KRALJICA U SUVAGU

Malenog Jakova pitali kakva mu je kraljica Leticija, a on se zagledao u crvenokosu djevojčicu: ‘Rita je ljepša‘

Kraljici je bilo izrazito teško napustiti SUVAG jer je prepoznala energiju i emocije u Poliklinici
 Davor Pongracic/Cropix

Španjolska kraljica Leticija u pratnji hrvatske prve dame Sanje Musić Milanović posjetila je Polikliniku SUVAG u kojoj su je djeca dočekala s divljenjem. Kraljica je u Hrvatsku stigla sa suprugom, kraljem Filipom VI., a u sklopu svog dvodnevnog posjeta glavnom gradu jučer je posjetila Pantovčak.

U podne se dvorište SUVAG-a popunilo brojnim crnim vozilima zatamnjenih prozora. Djeca na igralištu stala su s igrom i čekala što će se dogoditi. Znali su da im u posjet stiže kraljica, ali su uzbuđenje uspješno prikrili i posvetili se vježbanju. Nakon brzog upoznavanja s djelatnicima Poliklinike, Njezino Veličanstvo pažljivo je proučavalo poligon i djecu koja su onuda veselo skakutala. Na ogradi su se okupili građani s djecom kojima je pozdrav uzvratila mahanjem.

image
Davor Pongracic/Cropix

Španjolska Kate Middleton, kako ju često nazivaju, za posjet Poliklinici odjenula je svečane crne hlače širokog kroja koje je iskombinirala s crnom bluzom s pletenim ovratnikom i gumbima. Kombinaciju je upotpunila kratkim crnim kaputom leptir rukava jer je temperatura u Zagrebu iznosila samo osam stupnjeva Celzijusa. Ni supruga hrvatskog predsjednika nije razočarala modnom kombinacijom, obukla je plavi kombinezon dugih rukava, a od hladnoće ju je štitio kaput bež boje.

Uskoro su se kraljica i Musić Milanović uputile prema dječjem vrtiću u sklopu SUVAG-a, a za njima brojni novinari i čak tri španjolske televizijske kuće. Odmah po ulasku, u prizemlju vrtića, kraljica Leticija ostvarila je komunikaciju s dvojicom dječaka. Nije trebalo dugo da je nauče kako se na hrvatskom pozdravlja, pa je uspinjući se stepenicama vježbala novonaučeni "bok".

Kraljica je u pratnji Musić Milanović posjetila još nekoliko soba na prvom katu vrtića među kojima i laboratorij multisenzorike i fonetsku ritmiku. Popela se zatim na drugi kat gdje su je čekali vrtićarci oslikanih lica spremni pokazati svoju koreografiju. Nestrpljivo su virili kroz vrata ponavljajući riječi pjesmice.

image
Davor Pongracic/Cropix

- Hoće li više doći? Nema je već dva sata - rekao je prvi dječak. - Ma doći će, rekli su da je već tu, tješio ga je prijatelj kojeg je uhvatila trema zbog brojnih kamera koje su preplavile hodnik. Jedanaestero odvažne djece krenulo je s plesom i koreografijom, dok su ih prva dama i kraljica Leticija bodrile pljeskom. Neke od njih toliko je zanimalo kako kraljica izgleda da su zaboravili dovršiti koreografiju. Nakon plesa, demonstrirali su prolazak kroz poligon za što su pažljivo slušali upute svojih profesorica. Stani, skoči, baci loptu u košaru...

image
Davor Pongracic/Cropix

Na izlasku su upitali Jakova sviđa li mu se kraljica, a on je, gledajući u crvenokosu djevojčicu Ritu, spremno odgovorio: Kraljica je lijepa, ali je moja Rita ljepša. Maleni Ante bio je pak toliko hrabar da je dao izjavu za televiziju, a onda se malo zbunio i rekao da je sve prošlo super i da je kraljica lijepa. Musić Milanović i kraljica Leticija nastavile su obilazak vrtića gdje su im pripremili i prezentaciju na engleskom jeziku.

- Svi su bili jako uzbuđeni. Imali smo velika očekivanja jer nije mala stvar imati kraljicu u svojoj kući, iako su SUVAG već posjetile princeze, supruge šeika i predsjednika. Kraljica Leticija ostavila je na nas veliki dojam, vrlo je jednostavna i pažljivo je pratila cijeli program - rekla je Katarina Pavičić Dokoza, ravnateljica Poliklinike SUVAG.

Dodala je da je kraljici bilo izrazito teško napustiti SUVAG jer je prepoznala energiju i emocije u Poliklinici. Kraljici Leticiji prezentirana je medicinska rehabilitacija djece predškolske dobi uz primjenu verbotonalne metode kao i projekt Živjeti zdravo čija je voditeljica upravo Sanja Musić Milanović.

- Kraljica je bila oduševljena korisnicom koja je prošla rehabilitaciju u našoj Poliklinici, a istovremeno bila uključena u učenje španjolskog jezika. Pokazala joj je kako je moguće da osoba koja ima oštećenje sluha svejedno divno govori španjolski jezik - rekla je ravnateljica.

image
Davor Pongracic/Cropix

Dok su čekali fotografiranje kraljice s djelatnicima, novinarima su prišle osnovnoškolke koje su htjele znati sve o kraljici.

- Što je obukla? Koliko ima godina? Hoćemo li je vidjeti? - počela je s pitanjima desetogodišnjakinja Lucija koja je bila malo razočarana što kraljica nije odjenula krinolinu i krunu. Prišla joj je Marta koja se nikako nije mogla sjetiti odakle je kraljica niti zašto došla pa joj je dobacila da to nije stara kraljica.

- Ovo je nova kraljica, iz Indije ili Amerike, nisam točno sigurna - rekla je desetogodišnjakinja.

Kraljica Leticija i Musić Milanović pozdravile su sve prisutne, sjele u crni Mercedes zatamnjenih stakala i nastavile svojim poslom, ostavivši sve djelatnike SUVAGA u uzbuđenju i prepričavanju događaja s Njezinim Veličanstvom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 19:04