NAPAD BOJOM NA ZET

Na fasadama više nema mjesta, pa su se vandali prebacili na tramvaje: ‘Uništili su nam četvorku...‘

Na području Donjeg grada evidentirano je oko 1300 grafita na pročeljima, što predstavlja 80 posto u odnosu na cijeli Zagreb

Građane nervira sve veći broj grafita, ovaj je snimljen na četvorci u Savskoj

 Bruno Gazibara/

- Ovako što još nisam vidjela, kao da nam nije dovoljno šaranja po gradu, riječi su Zagrepčanke koja je stajala na stanici u Savskoj i čekala tramvaj. Netko je na stražnjem dijelu niskopodnog tramvaja nacrtao veliki grafit. Zbog kombinacije boja, crne, sive i žute, grafit se još više ističe tako da su ga vidjeli baš svi.

U rujnu ove godine Grad Zagreb je započeo rat protiv grafita, a u listopadu su objavili kako će se ukloniti sve reklame s tramvaja - sve to u svrhu smanjenja vizualnog zagađenja grada. Grafite ukloniti sa zgrada, reklame s tramvaja, no što će biti s grafitima na tramvajima?

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u rujnu su prihvatili prijedlog gradonačelnika Tomislava Tomaševića o izmjenama i dopunama Odluke o zaštiti objekata od grafita radi efikasnijeg uklanjanje grafita s pročelja zgrada. Grafitima se uništava vizura grada, osobito na osobito frekventnim i atraktivnim područjima. Tako je na području Donjeg grada evidentirano oko 1300 grafitiranih pročelja, a što predstavlja 80 posto u odnosu na cijeli Zagreb.

image
Bruno Gazibara/

Novim prijedlogom omogućeno je potpuno financiranje troškova za uklanjanje grafita i financiranje za nanošenje zaštitnog antigrafitnog premaza za objekte na području Povijesno urbane cjeline. Također, kao dugoročna mjera smanjenja broja grafita na pročeljima zgrada potiče se i na buduće redovno uklanjanje novonastalih grafita.

Kako bi grad bio u potpunosti čist i održao svoj identitet, u listopadu je donesena i odluka kako će se s tramvaja ukloniti sve reklame. Osim vizualnog zagađenja, istaknuto je kako je ZET za reklame imao nepovoljan ugovor s minimalnom koristi za Grad.

- Reklame će se s tramvaja postupno uklanjati, ovisno o isteku pojedine ugovorene kampanje i očekujemo da će u sljedećih nekoliko mjeseci svi ZET-ovi tramvaji i autobusi opet voziti u prepoznatljivoj plavoj boji. Ovo je još jedan pokazatelj naše namjere da u gradu uvedemo red i vratimo ga građanima, nećemo dozvoliti da se grad pretvara u šoping centar – naglasio je tada Tomašević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 20:46