tada nisu ni rodili, govori žalosno Renata.

Prošli ponedjeljak se održao sastanak u gradskom poglavarstvu jer su organizatori prosvjeda najprije htjeli razgovarati s gradonačelnikom, ali ni to nije bilo uspješno.

image
Privatna arhiva/Ekologija grada

Vijećnica Bedeković tvrdi kako se glomazni otpad više ne smije dovoziti jer u građevinskoj dozvoli postoji točno određen broj građevinskog otpada koja može biti ondje.

- Taj plato gdje misle stavljati je dozvolom namijenjen za skladištenje metala, oni niti na tom platou nemaju dozvolu da bi mogli drobiti glomazni otpad, tvrdi Renata.

image
Plato tvrtke Unija Nova u Sesvetskom Kraljevcu gdje će se idućih 75 dana odvoziti zagrebački glomazni otpad.
Ronald Gorsic/Cropix

Građani Jakuševca smatraju kako bi svaki dio grada trebao snositi jednak teret po pitanju zbrinjavanja otpada i neće odustati dok ne prestanu živjeti sa strahom za vlastito zdravlje.

- Dnevno dolazi 100 tona biootpada, svatko od građana svoj otpad baci u smeđu kantu i to dođe nama pod nos. Ako ne odustanu od ovog plana, mi idemo u daljnje lobiranje, blokirat ćemo deponij, govori Renata za kraj.

Ako imate gradsku priču, javite nam na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:29